maanantai 4. huhtikuuta 2016

Hammaslääkärin kipupäivystyksessä

Ihana ja loistavasti kirjoittava Katja Lahti Project Mama -sivuilta kirjoitti ihan hiljattain täydellisen mahtavan jutun aiheesta "Mitä jos hammaslääkäriä ei tarvitsisi pelätä".

Allekirjoittanut kuuluu siihen ryhmään, joka tarvitsee ennakkoon mieluusti kympin Diapamia mennäkseen, ja sitten odotushuoneessa vielä puudutuksen ennen kuin kutsutaan sisään. Pelkään siis hammaslääkäriä ihan tajuttomasti. (Jo lasten vieminen suuhygienistille oli hirveää. Jotten tartuttaisi pelkoa eteenpäin, mies hoiti ne.)

Yläasteella, silloin muinaismuistojen aikaan nimittäin, hammashoitola oli "B-sairaalan" (nykyään puhutaan kauniisti psykiatrisesta sairaalasta) tiloissa. Olimme varmoja, että joku kerta hullut pukevat lääkärintakin ylleen ja siinä sitä sitten ollaan.... ja valitettavasti kerran (tiettävästi ihan oikea) hammaslääkäri porasi minua erehdyksessä ikeneen tai kieleen. Joka tapauksessa tunne, miten "hukut" omaan vereen oli sanoinkuvaamaton ja jätti jälkensä.

Noh, kuulun onnekseni myös siihen kategoriaan, jonka hampaat ovat kohtuullisen hyvässä kunnossa. Olen siis pakottanut itseni käymään tarkistuksissa aika ajoin.

Mutta koska tämä samperin merkillinen kipu naamassa/päässä ei ota laantuakseen, ja koska vatsahapot tykkäävät kyttyrää siitä, että popsin isoja määriä Buranaa, oli tänään aamulla pakko soittaa kipupäivystykseen.


Purukalusto kuvattiin edestä ja takaa. Sivumennen, oli niillä sitten hienot tilat ja laitteet siellä.... 
Kuvissa ei mitään outoa. Itse nenä ruudussa lekurin vieressä katsoin. Sitten otettiin lähikuvia muutamasta kipeällä puolella, ei mitään....

Lopputulemana erikoishampilääkäri kävi kilistämässä tekareita jollain ääniraudalla ja kyseli särkeekö. Lähinnä kuului do-re-mi...

Koska vikaa ei löytynyt, mutta yhdessä hampaassa oli jostain esihistoriallisilta vuosilta niin syvä paikka, että se ulottui mahdollisesti nenäonteloon asti, päätyivät siihen, että ehkäpä se kiusaa hampaan juurta. Ehdotin itse juurihoitoa!!!  (Hei, mitä tahansa, että tää särky loppuu.)
Sitä ei tehty, sen sijaan vanha paikka otettiin pois ja koska pohja oli siisti, laitettiin väliaikainen sementti tilalle. Viikon päähän on uusi aika, jossa sitten kaiketi päätetään mitä sille tehdään. Se juurihoito!

Hämmennys onkin nyt melkoinen kun puudutuksen hälvettyä (otin Buranan ennakkoon) ei mikään maailmoita järisyttävä kipu iskenytkään, ja itse asiassa olen edelleen (klo 21:20) kivuton. JEI! HURRAA!!
Pidelkäähän peukkuja!! Tää on melko mukava olotila!

****
Ja mitä pelkoon tulee: kipu oli niin mahtava aamulla, että hoitaja oli kuin pelastava enkeli siinä ovella kutsumassa sisään. No, ei se poraaminen hirveästi naurattanut ja kun nousin tuolista, vapisin kuin horkassa. Autossa oli pakko istua 10 min rauhoittumassa että uskalsin lähteä ajamaan.

2 kommenttia:

 1. Joo-o! Täälä kans yks hammaslääkäripelkoinen persoona! Mulla kyllä on vähän hälvennyt aikuisiässä pelkotilat; kiitos nykyajan ammattitaitoisten hammaslääkärien ja -hoitajien!
  Tampereella, Amurin hammashoitolassa aikanaa, huone numero 5, oli varmaan verrattavissa kidutuskammioon. Kerran siellä vedeltiin poralla pikku-Marken kitalaki siihen kuntoon, että äiti oikein kävi jututtamassa henkilökuntaa siellä. 70-luvulla se ei ollut mitenkään tavallista, että vanhemmat puuttuivat, yhtään mihinkään!

  Vaikka nykyään otan poraukset vastaan helpoimmissa tapauksissa ilman puudutusta, kroppa on aina hammaslääkärin jälkeen ihan tönkkö. Vaikka vaan joutus makaamaan siihen tuoliin, eikä mitään tehtäs, niin silti!

  Toivottavasti pirullisen päänsärkysi syyllinen olisi löytynyt!

  VastaaPoista
 2. Hah, heräsin aamulla niin, että niska on jumissa ja koko yläselkä aivan tönkkö. Joku siis ilmeisesti "vähän" jännitti siinä tuolissa eilen.
  70-80-luvulla todellakin oli melko vauhdikasta toi hammashoito. Kyllä myönnän, että ihan vähän helpommin menen nyt, ja nykyäänhän SAA sen puudutuksen (melkein odotustilassa).

  Koska naama ei särje, olen ehdottomasti sitä mieltä, että vian kohde on löytynyt. Äänestän silti ensi viikolla juurihoidon puolesta. Voikohan sen hoitaa kerralla loppuun? Meinaan ei jaksaisi varata hierojaa pelkästään hoitamaan tätä tönkköyttä.... =)

  VastaaPoista

Lopun aikoja ja luopumisia

Pappakoira-Edulla oli tuossa kuukausi sitten huono päivä. Aamulenkillä sen oli selvästi vaikea kävellä ja tultiin 200 metrin matkaa sellaise...