torstai 29. elokuuta 2024

Patikkareissu

Auton vuosihuolto, mikä mainio syy tehdä retki itselle uuteen paikkaan.

Kahvit ja tykötarpeet reppuun, auto huoltoon ja toisella loppumatka. Kohteena Iso-Valkee järvi, joka käsittääkseni sijaitsee Someron kaupungissa, mutta voisi yhtähyvin olla myös Salon kaupungin reunama-aluetta.

Googlen ohjeet paikalle oli jälleen omintakeiset. Itsellä mennyt täysin maku siihen G:n akkaan, joka ohjeistaa, koska tuntuu, että puolet ajasta se eukko ei tiedä oikean ja vasemman eroa. Perille kuitenkin päästiin siten, että auto jätettiin melkoisen pienen metsätien varteen ja käveltiin loppuun. 

Kävi ilmi, että alueelle tulee useampia pieniä metsäautoteitä, joista suurin osa oli hyvinkin paljon paremmin kuljettavissa, kuin G:n meille opastama. Toisaalta, samainen eukko on minua ja ystävää kuljettanut Rovaniemellä yhtä korttelia ympäri kävellen ja samoin ajatti Kemissä korttelia ympäri kun tietöistä johtuen ei pystynyt kulkemaan...  eikä millään olisi laskenut uutta reittiä, kun mentiin toiseen suuntaan, hihkui vaan "tee U-käännös"....

Kotioloissa tuo tyyppi tunnetaankin paremmin nimellä "saakelin akka".



Järven ympäri menee kiva polkumainen reitti, hyvin merkitty ja kulkee jatkuvasti siten, että järvi on näkyvissä. Lenkin varrella on kaksi laavua, joissa polttopuut ja vessat, lisäksi pari erillistä grillipaikkaa, joissa ei voi avotulta pitää tulipalovaaran aikaan.



Järven vesi oli uskomattoman kirkasta. Pohjaan näki todella syvälle. Erehdyin todistamaan sen koettamalla astua pohjaan, mutta kun reiden puolimatka kastui eikä varpaat tavoittaneet pohjaa, oli uskottava, että sinne ei vaatteet päällä olisi asiaa. Harmi, että uikkarit jäi kotiin.


Pojat oli tietty tohkeissaan saadessaan juosta ja uida, ja sitten uida ja juosta vähän lisää. 
Pakkasin mukaan kahvit ja pienet eväät, tarkoitus oli syödä myöhemmin kunnon ruokaa, joten välipalalla mentiin. 

Sen mitä tosiaan jalkoja kastelin, vesi oli hyvinkin +20 ja olisi sietänyt uida.



Päivä oli lämmin, vaikka aamulla outo sumu teki olon viluiseksi ja kosteaksi. Sumun hälvettyä päivä tosin kääntyikin helteen puolelle.
Järven ympäri käveli ehkä nelisen kilsaa. Hyvin helppokulkuista, tosin juurakoita oli paikka paikoin, ja samoin joissain kohdissa rinnettä siten, että toinen jalka kulki alempana. Huonojalkaisena en lähtisi ehkä tätä kokeilemaan. 

Meillä oli auto reilun kilsan päässä järven rannasta ja kulutimme tarkoituksella aikaa siten, että pääsin hakemaan auton lähes samantien valmiina.

Alueella on myös yksi vuokramökki, jossa näkyi ikkunasta kurkistettuna olevan kerroslaverit ja pöytä+penkki. En ole varma oliko mökissä myös pieni sauna. Riippumatossa pystyisi nukkumaan alueella, puita riitti sitä tarkoitusta varten. Saattaisi olla kiva kohde kaveriporukalla mennä grillaamaan ja viettämään iltaa.

3 kommenttia:

  1. Wau.... upeita kuvia Valkeelta... fillaroimme siellä heinäkuussa, samalla Ätämot.. molempia järviä iso ja pieni. Vesien kirkkautta ihastelimme ja päädyimme toteamaan, että täytyy olla lähde... ja syvyyttä tosiaan.

    Kommentoin tähän samaan tuota huikeaa Lapin kierrostanne - paljon ennätitte, huh huh!! Minut on lapsuudessa "raahattu" liian monta kertaa sukuloimaan pohjois-Norjaa myöten, että vasta nyt on alkanut tällaisten "nykyaikaisten" postausten myötä kiehtomaan, että josko sittenkin... fillaroiden se on näkemäti/kokemati... näkyikö pyöräilijöitä tuntureilla, teillä? Tai tulitteko kiinnittäneeksi huomiota?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosiaan varsin erikoinen paikka.
      Kävin silloin Littoistenjärvellä heti sen puhdistuksen jälkeen ja se näytti tuolloin samanlaiselta. Tämä taas on puhdas ihan luonnostaan. Hieno, ja toivottavasti saa pysyäkin sellaisena!

      Itse asiassa nyt kun kysyt, en nähnyt kuin yksittäisiä fillaristeja reissun aikana. Senjan saarella tuli vastaan muutama mutta muilla saarilla ei yhtään. Tosin sesonki alkoi olla ohi, joten ehkä se ei ole kaikkein luotettavin havainto...
      Niitä ylä- ja alamäkiä miettiessä suuri hatunnosto jokaiselle, joka pohtii tuonne lähtevänsä pyörällä.... =D

      Poista
    2. Hih - olipas hauskaa kun mainitsit Littoistenjärven. Asun sen rannalla ja vihasin tuota puhdistuksenjälkeistä aikaa... sillä bussilastein tuli väkeä sitä ihmettelemään ja omaan pihaan ei mahtunut ajamaan, kun autoja oli tiellä vinksin-vonksin.... kävelemään se kyllä kutsui niin pitkään kuin turkoosina hohti - oli jotenkin omituinen Virtaan läpikuultavine vesiputkineen...
      Olin näemmä Anonyymi edellisen kerran kommentoidessani... en huomannut kuin vasta nyt...

      Ja me hullut pyöräillään vaikka ja missä - hulluimmat polut on olleet Marokossa Toubkalin vuoristossa ja Namibiassa....

      Poista

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Kirjoja, lukemista

Meillä on Suomessa tosi hieno kirjastolaitos. Jossain vaiheessa halusin omistaa moniakin kirjoja. Käytännön syistä se ei toiminut, ei kenell...