tiistai 6. helmikuuta 2018

Alkaa riittää

Eduskunta palasi kuulemma joululomalta eilen tai edellispäivänä. 
JOULULOMALTA. Helmikuun alussa.
Ne nostaa 6000 euroa kuukaudessa plus jonninjoutavat kululisät ilman veroja ja lisäksi lomailee sellaiset 4-5 kk vuodessa.


Tehy ja Super on aloittaneet työtaistelun siten, että meiltä hoitsuilta on liiton mukaan kielletty ylityöt, lisätyöt ja vuorojenvaihdot tiistaiaamusta 6.2. klo 06:00 lähtien.
Meidän osastolla oli ilmoitettu, että mikään työtaistelu ei koske meitä, koska vuodeosastotyö katsotaan yksipuolisesti hätä- ja suojelutyöksi, joten meillä ei ole oikeutta työtaistella.

Työnantaja voi teettää hätätyötä vain, kun ennalta arvaamaton tapahtuma on aiheuttanut keskeytyksen säännöllisessä toiminnassa tai vakavasti uhkaa johtaa sellaiseen keskeytykseen tai hengen, terveyden tai omaisuuden vaarantumiseen, eikä työtä voi siirtää myöhemmin suoritettavaksi. Tällainen tilanne voisi olla kyseessä esimerkiksi luonnonkatastrofin yhteydessä.

 Työnantajan pitää hätätyötilanteessa tehdä viivytyksettä työsuojeluviranomaiselle kirjallinen ilmoitus hätätyön syystä, laajuudesta ja todennäköisestä kestoajasta. Ennalta ilmoitettu työtaistelu ei täytä hätätyön tunnusmerkkejä. Mikäli työnantaja vetoaa hätätyöhön, ohjaamme työntekijää pyytämään nähtäväkseen Aluehallintovirastoon tehdyn ilmoituksen hätätyöstä ja olemaan yhteydessä omaan luottamusmieheen tai omaan liittoon.
Tuon luettuani en ole yhtään vakuuttunut, että vuodeosastotyö olisi hätätyötä.

Minua asia ei sikäli koske, että olen lomalla ja oletan, että asia ratkeaa tämän viikon aikana. Seuraan kuitenkin asiaa mielenkiinnolla, koska Tehyn uusi puheenjohtaja oli hyvin räväkkä ensimmäisessä ulostulossaan ja odotan itse hänen onnistuvan toimissaan. Lisäksi kieltämättä ketuttaa edelleen viime kesän (plus tämän ja vielä ensi vuodenkin kesän) kiky-sopimuksella viedyt lomarahat, joita ei mitenkään kompensoitu.

En väitä olevani nälkäkuolemassa palkkani vuoksi. Takuulla jokainen huolisi aina isomman liksan kuin mitä maksetaan. Katson kuitenkin, että meillä vastuu on ihan vähän eri kuin nyt niillä paperikoneen käyttäjillä tai vaikka noilla saamarin luuseri-loisija-kansanedustajilla kaikkine etuineen ja sopeutumiseläkkeineen.


Meillä on koko ajan, ja tarkoitan sitä kirjaimellisesti. Ihan joka päivä. Niin sanottuja reikiä suunnittelulistassa. Eli porukkaa ei ole tarpeeksi täyttämään kaikkia vuoroja kun kolmen viikon työvuorot suunnitellaan. Reiät jätetään listaan ja pitkin elettävää viikkoa pomot sitten soittelee sijaisia, keikkalaisia ja kyselee meiltä työntekijöiltä haluaisiko joku tehdä lisä- tai ylitöitä. Puutteet paikataan lähes 90% oman osaston selkänahoista.

Korvaus siitä?
No, näin kun itse esim. olen tehnyt sitä 80% työaikaa, en pysty tekemään kuin lisätöitä, joista maksettava korvaus on tuntipalkka. En väheksy rahaa, mutta kyllä se vähän pistää miettimään. Verotus kuitenkin tiukkenee kun teet lisää.

Hesarissa oli todella raflaava juttu leikkurin hoitajista, joiden varallaoloajat muuttuivat koko ajan työajaksi ja tästä syystä työvuorot saattoivat kestää 24 tuntiakin yhtä soittoa.  (Linkittäisin koko jutun, jos HS:n nettisivu ei olisi niin idiootti, että se vaatii tilauksen ja kirjautumisen päästäkseen lukemaan....)

Jos nopeasti ajatellaan sitä paperikonetta tai vaikka minua, kumman luulette ennemmin vahingossa tekevän jonkin vaarallisemman virheen, kun väsymyksen tila on noissa lukemissa?

Meillä on jokaisella sen verran sitä kutsumusta, että kun kaveri sairastuu, häntä paikataan tekemällä vaikka itse. Ei ole tavatonta, että iltavuorossa saat soiton, miten yövuorolainen on sairastunut, ja jäät tekemään 13:30-21:30 vuoron perään vielä yön, joka päättyy 7:15.
Mehän toimitaan adrenaliinilla (enkä tarkoita sitä ampullista pistettävää vaan ihan verenkiertoon erittyvää....) ja kofeiinilla.


