tiistai 16. joulukuuta 2014

Juosten juustoa

Jottei aika kävisi pitkäksi näin yövuorojen välissä, mikäpä olisi parempi päivä soveltaa jotain netistä löytämiään ohjeita....

Koska juustot kuuluvat meillä jouluun samoin kuin monella se sika, kokeilemaan, jotta tietää sitten mitä ehkä pitää vielä tehdä erilailla.

Jos haluat kokeilla, tämä on vähän tällainen "tee kuten minä sanon"-ohjeistus.

Edeltävästi olen käynyt ostamassa elintarvikelämpömittarin, käytännössä ilmeisesti kuten mikä tahansa kinkunpaistomittari, jossa siis pitkä piikki ja digitaalinen näyttö pitkällä johdolla. Jo vuosia sitten olen hankkinut jostain kirpparilta muistaakseni juustomuotin. Lisänä on kiva olla pätkä tai kaksi vanhaa vauvan pukluliinaa eli sideharsorättiä.




Tein itselleni aamuteen ja samalla 10% suolaliemen.
1,5 dl merisuolaa ja 15 dl vettä, osa siitä suoraan kahvinkeittimestä. 
Loppujen lopuksi päädyin laittamaan liemeen vielä reilun ruokalusikallisen sokeria.


Näistä se lähtee?


Maito kattilaan, mittari heti kehiin, hidas kuumennus 37 asteeseen, 
jolloin ruokalusikallinen juustonjuoksutinta joukkoon, 
kuumennus jatkuu, kunnes maito 42 asteista, 
ja tällöin kattila sivuun.

Koska induktioliesi on tosi sähäkkä, pidin liettä melko pienellä, lisäksi heiluttelin maitoa koko ajan (mittarin piikkiä väistellen) puuhaarukalla, jotta lämpö olisi tasainen.


Juustoutuva maito sai levätä hellan reunalla 20-30 min, 
jonka jälkeen vetelin ihan veitsellä siihen ristiviillot. 
Jätin sen vielä seisomaan n. 10 minuutiksi.


Kuva hämää. Mätin siis juustomassan harsolla vuorattuun siivilään, 
pusertelin ja puristelin sitä melko railakkaasti. 
(Tässä kohtaa viisaammat käyttävät esiliinaa, se hera roiskuu ihan joka ilmansuuntaan, 
olo oli kuin olisi lehmää lypsänyt.)  
Tuo juoksutin tuntui tekevän koko maitomäärästä juustoa, joten loppujen lopuksi kaadoin sen juustoisen maidon vielä siivilään ja jätin valumaan. 

Valutin reilun tunnin, sitten otin harson ja puristelin sitä vielä todella kunnolla. 
Juuston tuntuma oli tässä vaiheessa jotakuinkin raejuustomaista.
Sitten mätin juuston muottiin. Idea on, että se valuu vielä ja kiinteytyy, 
jonka jälkeen se vielä upotetaan suolaliemeen suolaantumaan toviksi.

****
Hyvä äiti -päivä tänään. Keitin vielä ison kattilallisen riisipuuroa nuorisolle juustoepisodin päätteeksi. *tap tap* omalle olkapäälle.

****
Jatkoa/muokkaus:

Se valui jääkaapissa vielä toisen tunnin, reilunkin, jonka jälkeen taputtelin sen irti muotista. Oli melko kiinteää. Sanoisin, että yön yli valuttaminen on paras vaihtoehto.

Viipaloin neljään osaan ja upotin jokaisen tuohon suolaveteen n. 10-15 sekunniksi. Hiukan se murustuu sinne veteen, tosi varovasti pitää käsitellä, mutta toimii.

Jei!! Olen tyytyväinen. Testikappale on hyväksi havaittu (ja lähes syöty, ilman että kukaan muu on vielä edes maistanut...) ja nyt tiedän miten askartelen SEN juuston jouluksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti