Minä olen ehkä viimeinen ihminen, jonka näkee innostuvan jostain puhelimeen ladattavasta appsista. Päinvastoin. Pistää kiukuttamaan, kun monia asioita ei pysty hoitamaan ilman.
Mutta latasin itselleni Fingridin sähkönseuranta-appsin, koska halusin olla valveutunut kansalainen.... pöh, kunhan halusin seurailla hintoja, jotta tietäisin milloin kannattaa tuhlata ja milloin jättää pesukoneet käyttämättä.
Appsista näkee sähkön hinnankehityksen joko pylväsdiagrammina tai sitten avaamalla, ihan centtihintoina.
Olen itse määritellyt sinne nuo kipurajat, eli milloin hinta on niin tapissa, että pyväs on punainen, ja toisaalta, vihreän aikaan olisi järkevintä käyttää. (Aika usein vihreää näkee lähinnä yöllä 2-4 välillä.... eikä edes viikottain.)
Tämä kuva on torstai-perjantai 10.-11.11.
Perjantaille odotettiin kunnon hinnannousua illan suuhun.
Tämä taas on lauantai-sunnuntai 12.-13.11.
Lauantaina tuuli kovin ja hinnat kääntyivät jopa miinus-merkkisiksi.
Tuossa aikaisemmin jo kirjotin, miten olen suunnilleen kerännyt pyykit aina viikonloppuihin, koska jostain syystä hintataso tipahtaa yleensä aina viikonloppuun ja noin sunnuntaina näkee jo hintojen kehityksen kalliimpaan päin. Lieneekö sitten teollisuuden tarvitsema sähkö, mistä syystä käyttäytyy noin? Looginen ajatteluhan (minusta) olisi, että hinta olisi viikonloppuna kalliimpi, kun kaikki ihmiset todennäköisemmin juurikin pesevät pyykkiä ja tiskiä, tehdään ruokaa, saunotaan yms. Koska sillä lailla se näyttäisi käyttäytyvän arkisin: hintapiikki osuu aamulla 6-8 väliin ja illalla 16-20 väliin.
No, se, mikä tässä yhtälössä ei ole omassa käytöksessäni loogista, on, että meillä on vakiohintainen sopimus. Eli käytänpä sähköä sitten hinnalla 45 c/kWh tai -0,3 c/kWh, maksan siitä aina saman.
Miksi siis säästää? Eikö olisi hauskempaa ja järkevämpää tuhlata kallista sähköä, kun ei sitä itse joudu maksamaan?
No. Asiasta voidaan varmasti olla kaikenlaista mieltä. Itse pyrin joka tapauksessa vähentämään sähkön kulutusta, ja valitettavasti viime vuoden esimerkit antavat näyttöä siitä, että tuhlailemalla sähköyhtiöt tekevät herkästi noita yksipuolisia päätöksiä nostaa hintoja tappiin ihan kaikilta.... Mainitsemattakaan, että saatan olla niitä viimeisiä, jotka saivat määräaikaisen kiinteän sopimuksen edes tehtyä.
Jos yhtiö menee konkurssiin holtittoman hintakehityksen vuoksi, eipä se meikäläistä paljon lohduta, jos joutuu jatkossa ostamaan pörssisähköä. Vaikka toki tällä omalla seurannallani voisi ajatella, että pystyisin pörssisähkössäkin säästämään. Ja pysyisinkin tällä hetkellä. Sähkölämmitteinen talo vaan voi yllättää, jos tulee kova talvi, ja silloin arvostan takuulla kiinteää hintaa. Meillä kun ei pystytä keskittämään lämmittämistä vain öiseen aikaan.....
Toivon toki, että koko sähköala pystyy järkevöitymään. Eihän tässä ole tällä hetkellä mitään älyä, että jotkut ihmiset aidosti kärsivät kylmästä tai joutuvat hakemaan lainaa päivittäisissä tarpeissa pärjätäkseen. Suomessa kun vaan on oltava katto pään päällä talvisin.
