maanantai 1. helmikuuta 2016

Yllätyksiä valtion päättäjiltä ja muilta piipertäjiltä

Ystävämme Caruna (ent. Fortum) lähestyi kirjeellä. Oikein meille molemmille osoitettu.
Ilmoittivat yksikantaan "pikkasen" nostavansa sähkön siirtohintaa, vaatimattomat 27-28%. Kiitti. Kun katson taaksepäin, ei siitä loppujenlopuksi niin montaa vuotta ole, kun Fortum maksoi omistajilleen ihan jumalattomia optioita ja palkkioita.
Se taisi olla sitä aikaa kun Norjassa ensin satoi liikaa, että piti juoksuttaa ohi ja seuraavana vuonna ei vissiin riittävästi eikä jälleen kerran sähköä saatu, tai jotain. Muistan vaan, että näitä tekosyitä silloin viljeltiin kun sähkön hinta nousi. Sen sentään pystyy vieläkin kilpailuttamaan. Vaan paljonkos siinä sitten säästää. Meillä meni 2015 sähköön 400 eur ja siirtoon 800 eur. Tänä vuonna menee sähköön vähän enemmän, mutta siirtohinnan nousun ansiosta suhde on sama ellei vielä hullumpi.

Tässä kovasti hakee motivaatiotaan jäädä asumaan maahan, jossa valtio ensin paiskaa pari kivaa pakkolakia naamalle tiputtaen palkasta sellaset 10% vuodessa, pakottaen tekemään vielä vähän enemmän ja vähemmällä liksalla tätä ah, niin kevyttä työtä. Sitten sähkölaitos, jota en pysty kilpailuttamaan, koska alueellamme se on ainoa, joka siirtää sähköä, nostaa pikkasen vaan hintoja.... Kiitän tässä kohtaa onneani, ettei meillä ole ensimmäistäkään päivähoitoikäistä enää kotona.

Miten tässä maassa on normaalin keskituloisen perheen tarkoitus enää elää?

Kertokaa toki, että sekä ääs-ketju, että kilpailijansa halpuuttavat hintojaan niin nauran päin näköä. Niiden hinnoista on paitsi vähän varaa tiputtaakin, ne halpuutetut tuotteet on sellaisia, joita meille ei ostettu kalliimmallakaan. (Paitsi Oltermanni, ja siitä voisin maksaa kympin ja ostaisin silti.)

Me ollaan jo vuosia koetettu parhaamme säästää sähköä. On hankittu niitä edullisempia lamppuja, pistetty valoja pois kun huoneessa ei olla, pyritty pitämään kylmälaitteet pölyttöminä ja jäättömänä. Ei. Ei välttämättä siksi, että se olisi ollut jollain tavoin merkittävän kallista, vaan olen sinisilmäisesti uskonut, että säästämällä maailma ehkä pelastuu. (Tähän nyt jälkeenpäin melkoinen röhönauru.) Ja paskat. Sen säästämisen takia nyt iskee sitten raippa: kun kerran säästit, ei optioita pystytä maksamaan riittävästi ja siitä syystä hinnat nousee. Juuh.

Hip hei Suomi. Säästä itsesi hengiltä. Kreikan tiellä ollaan nopeammin kuin ehdit kissaa sanoa.

2 kommenttia:

  1. Jep. Ei paljon naurattanut kun kesämökin sähkölasku tuli. Sähkön osuus laskusta oli kolmasosa sen siirron summasta...

    VastaaPoista
  2. Joo. Ja aamun lehden uutinen asiasta sai vielä verenpaineet pilviin: se saakelin firma ei maksa edes verojaan Suomeen. (En ole seurannut politiikkaa tms joten en kiinnittänyt huomiota, että se kaupattiin ulkomaille joitain vuosia sitten.)
    Siis me maksetaan hirveä hinta siirrosta, josta ei makseta suunnilleen penniäkään edes tän maan ylläpitoon. Kyllä kannattaa.

    VastaaPoista

Pitkään kaivattu SPA1 ja säilömistä

Mies otti Bonon ja ajoivat viime perjantaina Elimäelle, metsästysmajalle viikonloppua viettämään. Lauantaina tekivät jälkiä seuraavan päivä...