tiistai 5. huhtikuuta 2022

Hoitajien lakko

En kuulu itse lakon piiriin, vanha työpaikka kylläkin ja sitä kautta hyvin paljon ihania työkavereita.

En jaksa alkaa purkaa pahaa mieltäni sen enempää. Totean vain, että iltapulut ym suoltavat yhdenlaista sontaa ja valtakunnan mediat toisenlaista. Myös hallitus tekee näemmä parhaansa, että Suomesta saadaan loputkin kotimaiset hoitajat pois markkinoilta ja voidaan aloittaa vanha kunnon kolonialismi tuottamalla tänne hoitajia jostain kolmannesta maasta (jossa palkkataso on lähtökohtaisesti halvempi niin meidän surkeat palkat tuntuvat hienoilta. Kunnes valkenee, että täällä sillä ei meinaa elää....)

Pari faktaa:

- yliopistosairaalassa sairaanhoitajan PERUSkuukausipalkka on 2500-2800 eur. Ei julkisuudessa mainittua 3500 euroa. Sairaanhoitopiiri täällä maksaa tällä hetkellä 2512,81 eur. Tämän voi tarkistaa nopeasti esim. MOL sivuilta hakemalla työpaikkoja. Tiedot ovat julkisia.
Itse sain yhden ikälisän. Sen arvo on 60 eur. Ikälisiä voi saada max kolme (20 v). Sitten olet urasi huipulla.

- ikävällä ja epäterveellisellä ajalla tehdystä työstä saa HAITTAKORVAUKSIA, ei lisiä. Niiden kanssa kolmivuorotyössä kk-palkka saattaa alkaa kolmosella. Riippuen kuinka monta pyhää, viikonloppua ja yötä tekee. Harvahan meistä tykkäisi olla jouluna kotona.
(Entisessä työpaikassa pääsin joitain kertoja tuohon 3500 euroon ja se edellytti kaikkien joulunpyhien tekemistä.)

- kaikki sairaanhoitajat edes yliopistosairaalassa eivät tee kolmivuorotyötä. Heidän täytyy elää peruspalkalla ilman mitään haittakorvauksia.

- uskoisin, että lähes joka paikassa ollaan tehty viimeiset pari vuotta, ja tehdään edelleen jatkuvasti, töitä liian pienellä miehityksellä. Kun niitä hoitajia ei vain ole. Kaikki vajaat paikataan henkilökunnan joustoilla; eli tekemällä tuplaa, luopumalla vapaapäivistä.

- yliopistosairaaloissa tai perusterveydenhuollossakaan ei ole hoitajamitoituksia. Ne koskevat lähinnä vanhusten asumispalveluita yms. Tästä syystä harva jaksaa enää viedä asioita AVIin, koska he eivät voi tehdä mitään.

Totta:

- lisäpalkka ei auta siihen, että jengiä on liian vähän, mutta silloin ei tarvitsisi tehdä niitä extravuoroja selvitäkseen laskuistaan
- lisäpalkka saattaisi aiheuttaa positiivisen vyöryn, eli hoitajia saattaisi hakeutua alalle sittenkin, kun palkalla pärjäisi
- > tämä tekisi sen, että jengiä olisi tarpeeksi eikä tarvitsisi tehdä niitä extravuoroja

2 kommenttia:

  1. Niin totta kaikki mitä kirjoitat. Kyllä töiden jälkeen tunsi olleensa töissä ja pikemminkin sääntö kuin poikkeus oli se, että juhlapyhinä oli töissä. Ja meilläkin, viimeisessä työpaikassani, vaikka oli uusi talo, ilmastointi ei toiminut ollenkaan ja töitä sai tehdä otsa hiessä jopa talvella. Kesästä ei voi puhuakaan. Lämpötila sisätiloissa oli lähes 30 astetta! Valitettiin kyllä työolosuhteista, mutta ei se mihinkään koskaan johtanut. Helpottunut olin kun sieltä pääsin eläkkeelle. No, se eläke onkin sitten vielä paaaaljon pienempi kuin palkka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Moni tämän tietää ja moni minunkin ystävistäni on kuunnellut lähes kauhuissaan tarinoita epäinhimillisestä kohtelusta yms.
      Mutta päättäjät ovat sokeita, vaikka asiasta on huudeltu yli 15 vuotta.
      Nyt koronan jälkeen myönnettäköön, ei työnantajat enää käytä tätä ikuista "tulijoita on ovista ja ikkunoista, jos ei maistu" retoriikkaa. Siihen asti sitäkin kuuli kyllästymiseen saakka.

      Poista

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Sitä sun tätä, ja mitä jos...

Joulukuu on ollut vauhdikas ja siinäkin on pikkasen vähättelyn tuntua. On ollut viikkoja, jolloin olen havahtunut perjantaina töissä, että ...