Tuo on kyllä kätevä! En tiennyt tuollaisesta appsista. Kiitos vinkistä! Yritämme käyttää sähköä vähemmän. Meillä on sähkösopimus, joka tulee päättymään toukokuussa. Kaukolämpölaitteen vaihdamme matalalämpöiseen ensi vuonna. Anon sen vaihtoon ARAlta avustusta. Avustus omakotitaloon on 2000€. Avustushakemusten käsittelyaika on pitkä - tällä hetkellä 6 kk.
VastaaPoistaMinäkään en tiennyt ennen kuin joku puhui. =) Näppärä idea. Kiva, jos siitä oli iloa ja apua.
PoistaMe olemme myös pohtineet olisiko lämmitysmuotoa mahdollista vaihtaa, mutta ilman valtavaa remonttia tuskin on, joten saa olla. Meillä kuitenkin lämmitetään todella paljon puilla ja esim vielä marraskuun puolivälissä ei ole yhtään sähköpatteria päällä...
Tuntuu olevan nykyään vähän joka yhtiöllä tuollainen appi käytössä ja itseä jo rasittaa, kun yksi jos toinenkin tuttu niitä on innoissaan mulle esitellyt :). Kaikilla heillä kun on pörssisähkö ja hirmu into siitä, kuinka halpaa öisin on ja kuinka menee välillä jo miinukselle. Meitä se ei hetkauta, kun tehtiin tosiaan syksyllä 2 v määräaikainen kiinteähintainen soppari, joka menee syteen tai saveen, mutta ei tarvi joka hetki elää appi kädessä tarkkailemassa milloin kannattaa tehdä mitäkin. Ja sitäpaitsi loogisesti voisi ajatella, että niitä sähkökatkoja tullaan varmasti järjestämään, jos tulee sellaisia kulutuspiikkejä halvan sähkön aikaan, että yksinkertaisesti ei vaan enää sähkö riitä kaikille.
VastaaPoistaSäästössä ollaan onnistuttu sen verran, että syyskuussa (eka uuden sopparin kk) säästettiin 15% viime vuoteen verrattuna ja lokakuussa 30%. Se on mun mielestä aika hyvin, kun ei vielä kuitenkaan eletä niitä suurimpien säästömahdollisuuksien kuukausia.
Toivotaan, että talvesta tulee talvinen, mutta samalla sopivan lempeä.
Tuo on varmasti myös totta, että jos jokainen lähtee hilloamaan sähkönkäyttöään pelkästään halpoihin aikoihin, kohta niitä ei ole ja katkot ovat todennäköisiä. Toisaalta kaikki eivät siihen ikinä kuitenkaan pysty, joten itse pyrin säästämään missä voin. Jos yhden pariskunnan sähkökulutuksella sitten lopulta on mitään merkitystä isossa kuvassa.... mene ja tiedä. Olenpahan yrittänyt ja voin olla iloinen, jos/kun samalla aiheutan itselleni sillä säästöä.
VastaaPoistaKoska olen huomannut, että vähänkin seuraamalla (ja seuraan siis tätä lähinnä kuriositeettina ehkä pari kertaa viikossa, kuten aurinkopaneelien tuottoakin), keskitän noita omia käyttökohteitani sillä lailla fiksusti, että samalla kun tulee ajateltua sähkön hintaa, tulee myös katsottua, että pesen niitä täysiä koneellisia pyykkiä tai etten jätä turhia sähkölaitteita päälle. Neuroottisuuteen asti en ole innostunut enkä lähde muokkaamaan elämäämme niin, että siitä tulisi yhtä yöelämistä tai kitkuttamista. Enkä säästä itseämme kylmyyteen, vaan jos tilanne vaatii, patterit menee räpsähtäen päälle että heilahtaa ja siinä kohtaa sitten maksan sen sopimamme hinnan vaikka pörssihinta olisi mikä.
Joo, todella toivon, että tulee kiva talvi. Ennen kaikkea haluan mielummin ensin lunta ja sitten pakkasta eikä kuten viime vuonna, että pakkanen tappoi pihassa kaiken. Siitä olen vähän huolissani....