Kyllä meillä täytyy olla ihan samanlainen oikeus omaan vapaa-aikaan ja lepoaikoihin kuin muillakin ihmisillä. Kolmivuorotyö on riittävän rasittavaa sinänsä.

Ei kai tässäkään työtaistelussa kyse ole mistään maata mullistavasta.
Pienipalkkaiset naiset vaan kerrankin pyytävät mihin heillä on oikeus.
Kukaan meistä tuskin tekee tätä ahneuttaan, vaan siksi, että meilläkin on olemassa se oma elämä, jossain siellä taka-alalla. Me ollaan nyt vuosia joustettu ja myönnytty ja mitta on tullut täyteen siitä viime kesän päätöksestä nipistää meiltä vielä vähän.

Miksi maan johdon tarvitsee voida päteä päättämällä, että tällä kertaa he eivät osallistu edes keskusteluun työtaistelusta? Kun jo vuosia sitten ensin luvattiin Sari Sairaanhoitajalle lisää liksaa ja siitä onkin sittemmin kuultu joka käänteessä, oli se niin tavatonta. Samoin kiky-sopimuksen yhteydessä kätilöt olivat pinnalla ja oltiin niin ymmärtäväisiä, mutta jyrättiin kuitenkin.

Toisaalta ihmisoikeudet ja oikeus omaan ruumiiseen vietiin ajamalla pakolla läpi laki, että hoitajalla on oltava kaikki rokotukset, myös kausi-influenssa, tai sitä voidaan käyttää irtisanomisperusteena. Tämä koskee myös niitä hoitajia, jotka ovat hengenvaarallisestikin allergisia rokotteelle.
Näyttäkää sairaanhoitopiiri, jolla on tarjota työtä, jossa ei olla potilaskontaktissa (eli missä pärjäisi ilman piikkiä).
Silti THL:n mukaan tämänKIN vuotinen rokote meni metsään oikein kunnolla. Mutta ei, sitä mahdollisesti vähän paremmin toimivaakaan ei voitu hankkia esim. henkilökunnalle, jolloin se olisi  voinut vähentää tartuntoja. Kas, raha.

Alan olla todella väsynyt, kyllästynyt, raivoissaan ja turhautunut tähän.
Jostain syystä koen, että minun on koko ajan vaan nieltävä ja muut sanelevat miten asia on.

UGH! Olen jälleen puhunut.
Moni muu on sanonut saman miljoona kertaa paremmin.

5 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Allekirjoitan kyllä täysin. Lisäksi itseäni koskettavan eron yksityisen ja kunnallisen palkkauksen välillä toivoisin korjaantuvan. Se ero on valtava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Sitä toivoisi ylipäänsä palkkaerojen olevan sellaisia, ettei kenenkään tarvitsisi hakea tukia asumiseen yms vaan palkalla voisi elää missä päin hyvänsä Suomea.

      Poista
  2. Kyllä tää maailma on menossa hyvää vauhtia perseelleen! Ihan kaikilla duunarialoilla ja varsinkin tuollaisilla kuin teillä, mitkä eivät ole niitä ns. tuottavia aloja.

    Meillä ei ollut myöskään oikeutta lakkoilla aktiivimallia vastaan. Kanat on tapettava, jotta kansa saa ruokaa.
    Eihän sitä nyt voi tietenkään verrata tähän teidän työtaisteluun ja toivottavasti voitatte ajamanne asiat. Eihän tämä maailma voi pyöriä näin, että työtä on enemmän kuin mitä työntekijöitä.
    Kyllähän sen meilläkin huomaa ilmiönä, että mitä enemmän teet, siitä palkitaan antamalla lisää töitä! Palkka kyllä pysyy samana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. On tää ihmeellistä.
      Nyt sitten luetaan joka paikasta, miten me ollaan ahneita ja itsekkäitä.... =(

      On se niin merkillistä, että sitä pidetään normaalina, että työntekijä pystyy aina joustamaan.
      Eihän siinä mitään, itsellä kun ei ole pieniä lapsia niin helppoahan se on ollut. Kun työyhteisö on kiva, sinne on ollut kivakin jäädä. (Oman osani tein varmasti aikanaan sitä "sori, täytyy hakea lapset päivähoidosta" kun pyydettiin.... eli en omaa häntääni tässä nosta.)

      Eniten risoo se, että meillä päättäjät saa järjetöntä palkkaa siitä, että niiden päätökset on mitä hulluimpia. Tulisivat kentälle tekemään.

      En riitele pelkästään oman työni vuoksi, myös opettajat, lastenhoitajat, tehdastyöntekijät yms pääosin naisvaltaiset alat on kilpailutettu ihan tappiin, ja kellään ei ole kivaa kun palkka ei riitä normaaliin elämään. Versus johtajat mersuineen ja ulkonasyötävine illallisineen....

      Joo, nyt taistellaan. Katsotaan sitten mihin se riittää.

      Poista
  3. Kiky=kiusaaminen ja kyykytys, sitä se tosiaan tuntuu olevan.

    VastaaPoista

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Pieni loma, Las Palmas

Oli tosiaan vähän tavanomaista rankempi työputki päällä ja takki alkoi tyhjetä. Onneksi olimme jo sopineet työnantajien kanssa palkattomista...