sunnuntai 22. syyskuuta 2024

Retkipäivä

Koska lauantaiaamu oli sumuinen, mutta lupasivat kaunista myöhemmin päivälle, oli ihan välttämätöntä keittää vesi termariin, pistää kamaa vähän reppuun ja hypätä autoon. Kaupan kautta (eväät!!) ja retkelle.

Katsoin mapsista, että se on reilu tunnin ajo. Kohteena Räyskälän lentokenttä ja siellä Iso-Melkutin (kuka näitä järvien nimiä keksii???)


Koetin tutkia tätä karttaa huolellisesti ennen lähtöä ja otin kuvan (jota en tietenkään missään välissä sitten kuitenkaan katsonut....)
Päätin kiertää järven vastapäivään. Auto oli parkissa kartan yläkulmassa oikealla lentokentän parkilla.

Reitti oli äärettömän hyvin merkattu eikä eksymisen vaaraa ollut. Pääsin lähtemään parkkipaikalta pian 9 jälkeen ja silloin ensimmäisellä laavulla, kuvassa kaikkein oikeammanpuoleinen, oli jo täysi tohina päällä. Useampi telttakunta keitteli aamupuuroaan ja väkeä oli kirjaimellisesti kymmeniä. 

Ahdistuin tästä  vähän.

Ohitin siis laavun ja totesin juovani aamukahvit mieluummin jossain rauhassa. Jatkoin ehkä noiden kahden laavun puoliväliin järven yläreunaa, ja pidin tauon ihan vaan järven rannalla.




Aamukahvit ja rahka

Iso-Melkutin on yksi Suomen harvinaisia kirkkaita järviä. Näkyvyys on ihan omaa luokkaansa ja järvi on myös sukeltajien suosiossa. Tuossa aamukahvipaikalla hätkähdin kunnolla, kun yhtäkkiä järvestä kuului pulputtava ääni ja pintaan nousi iso määrä kuplia. 
Pienen hetken pohdin kaikenlaista selittävää, kunnes tajusin kuplia tulevan kahdesta kohtaa aika symmetrisesti ja hoksasin siellä olevan pari sukeltajaa tutkimassa pohjaa. Myöhemmin näin myös soutajat, jotka varmasti liittyivät tähän seurueeseen ja laittoivat jonkinlaisia poijuja tietyille paikoille.

Toiselle laavulle ehtiessäni äänet kuuluivat jo hyvän matkaa ennen kuin näköyhteyttä oli. Paikallinen partiolaisten ryhmä oli ollut yöpymässä laavulla ja heilläkin jonkinlaiset aamutouhut vielä meneillään.
Aika meno oli tuolla leirillä, joskin totesin, että jos on retkellä pakko nähdä lapsia, mieluiten sitten partiolaisia. 

Myöhemmin pidin vielä toisen tauon ja silloin patikoivatkin ohitseni. Joskin kolmannella laavulla oli myös ollut partiolaisten leiri ja nuorisoa tosiaan parveili poluilla todella paljon.



Itse käytin järven kiertoon (reipas 5 km) hyvinkin pari tuntia ja tauot päälle. Ihmettelin, katselin, hengittelin ja nautiskelin, Kun loppumatkasta eli itse asiassa tämän sillan ylittämisen jälkeen (kartassa alakulmassa vasemmalla) väkeä alkoi tulla vastaan lähes joka mutkan jälkeen, totesin, että oli onni, kun pääsin niin ajoissa liikkeelle.

Palasin autolle pian puolenpäivän jälkeen ja parkkipaikka oli aivan täpösen täynnä.

Jo ennen puoltapäivää alkoi myös melkoinen "liikenteen meteli", kun tuon pienen lentokentän harrastajalentäjät starttasivat, kauniista ilmasta hurmaantuneena, pienkoneensa ylös ja niitä meni sitten ristiin rastiin järven yli jatkuvalla syötöllä.



Ihanaa alkanutta syksyä!!
Meillä oli aamulla jo -0,8 joten sieltä se tulee.

10 kommenttia:

  1. Joko olette eronneet? Jos, niin ymmärrän kyllä miestäsi. Hän taitaa olla mukava ihminen eikähän kaikkea pidäkään kestää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä jos vaan syöksyisit sementtiin?
      Helpottaisi varmaan kaikkien sun lähipiirin ihmisten oloa.

