keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Vapaita

Vaikka yövuorot on rankkoja sekä fyysisesti että ajoittain psyykkisestikin, lähes kaiken kyllä korvaa nämä piiiitkät vapaat niiden päätteeksi.
Mulla on kiva pomo siinä mielessä, että hän kerää noita vapaita pötköön ja lyö ne sitten just yövuorojen perään niin että ihan oikeesti pystyy palautumaan ja jaksaa taas painaa.

Mitä sitten teen vapaalla, kun muu perhe on koulussa ja töissä?

Koirat saavat 1-3 kunnon lenkkiä päivän aikana, ihan aamulla ensin oikein kunnollinen 5-6 kilsan pätkä jolla ei ole kiire ja saavat tavata aamulehtensä ja sähköpostinsa. Kotona tyypillisesti vähän paikkojen raivausta (hirveesti en siivoa, se EI ole mikään yksin mulle kuuluva juttu vaan hoidetaan koko perheen kera), pyykkien pesua kun siihen on hyvin aikaa, kaupassa käyntiä ja ruuanlaittoa.

Eilen tein erittäin simppeliä thai-tyylistä kanakastiketta, joka yleensä maistuu kaikille.

THAI-KANA

800g broilerin filepihvejä (leikataan paloiksi)
400g purkki tomaattipyrettä
400g tölkki kookosmaitoa
mausteita

Paista kanapalat nopeasti niin, että pinnat on "valkoiset", kaada ne kattilaan ja hölvää päälle tomaattikastike ja kookosmaito, kourallinen kuivattua sipulirouhetta ja anna kiehua hiljalleen.
Mausta kunnon määrällä sitruunamehua (aito sitruuna tai lime on vielä parempaa), korianteria, pippuria, soijakastiketta, ripaus chiliä...
Ihan unelma olisi saada aitoja sitruunaruohoja tai niitä lime-lehtiä, mitä maassa käytetään.

Maista. Lisää mikä puuttuu.
Ja seuraksi riisiä.

Tänään aamulenkin jälkeen poikkesin kaupassa hakemassa loppuviikoksi tarvikkeita ja huomasin iloisesti liehuvat liput vähän joka tangossa. Todellakin, Runebergin päivä.
Henkilökohtaisesti en tykkää Runebergin tortuista joten en sellaisia halua myöskään askarrella, mutta idea kyllä oli, että jotain hyvää voisi väkertää....
Olen maailman laiskin tekemään mitään piirakkapohjia. Mielestäni ne on pelkkää rasvaa ja jauhoja eikä maistu miltään, ja tuntuu suussa kuivalta pölyltä mihin tukehtuu.... joten miksi nähdä vaivaa?

MANGO-ANANAS-KOOKOSTORTTU

Purkillinen säilykemangoa
Purkillinen ananasviipaleita
400g kookosmaitoa
2 munaa
Purkillinen kermaviiliä
sokeria
vaniljasokeria
kookosjauhetta

Pieni hedelmät ja kaada ne piirakkavuuan pohjalle. Riko munat kulhoon, vatkaa rakenne rikki. Kaada joukkoon kermaviili ja kookosmaito, vatkaa sekaisin ja mausta sokerilla + vaniljalla. Maista. Lisää kookosjauhetta sen verran, että rakenne vähän kiinteytyy. Maista taas, joskus tässä vaiheessa seos on vähän kitkerää ja kaipaa lisää sokeria.
Kaada liemi hedelmien päälle ja paista, itse käytän kiertoilmatoimintoa, 150 °C ja sellainen reilu puoli tuntia, että pinta ottaa väriä.

Koska tytöt eivät ole suurimpia kookoksen ystäviä, tein heille vielä persikkatortun.

POHJATON PERSIKKATORTTU

Iso purkillinen persikanpuolikkaita
2 munaa
2 kermaviiliä
tölkki kondensoitua maitoa

Pilko persikat kuten äsken, kaada vuokaan. Sekoita samoin munat, viilit ja maito, mausta mahdollisesti tilkalla sokeria ja vaniljalla, kaada hedelmien päälle ja paista. Samassa uunissa valmistuivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Virallisesti kevät

Eikös pääsiäinen ole se kevään taittumisen merkki? Ja ainakin, edelleen typerääkin typerämpi tapa, kellojen siirto.  Omalta osaltani jälkimm...