sunnuntai 11. elokuuta 2013

Valkosuklaavaahto ja tyrnikastike

Sunnuntaipäivä. Edeltävästi ihana lauantai-illan sauna, sitten raukea aamu, aamulenkki, kahvit pikaisesti Mäntytien puolimatkan krouvissa takapihan auringonpaisteessa, kotiin tekemään lounasta....

Pläni oli alunperin tehdä jotain thaimaalaista kanaa, broileri kun oli tarjouksessa eilen.
Vaan jotain olisi kiva saada myös jälkkäriksi. Jostain lehdestä löydetty ohje, jota voi vähän modata....

Valkosuklaavaahto

2 kpl Pandan valkosuklaalevyjä (käytin itse vaan yhden, tarvii kaksi...)
3,30 dl purkki kuohukermaa
3 dl turkkilaista jogurttia
sokeria
vaniljasokeria

Kiehautin pikkutilkan kermaa kattilassa ja sulatin suklaan siihen. Vatkasin kerman löysäksi vaahdoksi samalla kun jäähdyttelin tuota kuumaa suklaaseosta. Vaahdon joukkoon nuo jogut, sokerit ja muut, ja lopuksi suklaakerma. Saa vatkata ihan reilulla kädellä, että on vaahtomaisempaa.
Maista ja tarkista sokeri ja vanilja.

Kaada laseihin (meillä oli 5 melko isoa lasia tästä annoksesta) ja heitä jääkaappiin kylmenemään.

Tyrnikastike

Ostin Meritalon (menköön mainoksena) tyrnimehupullon. Siitä n. puolet kattilaan, päälle vettä ja desin verran sokeria (maista!!) ja kuumensin kiehuvaksi. Joukkoon perunajauhosotku vedellä ohennettuna, sen verran, että on paksu kastike, ei ihan kiisseli.

Soossi pieneen kannuun ja jäähtymään syömisen ajaksi.



Aika nam. Nuoriso kommentoi, että suklaavaahdosta voi jättää ne "happamat" pois ja tehdä pelkkään kermaan jatkossa...... noh....   Tyrnikastike jakoi mielipiteet. Lotta inhoaa tyrnimarjoja, mutta tykästyi kuitenkin kastikkeeseen. Sokerissa sen salaisuus.....

****

Eli thai-broileria riisipedillä ja jälkkäri. Siitä on hyvä sunnuntai tehty.
Ohjelmanumerona muuten pyykinpesua ja oleilua.

Eilen palasin henkisesti 80-luvulle. Hankin nimittäin ....  tadaa ...  LEIPÄKONEEN! (Kirpparilta...)
Vähän aikaa olen miettinyt mokoman rakkineen hankkimista. Meillähän menee leipää yhden viljapellon verran viikossa. Vaikka leivon kuinka paljon itse, se on kuitenkin aina sidottu työvuoroihin ja muihin tekemisiin. Ruisleipää ostan suosiolla kaupasta. Sellainen valmis ruisleipäaines toki löytyy ja sitä on kokeiltu, mutta ne vaan ei toimi samoin kotiuunissa, pakko se on myöntää.

Joten tänä aamuna herättiin melkoisen houkuttelevaan leivän tuoksuun. 700g leipä katosi parempiin suihin samantien, ja kone maksoi melkein itsensä takaisin.

Teen muutenkin usein levitteitä, varsinkin kaikenlaisiin illanistujaisiin. Aamulla sitten piti kehitellä taas levite, jota läästitään leivälle, jonka paistan iltapalaksi.

Levite

150g leikkelettä (tänään meillä oli kylmäsavupaistia, myös poro on todella hyvää)
2 prk Philadelphia mauton juustoa
1 prk Creme Bonjour sipuli, sellainen pyöreä purkki, joka on kaiketi tarkoitettu kastikkeeksi
sipulirouhetta
yrttejä
rosepippuria
pippuria myllystä
loraus balsamicoetikkaa
3 cm sinappia

Silppua leikkeleet vähän pienemmiksi. Sekoita kaikki aineet jossain tehosekoittimessa ja aja sekaisin. Maista ja mausta.

****

En ole iskelmä-ihminen. Mutta tämä Suvi Teräsniska iskee.
Tässä teille fiilistelyä päivänä, jolloin lakanapyykki roikkuu narulla ja ukkonen jytisee - ja minä pohdin juoksenko noiden jalkarätin kokoisten pisaroiden välistä hakemaan lakanat sisälle vai annanko olla. (Jälkimmäinen...)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Virallisesti kevät

Eikös pääsiäinen ole se kevään taittumisen merkki? Ja ainakin, edelleen typerääkin typerämpi tapa, kellojen siirto.  Omalta osaltani jälkimm...