maanantai 25. helmikuuta 2013

MEJÄ-leipä

Aavistuksen alkaa tuntua keväältä... pieni kesän tuoksahdus, joukossa myös vähän MEJÄ-kokeiden henkeä.
Vaihteeksi yövuorojen jälkeen selvittelin päätäni koirien kanssa lenkillä. Mahtava auringonpaiste, olisi pitänyt olla ne parin viikon aikana tutuksi tulleet aurinkolasit.

Päätin jo eilen, että tänään leivon leipää. Omistan muutaman leipävuuan, muinoin hankittu Tallinnan reissulta tuliaisina saaristolaisleipää varten, ja olen onnistuneesti heittänyt niissä kasaan myös vaaleaa leipää (mikä on nopeaa ja helppoa kun aineet yleensä löytyy kaapista milloin vain.)

Frau Koskinen ja muu Auran Nuuskujen MEJÄ-porukka jakoi viime kesänä leipäohjeensa. Olen sittemmin, tapojeni mukaan, muokannut ohjetta vähän.... ja nimennyt tämän muokatun version vähän ylevämmin aateliseksi.

Meillä tykätään pähkinöistä. Niistä saa kivaa makua, ne on terveellisiä, ja sopivat lähes mihin tahansa. Toin tuliaisena useita pusseja käsittelemättömiä cashew-pähkinöitä. Käytän niitä leivonnan lisäksi mm. lihakastikkeissa, salaatissa jne. Niiden terveysvaikutukset ovat kiistattomat (kts. www. fineli.fi) ja ne pitävät hyvin nälkää loitolla, kiitos hyvien rasvojen ja proteiinin.


AATELINEN MEJÄ-LEIPÄ

2 dl siemeniä ja pähkinöitä (suhde maun mukaan, pähkinät tekevät leivästä aatelisen, auringonkukansiemenet ovat arkipurtavaa) Esim. cashew- ja saksanpähkinät sopivat leipään äärettömän hyvin.
2 dl puurohiutaleita (meillä ruis-kaura Nallea)
ruokalusikallinen suolaa

Sekoita em. kuivat aineet keskenään leivontakulhossa.

5-6 dl vettä
pussillinen kuivahiivaa
0,5 litraa hiivaleipäjauhoja (voit maustaa näitä esim. ruis- tai ohrajauhoilla)
0,5 litraa vehnäjauhoja

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (kuivahiiva vaatii sen) ja kaada pähkinä-hiutale-sekoituksen päälle. Väännä kone käyntiin tai upota käsi taikinaan. Koneen käydessä tai käden vaivatessa kaada joukkoon pussillinen kuivahiivaa. Vaivaa joukkoon jauhot.
Anna kohota reilusti kaksinkertaiseksi (vähintään 45 min.) ja joko taputtele leipä pellille kostutetuin käsin tai tee kuten minä yleensä, ja kaada taikina kevyesti voideltuun vuokaan. (Yleensä kaadan taikinan pöydälle ja vaivaan sitä hieman käsin. Sitten muotoilen siitä pitkulaisen pötkön, jonka laitan vuokaan.) Leivän voi koristella kokonaisilla pähkinöillä tai ripottelemalla pintaan siemeniä… Lähes kaikki on mahdollista tämän leivän kanssa. 

Paista alkuun 250 asteessa hetki (10 min.), laske lämpö 200 ja paista kypsäksi eli kunnes pohjasta koputtamalla kuuluu kumea ääni. Uunista, vuuasta, muodosta ym. riippuen puolisen tuntia – 45 min.

Sekalaisia vinkkejä:
Minä harvoin kohotan hiivataikinoita kahteen kertaan. Kaikki köksän ohjeet toki korostavat tätä, ja ehkäpä se tekisi rakenteelle ja maulle hyvää….  Minä laitan taikinan vuuassa kylmään uuniin ja väännän sen sitten lämpenemään. Taikina kohoaa ns. toisen kerran tässä alkulämmössä ja on toiminut mallikkaasti sekä leivän että pullien kanssa.

Ensimmäisen kerran kohotuksen teen yleensä mikrouunissa. Koska lämmitän nesteet siinä, sinne jää aavistus lämpöä, ja siellä liinan alla taikina on varmasti suojassa vedolta yms.
En koskaan leikkaa välittömästi uunista tullutta leipää. Minusta se kuivuu silloin enemmän. Annan sen jäähtyä ihan hetkisen (10 min.) liinan alla tai ilman ennen kuin ensimmäinen viipale leikataan. Vuokaleivän voi myös laittaa takaisin vuokaan jäähtymään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Pieni loma, Las Palmas

Oli tosiaan vähän tavanomaista rankempi työputki päällä ja takki alkoi tyhjetä. Onneksi olimme jo sopineet työnantajien kanssa palkattomista...