tiistai 19. joulukuuta 2023

Joulu on taas.... ajoissa tänä vuonna

Kuten olen vuosia jo todennut: meille joulu ei ole tietty päivä kalenterissa vaan mielentila.

Olosuhteiden pakosta joulu vietettiin tasan viikkoa aiemmin kuin kalenteripäivä. Poika lensi tyttöystävineen Hanoista Suomeen viikoksi, paluulento 22.12. joten joulu oli syytä juhlia silloin kun olivat paikalla. Onneksi tytöilläkään ei ollut mitään menoja, vaikka tokihan me tätä suunnittelimme jo kuukauden kun kaukomailta tulijoiden aikataulu varmistui.


Mielikuvitusköyhä savityöntekijä
askarteli suunnilleen Korvatunturin verran tonttuja
kun ei muutakaan keksinyt. 


Ostin muutaman pöytäkynttilän jälleen poltettavaksi.
Todennäköisesti muutaman polton jälkeen näistä
tulee lopulta sytykepalojen steariinia.


Joskus kauan sitten Tukholmasta ostettu lasitonttu
on niin kaunis, kun taakse laittaa valon.

Nuoriso saapui kotiin kahdessa erässä. Lauantaina ajoin kentälle hakemaan pojan. Luonnollisesti keli muuttui juuri silloin vaihteeksi lämpimäksi, oli vetistä ja sumuista. Kun tähän lisätään maassa normaalistikin alkava pimeä aika klo 15:30 jälkeen, poika oli hämmentynyt siitä, että "lento tuli ajoissa ja nyt on jo yö", kunnes tajusi, että täällä on pimeää. 😃

Ilta meni jutellessa, toinen oli valvonut 28 tuntia osaamatta levätä lennolla ja kaatui lopulta punkkaan luvaten nukkua sellaiset 14 tuntia yhtä soittoa.
Aamulla olikin ihan eri meninki. Uni se tekee ihmiselle kummia. Me ehdittiin käydä koiralenkki jo ennen heräämistä, joten juotiin sitten yhdessä kahvit ja puuhailtiin siinä kaikenlaista.

Tytöt tulivat päivällä ja pojan tyttöystäväkin vihdoin iltapäivän puolella. Ruokapöydässä istuttiin pitkään ja höpöttelyä oli taas joka suuntaan.


Jouluhullu hassuttelija hankki kuusen alle junan.
Se paitsi kulkee, soittaa melodiaa, viheltää ja päästelee tsuku-tsuku ääniä.

Koirat on ihan hassuina, ja joka päivä junaa pitää ajaa ainakin vähän.


Erityisesti pikkulapset olivat olleet kiltteinä.


Miehen lempparit,
omat inhokkini, vaikkakin tykkään ulkonäöstä.


Sahramikakku pitää tehdä joka vuosi.
Koristelussa aina mielummin överit kuin vajarit.


Ruokalista jälleen ei niin tavanomainen.

Saimme yhdeltä ystävältä 3,5 kilon hirvipaistin, joka vietiin palviin. Meillähän ei tunnetusti kinkkua syödä vaan joka vuosi liha on milloin mitäkin. Tänä vuonna siis palvihirveä. Lisukkeena oli kermaperunat, Waldorfin salaatti sekä perunasalaatti ja luonnollisesti iso savustettu lohi sekä jääkellarin lohi, johon olin kokeillut uutta tvistiä reseptiikkaan vanhemman tyttären vinkistä ja laitoin suolaliemeen appelsiinin ja sitruunan viipaleet reiluksi vuorokaudeksi. Alkuun ne tuoksuivat tosi kovin ja olinkin huolissani, meneekö kala "pilalle" liiallisesta sitruksesta. Ei se kuitenkaan merkittävästi maistunut eikä ollut liioittelua sitruksia liemessä pitää. 

Ruuan päälle  vietnamilainen kahvi. Poika oli tuonut paikallista kahvia, joka on "melko jyrkkää". Sitä keitettiin ihan autenttisella vietnamilaisella systeemillä, se on vähän kuin mini-kokoinen teesiivilä-hommeli. Kahvista tulee kunnon espressoa (0,5 dl kerrallaan) ja se kaadetaan isoon lasiin. Päälle sekoitellaan kondensoitua maitoa sekä tavallista maitoa ja lasi täytetään jäillä. 
Jep, supermakeaa ja täyttävää. Meni jälkiruuasta. Kahvilla ei liene paljonkaan tekemistä tuon kanssa, mutta toki siitä kofeiinit sai.

Mitään ihmeellistä ei oltu aikuisten kesken lahjaksi hankittu. Muutama pikkujuttu, joista minun on pakko mainita nuoremman tyttären hankkimat figuurit meille: 


Mehän olemme intohimoisia Star Wars -faneja, kiitos nuoremman tyttären, joka niistä joskus innostui ja siitä lähtien olemme jokaisen leffan katsoneet ja kaikenlaista siihen liittyvää juttua nauraneet. Tytär oli itse Star Trooper penkkareissaan, ja oli tosiaan nyt löytänyt nuo hahmot "ei näe pahaa", "ei kuule pahaa", "ei puhu pahaa". 

