perjantai 22. joulukuuta 2023

Koirarekisteri

Alkuvuodestahan tuli tämä pakollinen Ruokaviraston rekisteri, jonne jokainen maassa asuva koira tulisi rekisteröidä... 
Matkan varrella on kuultu kaikenlaista, ei paljonkaan mitään hyvää ja nyt löysin kerrassaan oivallisen ja asiallisesti muotoillun kirjoituksen, jotka allekirjoitan täysin.


Tietoturvallisuuteen liittyy CIA-periaate (confidentiality, integrity and availability), jonka mukaan tiedon tulee olla luottamuksellista, eheää ja saatavilla. Tiedon pitäisi olla vain niiden henkilöiden käsiteltävissä, joilla on oikeus käyttää tietoa, ja sisällöltään oikeaa ja yhdenmukaista alkuperäisen tiedon kanssa siten, ettei sisältöä voida muuttaa perusteettomasti. Koirarekisterissä ilmoitettujen tietojen oikeellisuutta ei varmisteta mitenkään: jos sirunumero, jonka rekisteriin ilmoitat, ei ole jo jollain muulla käytössä, ihan mikä tahansa menee läpi.
Kärjistäen, olisin voinut ilmoittaa Vapun rekisteriin vaikka valkoisena rottweileruroksena, eikä Ruokavirasto olisi kyseenalaistanut, onko Vappu uros ja onko valkoisia rottweilereita edes olemassa, kun niitä tietoja ei tarkisteta. (Sivumennen tässä, että Vappu on kuvasta päätellen normaali kultainen noutaja.) Samoin olisin voinut etsiä Kennelliiton jalostustietokannasta ihan minkä tahansa sirunumeron, jota ei vielä ole ilmoitettu Ruokaviraston rekisteriin, käyttää sitä ja toivoa, ettei oikea omistaja ilmoita koiriaan, koska se on toistaiseksi ainoa tapa, jolla väärän sirunumeron käyttämisestä jäisi kiinni. Olisin siis voinut ilmoittaa rekisteriin vaikka Poliisikoira Rexin villakoiran sirunumerolla. Onko tässä nyt sitten kerätty tietoa, joka on luottamuksellista, eheää ja oikeiden tahojen saatavilla?
Tietoturvallisuuden lisäksi lupasin puhua myös vähän koirista. Ruokaviraston keräämä tieto on siis ihan sen varassa, että tietojen ilmoittaja on rehellinen. Koirien vanhempien tietoja ei tarvita. Ruokaviraston rekisteri ei myöskään ainakaan toistaiseksi vaadi minkäänlaisia terveystietoja. Kärjistetään taas. Jos olisin pentutehtailija, pitäisin nyt juhlat, koska jatkossa voisin myydä niitä tehtailemiani goldendoodlepoodleja, pomskyja ja mitä näitä designpentuja nyt on, rekisteröityinä pentuina. Keskivertokoiranostaja ei välttämättä näkisi tässä mitään haittaa - ennemminkin etua, koska pennuthan ovat "rekisteröityjä."
Pentueen rekisteröinti Kennelliittoon edellyttää useiden rotujen osalta erilaisia terveystutkimusvaatimuksia pentueen vanhemmille. Ruokaviraston rekisterissä näillä ei ole mitään väliä - edelleen, jos olisin pentutehtailija, niin Ruokaviraston myötä ei olis niin justiinsa, että onko niillä vanhemmilla sitten D- vai C-lonkat vai jalkoja ylipäätään ollenkaan, kun ei niitä kukaan siellä kysele. Koska pentujen vanhempien tietoja ei kerätä, ei sekään ois niin justiinsa, että astuttaako sitten sen pentutehdaspomskynartun vaikka jokaisesta juoksusta. Eikä muuten kysellä sitäkään, että onko pentueen vanhemmat sukua toisilleen. Ruokaviraston rekisterin myötä myös tällaisia pentueita voi markkinoida "rekisteröityinä pentuina." Onkin tosi vaikea keksiä, millä tavalla tämä Ruokaviraston rekisteri edistää terveiden koirien kasvatusta ja koirien hyvinvointia.
Olen aika varma siitä, että tämän uuden rekisterin myötä sellaiselle keskivertokoiranottajalle on jatkossa hirveän paljon vaikeampaa arvioida, mistä pentu kannattaa ottaa, kun rekisteröity pentu saattaa nyt tarkoittaa ihan mitä tahansa. Joku voi nyt kutsua stalkkeriksi, mutta omien rotujen kohdalla tutkin kuukausia terveystuloksia, koiria ja kasvattajia - ei oikeasti ole ihan pieni ja helppo homma valita kasvattajaa, ja kuinka paljon vaikeammaksi se tehtiin nyt erityisesti niille, jotka ovat ottamassa ehkä elämänsä ensimmäistä koiraa eivätkä välttämättä vielä tiedä ihan valtavan paljon aiheesta.
Että juu, onpahan rekisteröity nyt sitten. Mutta älkää nyt kuitenkaan kukaan ottako pentua, joka on rekisteröity ainoastaan sinne Ruokavirastoon, ihan vain riskienhallinnan vuoksi.



Olisikin niin mielenkiintoista kuulla hyviä perusteluja, miksi rekisteröisin koirani. Onhan tässä vielä viikko aikaa. Kun pelkästään se, että laki vaatii, on minusta harvinaisen huono syy, koska jos kaikki vaan noudattavat tyhmiäkin lakeja kuin lampaat, ei ainakaan mitään muutosta ole tulossa.
Käsitykseni mukaan Suomessa arvioidaan olevan n. 700 000 koiraa. Niistä tähän hirveän tehokkaaseen koira(vero)rekisteriin on tähän mennessä rekattu n. 115 000 ja niistä 80% sekarotuisia. Mistä se kertoo?

En tiedä.


Kuvan otukset liittyvät vahvasti tarinaan ja pohdintaan.


Kaikki reaktiot:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Kesää kohti, harrastuskausi alkaa

Tästä se lähtee, jokavuotinen harrastuskausi. Aika ajoin toivon, etten olisi niin riivatun tohkeissani näistä kokeista aina keskitalvella ja...