tiistai 13. syyskuuta 2016

Hyvinvointia, fitnessiä, terveyttä

Liippaa edellistä juttua nyt vähän toisesta näkökulmasta.

Olen jo jonkun aikaa pohtinut otsikossa lueteltuja juttuja yhdessä ja erikseen.
Lähinnä siitä vinkkelistä, että tiedän pari melko aktiivista fitness-kisaajaa, joilla tuntuu koko ajan olevan päällä jonkunlainen treeni/dieetti/kausi ja siihen liittyviä juttuja.Treenaamisen ymmärrän, punttisalilta saa hyvän endorfiiniryöpyn (kun sinne saa itsensä raahatuksi....) ja fiilis on reipas ja hyvä sen jälkeenkin. Dieetti taas. No, kokeilin itse sitä jonkun muun tekemää dieettiä joitain vuosia sitten yhden kymmenkunta viikkoa ja punnitsin ruokani, ja totuus on, että ei ole mun laji leipää se.

Ensinnäkään en pysty tässä ammatissa syömään kelloon tuijottaen, saati kiskomaan jotain välipalapirtelöitä huiviin aterioiden välissä. Se on siinä ja tässä aika ajoin ehtiikö pissalle työpäivän aikana.... ja joo, olen nopea työssäni ja silti joskus on sellainen määrä hommaa ettei ehdi.

Toisekseen se oli puuduttavaa. Samaa sapuskaa viikosta toiseen, ja mun mielestä syöminen on kuitenkin muuta kuin tankkaamista. Haluan saada nautintoa syömästäni ruuasta, haluan voida katsoa ja tuoksutella ja jo etukäteen herkutella ajatuksella hyvästä ruuasta. Ja proteiinipirtelöt... plah!

Kolmanneksi mulla oli dieetin aikana nälkä, kylmä, vilu ja ketutus..... ja vaikka söin varmasti terveellisesti ja paljon, en oikeasti jaksanut esim. siellä salilla repiä rautaa samoin kuin nyt, kun vedän lounaaksi lasagnen (rasvaa, jaiks!!) ja päivälliseksi esim. pari paistettua munaa (keltuaisineen!) ruisleivällä tai järjettömän kokoisen salaatin (tai molemmat).  NAM!!!Asia, mitä oikeastaan lähdin pohtimaan on terveys. En sano, että on yksiselitteisesti epäterveellistä olla jatkuvasti jollain dieetillä. (Ja takuulla on!!!)
Uskon, että suurin osa noista "bodaajista" tajuaa rajansa ja pyrkii syömään normaalisti. Väitän kuitenkin, että laji on sellainen, joka takuulla altistaa syömishäiriöille. Asia, josta on paljon kirjoitettu myös muualla.

Terveyteen liittyvä juttu minusta on se, että nämä pari puolituttua, jotka ovat kuureilla, tuntuvat olevan jatkuvasti sairaana. Siis jotain perus-räkistä ja muuta. Pistää vaan miettimään.

Niin paljon kuin oma läski kropassa aika ajoin pänniikin, pidän kuitenkin melko mukavana sitä, että olin esim. 2015 aikana pois töistä ehkä kerran oksennustaudin vuoksi enkä muistaakseni kertaakaan flunssan, räkätaudin tai muun sellaisen, jonka lasken peruskunnon ja vastustuskyvyn ansiosta voivani välttää.


Oma poika (190cm/65kg) treenaa paljon. Ei tosin mitään erikoista tarkoitusta varten, se on sen tapa harrastaa liikuntaa. Lievä skolioosi ja toisen jalan puoli senttiä lyhyempi pituus aiheuttaa lieviä selkävaivoja, joita se torjuu hyvällä lihaskunnolla. Ammatikseen kun opiskelee tietokoneella istumista....

Hän oli käynyt salilla jossain kehonkoostumusmittauksessa ja samalla oli katsottu ravitsemusta ja kaloritarpeita yms. Kertoi huvittuneena, miten pitäisi vetää pelkkään peruskulutukseen 2500 kcal ja kun yhtään treenaa, ehkä vajaa tuhat päälle. Hänellä kun on hyvä ruokahalu, mutta vaikeuksia saada syötyä kaikki kalorit päivän aikana. (Samainen lapsi paistoi aikanaan yläasteella itselleen välipalaksi 8 munaa ja söi niiden alla 8 ruispalaa - ja reilun tunnin päästä söi ison päivällisen....)

Kuitenkin sanotaan, että nimenomaan nämä, jotka aktiivisesti treenaavat, ovat kovakuntoisia ja syövät huolella kaikki hivenaineet, vitamiinit ja muut oleelliset jutut, jotka omasta ruokavaliostani varmasti puuttuvat aika ajoin.
Toisaalta, voiko olla niin, että kun "korvaa" normaalin ruuan jollain pirtelöillä (joissa sanotaan olevan kaikki mitä kroppa tarvii....), ei kuitenkaan saakaan kaikkia tarvittavia aineita, tai ne eivät noista mössöistä imeydykään?

Kyllähän jokainen, joka treenaa tosissaan johonkin kisoihin, vetää lisäravinteita. Pelkällä perunalla ja kastikkella ei meinaan nuo dieetit pelaa....Antioksidanteista ja muista syömistäni lisäravinteista ja vitamiineista olen kirjoittanut aiemmin. Kunhan talvi tästä taas alkaa, alkaa meillä purkit rapisemaan iltaisin, myös nuorison osalta. Eipä nimittäin ole tuolla yläkoululaisellakaan poissaoloja koulusta kuin ne lomat, joihin olen anonut vapaata.

Joten sovitaanko, että oikeastaan läski onkin hyvästä? Jos se nimittäin pitää terveenä, valitsen mielummin kuitenkin leveät lanteet ja ylimääräistä vatsalla kuin jatkuvan sairastelun ja tuollaisen purkkiarsenaalin/pirtelöpussit pöydillä...
Keittiövaaka on meillä käytössä päivittäin, tosin koirien ruuan punnitsemiseen. Siihen se onkin tosi oivallinen värkki.

1 kommentti:

  1. Jep. Mäkään en usko, että on ihmisarvoista elämää olla koko ajan dietillä ja syödä yksipuolisesti. Eikä varmaan kovin terveellistäkään. Ootko lukenut Kaisa Jaakolan juttuja. Mulla tavoitteena lukea uudelleen sen uusin kirja hormonidietti tai jotain sinne päin. Tyyppi on insinööri, joka on treenannut ennen kilpatasolla ja joka sekoitti sillä ruokavaliolla hormonitooimintansa ja sen jälkeen paneutui asiaan insinöörin innolla. Suosittelen etsimään opuksen ��
    Ja joo, mä kerään raivoa ja itseinhoa ja sit paiskaan höttöhiilarit hittoon. Mä tuun täältä läskivuorelta (25 kg ylimääräistä) vielä. Voin ihan hiton huonosti ja kipuja on ihan liikaa...
    Mut ikinä en ala ehdottomaksi, elämästä pitää myös nauttia �� Niin ja mähän en usko ollenkaan tähän THL:n suosittelemaan ruokaympyrään.
    -Päkä-

    VastaaPoista

Kahvihifistelyä

Kun ei ole muuta kuin aikaa, sitä ehtii pohtia syntyjä syviä ja syventää jotain pohdintojaan. Ostin pienen Bodumin kahvimyllyn jo 2015 j...