Käytin vuosia etsimällä Thaimaan reissuilla sellaisia kivoja pyöreitä iloisen näköisiä apinahahmoja, joissa olisi tämä sama idea. Niitä en löytänyt ja viimeisenä vuonna taisin ostaa sitten pienen patsaan, jossa on kolme lihavaa Buddhaa samalla idealla. 

Näille naurettiin koko porukka, samalla ollen aivan ihastuksissaan. 
Pölyn kerääjiä, kyllä. Mutta tähän hassun ihanaan perheeseen ei sopivampaa juttua olisi voinut keksiä.

Ihanaa joulua teille kaikille, jotka sitä vietätte tulevana viikonloppuna!!!
(Itse silloin vapaaehtoisena töissä la-su, jotta perheelliset voivat juhlistaa rauhassa. Onneksi on pari vapaata siihen perään.)

6 kommenttia:

  1. Ihana idea viettää joulua pikkuisen etukäteen niin kaikki voivat olla paikalla ja sinä pääset varsinaisena jouluna töihin tienaamaan hieman ylimääräistä, nuo lisät kun muodostavat aika suuren osan palkasta (tiedän kokemuksesta).
    Mukavaa joulun aikaa sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, joulussa tärkeintä on kuitenkin ne läheiset siinä ruokapöydässä. Ja meillä on useita vuosia, nimenomaan johtuen pähkähulluista työajoista, vietetty joulua milloin milloinkin....
      Olisin jättänyt joulun työt tekemättä, jos ei olisi varta vasten kysytty. Mutta kun toisen osaston kollegoissa on runsaasti pienten lasten vanhempia, joudan kyllä siellä olemaan. Joulumielellä. ♥

      Poista
  2. Hyvää joulua! 🎅🎍❤️ Meillä jouluateria on nykyään jo aatonaattona, kun tyttären perhe tulee silloin. Siitä jatkamme joulunviettoa kahdestaan Beiben kanssa.
    Meillä on villasian kinkku tänä vuonna ja oman tuotannon palvikaritsaa. Ja ihan perinteiset jouluruuat muuten. Ne on meidän juttu! Pikkumurut varmaan syövät nakkeja!🤣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, rakkaat pöytään ja joulu on siiinä.
      Uuuh, villasian kinkku kuulostaa herkulliselta!! Ja palvi kuin palvi taas sulattaa suun... *kuolaan täällä* HEH!

      Ihanaa joulua!

      Poista
  3. Miten kivan kuuloinen epävirallinen joulu. <3 Meilläkin on vietetty jouluja milloin ennen joulua (muistan yhdenkin itsenäisyyspäivän..) ja milloin joulun jälkeen (esim. tammikuun lopussa), kun olen ollut maailmalla, ja "oikea" suomalainen joulu on mennyt sivu suun. Jostain syystä epävirallisena ajankohtana vietetyt joulut ovat jääneet parhaiten mieleen. :-D

    Ihana tuo kuusen alla kiertävä juna! <3

    Mekin ostettiin Vietnamista kahvia, mutta minusta se oli aika karmeaa. Tosin en osannut keittää sitä oikein, eikä se ollut Vietnamissakaan hyvää, joten miten se olisi mystisesti muuttunut Suomessa herkulliseksi. :-D

    Tunnelmallista joulun aikaa teille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi olikin hyvä; epävirallinen joulu. Juuri sitä. Sellanen pönöttävä, ylettömän juhlallinen ja just virallinen ei ole yhtään meidän juttu. Toki arvostan sitä, että pukeudutaan ehkä hiukan juhlallisemmin kuin pieruverkkareihin, mutta tunnelma tulee muusta kuin pakollisista kunniamerkkiriveistä ja väkinäisestä olevinaan olemisesta.

      Juna on aika vinkeä. En ehkä sittenkään raaski lahjoittaa sitä pois vaan säästän ensi jouluun. =D Pienet lienee silloinkin vielä tohkeissaan siitä.

      Vietnamilainen kahvi... juuuh! Sellaisenaan aika tavaraaa. Mutta ylettömästi makeutettuna maidolla kävi jälkiruuasta. Toisaalta se "kuuluisa" sivettikissakahvi, no sitäkin on kuulemma montaa eri lajia, mutta niistä kalleimmat muttei mitkään satojen eurojen arvoiset, on sitten aidosti hyvää ihan moccamasterilla keitettynä. Yllätyin!

      Poista

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Kesää kohti, harrastuskausi alkaa

Tästä se lähtee, jokavuotinen harrastuskausi. Aika ajoin toivon, etten olisi niin riivatun tohkeissani näistä kokeista aina keskitalvella ja...