      Poista
  2. Hitsi kun en päässyt mukaan. Melkutin on kyllä niin hieno lätäkkö. Pitäisi ehkä opetella sukeltamaan, koska väittävät, että siitä saa eniten irti tutkimalla nimenomaan sitä pohjaa? Lähdetäänkö kurssille?
    (Mitä nimeen tulee, niin on niitä muitakin hassuja, älä nyt moiseen puutu....=) )

    Ja sitten nämä anonyymit kommentoijat. Tuo jälkimmäisen kommentti sementtiin syöksymisestä onkin varsin pirteä tapa kehottaa toista painumaan v***un. Otankin omaan käyttöön. Mitä tulee ensimmäisen anon kiimaiseen, pöksyt märkinä odotteluun: Kannattaa varmaan vaan avittaa omin käsin onneen, koska noin negatiivisella ihmisellä ei liene ketään itsellä vierellä ja kateudessaan toivoo muillekin sitä samaa.

    Vicky, katotaan ne IP osoitteiden etsimiset tässä syksyn aikana. Hyvin ennustit nämä kommentit. Tsemppiä ja soitellaan! -P-

    VastaaPoista
  3. Melkutin on tosiaan (vähän turhankin) suosittu käyntikohde, mikä ei sinällään ole ihme, koska onhan se vesi paikoitellen ihan kuin joku turkoosi laguuni. Ja muutenkin se järven kiertävä reitti tarjoaa paljon kivoja paikkoja katseltavaksi ja istuskeltavaksi, mutta omaa rauhaa hakeva joutuu vähän etsimään sivummalta, sen olen todennut itsekin. Mutta aikainen Vivi Melkuttimen nappaa :).

    Anonyymienkin kannattaisi välillä poistua näppäimiltä ja jalkautua noihin kauniisiin maisemiin. Josko ilkeät ajatukset vähäksi aikaa edes haihtuisi.

    Kaikkea hyvää Vivi <3



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän on selvä, että eteläisen Suomen ihmiset tykkäävät käydä näillä merkatuilla reiteillä. Niinhän itsekin.
      Sallittakoon se heille, vaikka ei se niin kivaa ollutkaan.

      Hmmm. Jäin oikein pohtimaan haluanko näitä anonyymejä minnekään missä omasta mielestäni oli kivaa. Pilaavat vaan negatiivisuudellaan. Menköön hyppäämään järveen jossain muualla. Tai syöksyköön sementtiin... =D

      Poista
  4. Ei kuulosta ihan rauhalliselta luontoretkeltä. Multa olisi saattanut mennä pikkuisen ehkä hermo. :-D Kyllä metsässä pitää saada olla yksin, ja ne sukeltajat, partiolaiset ja lentoharrastajat saavat painua hemmetin kuuseen. :-D

    Mä kävin Melkuttimella jokunen vuosi sitten, ja se oli mulle pienoinen pettymys. Mutta niinhän siinä usein käy, kun odottaa jotain suurta ja mahtavaa. En tiedä, miten kirkkaaksi olin järven kuvitellut, mutta ainakaan todellisuus ei vastannut yhtään kuvitelmiani. :-D

    Ja nyt vasta katsoin nuo ekat kommentit. Säälittävää ja oksettavaa. Mahtaa olla anonyymien elämä tyhjää, kun pitää tulla tänne räyhäämään. No, karma is a bitch, eli tämä kostautuu heille tavalla tai toisella. Sitä saa, mitä tilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan pikkasen sallin itseni olla samaa mieltä.
      Ei niinkään ne ihmiset laavulla, nehän jäi sinne, mutta se, että joka niemennotkossa tulee vastaan esiteinejä, joiden desibelitaso hipoo kipurajaa.... Noh! Selvisin.
      Eikä ne lentokoneetkaan ehkä ihan parasta olleet. Kiva, että ehdin alta pois. Seuraavalla kerralla vissiin sitten keskellä yötä, jos olis rauhallisempaa... =D

      Poista
  5. Härrenjee! Täällä on oikeen porukka odottelemassa....
    Kun en tiedä toivottaako toi kakkosano ykköstä syöksymään, en ota moiseen kantaa. Hilpeä sanonta kyllä.

    Jos on noin paha olla, on olemassa myös tahoja, joille voi käydä juttelemassa. Kaikkea ei tarvi purkaa turhiin kanssaihmisiin, joita ei edes tunne.

    VastaaPoista

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Retkipäivä

Koska lauantaiaamu oli sumuinen, mutta lupasivat kaunista myöhemmin päivälle, oli ihan välttämätöntä keittää vesi termariin, pistää kamaa vä...