maanantai 21. toukokuuta 2018

Keittiöideoita

Harvinainen aivopieru. Tai siis sellainen vahingossa hyvä-äiti/hyvä-vaimo -päivä.

Olen ollut kova leipomaan ja edelleen rentoudun hyvin keittiössä, mutta nykyään en vaan koe, että siihen olisi riittävästi aikaa. (Täytyisi pohtia mihin käytän leipomisesta ylijääneen ajan....)
Tuli kuitenkin mielitekoja ja päästin luovuuden kukkimaan.

Olen harvinaisen kyllästynyt ikuisiin ja ainaisiin mokkaruutuihin. Ne on helppoja ja nopeita, mutta....
Joten jotain muuta kehiin, mutta yhtä nopeasti ja helposti valmistuvaa. Lisäksi koska en ole suurikaan suklaan ystävä (joo, tiedän, joku reikä päässä näin naisena....), muokkasin vähän ja lopputulos oli ainakin tuhat kertaa tavis mokkaruutuja parempi.


Nimitetään sitä vaikka Snickers-kakuksi.
Pohja on ihan tavallista mokkaruutu-pohjaa, tosin vähemmällä kaakaomäärällä. Tein myös tarkoituksella vähän pulleamman eli ison taikinan pellille.

Täytteeksi sekoitin puoli purkkia jotain halpis-peanut butteria ja purkillisen valmiiksi keitettyä kondenssimaitoa, joka on siis toffeeta. Hifistelin vielä, koska jemmasta löytyi, ja murskasin joukkoon pari kourallista suolapähkinöitä.

Päälle keitin/sulatin tilkassa maitoa yhden Panda-maitosuklaalevyn.

(Tein vähän vastaavan töihin vietäväksi, koska olin hyvällä tuulella. Töihin sekoitin perinteisen tomusokeri-rasva -kuorrutteen ilman kahvia (laitoin tilkan vettä) ja se ei ollut ihan yhtä hyvää.)


Nämä oli vähän haastavampi tekele, ja totta puhuen noudatin kerrankin ohjetta.
Ohje oli pääsiäisen Iltapäiväscheissesta (en muista kummasta), jota luin lentokoneessa.

Nuo on periatteessa isoja kaurakeksejä, joiden taikinassa oli valkuaisista ja sokerista vatkattua marenkia, paistetaan ja yksi kerrallaan nostetaan uunista jonkun pyöreän päälle taipumaan rullaksi. 

Totta puhuen taivuttamisvaihe oli vaikea. Ne repeilee ja murtuu helposti, eikä meillä ollut mitenkään äkkiä mitään oikean kokoista rullaa. Laitoin lopulta foliorullan ja taivuttelin vain kaksi keksiä kerrallaan, kunnes ne sai siirtää lautaselle jäähtymään loppuun.

Sisällä on rahkaa ja vatkattu vaniljakastike. En tekisi uudestaan Irish Coffee -makuista. Sitruuna olisi ehkä toiminut paremmin.
Ja kuten huomaatte, jätin koristeet laiskuuttani vähemmälle.  Tuoreet marjat tms tekisi näistä varmasti tosi kauniit tarjottavat. Ehkä kokeilen uudestaan kesällä.

****
Sitten oli kuuma sunnuntai. Lähdimme koirien kanssa iltakävelylle vasta melko myöhään, koska on ollut niin kuumaa. Otin varta vasten käteistä mukaan (mikä ihme, että sellaista ylipäänsä oli!!) ja ajattelin, että poiketaan kotimatkalla jätskille koko sakki. No pöh, kauppahan oli mennyt jo kiinni, koska sunnuntai.

Siitä hivenen suivaantuneena ajattelin, että teen sitten itse.

Koirien jäätelö:

iso porkkana raastettuna
2 dl kermaviiliä
2 dl piimää
100 g koirien jauhelihaa (tonnikala olisi varmasti huikea herkku!)

Kaikki sekaisin blenderissä, kaadetaan muffinssivuokiin, joissa jäädytys. Jäätyneenä voi poksautella irti vuuasta johonkin muovipurkkiin ja voila: meillä on sokerittomia ja viileitä tarjottavia koirille. Takuulla terveellisempää kuin valion vaniljapurkki hillosilmällä. 

Ihmisten jäätelöitähän olen tehnyt viime kesästä lähtien itse.
Ensin vähän idealla otetaan mitä kaapista löytyy, sittemmin olen joskus jopa varta vasten ostanut jotain aineita.....
Laitan aina meidän jäätelöihin rahkaa, koska minusta pelkkä vispikerma-kondenssimaito tekee  rasvaisen ja liian makean.
Kaadan seoksen isoon muoviseen purkkiin ja se saa jäätyä yön yli. Jäätelökauhalla siitä saa kivasti monta annosta.

Esimerkiksi:

2 dl vatkattavaa vispikermaa
2 dl maustamatonta rahkaa
hippunen sokeria
purkillinen kondensoitua maitoa
keksimuruja (Bastogne-keksit on taivaallisia....  tällöin voi maustaa seoksen myös hippusella kanelia)


2 dl vatkattavaa vispikermaa
2 dl sitruunarahkaa
purkillinen kondenssimaitoa
sitruunan mehu ja raastettua kuorta

(Koska meillä tykätään aidosta sitruunan mausta, en laittanut tähän enempää sokeria. Seosta kannattaa kuitenkin aina maistaa ennen pakastusta.)

2 dl vispikermaa
400 g purkki kookoskermaa
purkillinen kondensoitua maitoa
purkillinen ananasmurskaa (ensi kerralla laitan kaksi purkkia!)

(Jos olisi ollut tummaa rommia, olisin lorauttanut sitä tähän!! Ipana ei tykkää kookoksesta muutenkaan, joten tämä olisi toiminut aikuisten jäätelönä piña colada -tyyppisesti.....)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Mietteitä maaliskuusta

Tämä ilmeisesti on laskennallisesti yleensä ensimmäinen keväkuukausi. Taivaan kiitos kaupunki sai aikaiseksi edes kertaalleen ajaa tästä mei...