sunnuntai 25. elokuuta 2024

Pikku lomanen

Eläköön idiootit nimettömät ja munattomat stalkkaajat. Hetken jo mietin viitsinkö enää kirjoittaa tavuakaan. Kiitos, olette ehkä pääsemässä tavoitteeseenne.


Aloitimme loman perjantaina aamusta ajamalla ensin Vaasan kupeeseen, jossa Bergön suloinen luontopolku toimi päiväkävelynä. En tiennyt ennalta, että tuo reitti on jonkinlainen "kulttuurimatka" eli reitin varrelle on sijoitettu erilaisia puisia veistoksia sekä tauluja. Nuo puiset linnut ja eläimet olivat kertakaikkiaan ihania ja viihdyttäviä, reitti kokonaisuudessaan erittäin kiva. Suosittelen, jos liikut siellä suunnalla. 




Merikotka

Yövyimme Pietarsaaressa järjettömän hienossa Airbnb-kämpässä (sattumalöydös), josta jäi harmittamaan vain se, ettei meillä ollut aikaa olla siellä pidempään. Jos joku joskus haluaa tuolle seudulle, voin vinkata tuosta asunnosta. Oli enemmän kuin rahansa arvoinen.

Jälkiviisaus (ei asu meissä), tuo ainoa oikea viisaus. Olisi kannattanut ajaa ensimmäisenä päivänä ylemmäs niin seuraavan päivän matka olisi ollut lyhyempi. Mutta Kalajoen hiekkasärkkien kautta siis kohti eteläistä Lappia.




Hiekkasärkät on huikeat! 
Toki koirat keräsivät hiekkaa huolella, mutta kuivuivat ja varistivat sen pois.

Olimme varanneet vuokralle asuntoauton, jonka noukimme matkaan eteläisestä Lapista. Sillä kohti pohjoista siten, että ensimmäinen iltalenkki Taivaskeron huipulle ja yötä puskassa Muonion kupeessa. Seuraavana aamuna eteenpäin Kilpisjärvelle ja siellä aamulenkkinä Saanan huiputus.


Lomakoti


Variksenmarjoja Taivaskerolla.
NAM!


Auringonlasku ja pari poroa.

Joku viisaampi olisi jättänyt ehkä nuo kapuamiset edes siten, ettei kahta peräkkäistä päivää, mutta mitä mahdoinkaan sanoa siitä viisaudesta....



Lounastauko Saanalla.

Taivaskerolle kiipesimme huoltoreittiä, koska siinä vaiheessa iltaa emme olisi ehtineet ennen pimeää koko ohjattua lenkkiä. Alaspäin tuli ihan opastettu polku. Alas tulo on huomattavasti raskaampaa ja ottaa kummallisesti lihaksiin.

Seuraavana aamuna Kilpisjärvellä jätimme auton parkkiin ja reppuun lounastarpeet ja kapuamaan uudestaan. Kiivetä jaksaa kyllä, vaikka tuonne oli kyllä todella raskas kavuta, koska polkujen pikkukivet tahtoivat lähteä jalan alta vierimään. Lounastaukoon asti kuljin paitasillani, mutta riittävän ylös päästyä alkoi tuulla sen verran, että fleece oli oikein kiva lisuke.

Alastullessa lonkat sattuikin sitten jo kunnolla. Pahus. 
Kolme päivää meni Buranalla, sitten alkoi helpottaa. Ei nuorene meikäläinen, ei.

Alunperin tarkoitus oli jäädä Kilpisjärvelle vielä toiseksi yöksi, mutta aamulla satoi eikä retki kolmen valtakunnan rajalle patikoimisineen houkutellut tuossa kelissä. Autossa kun vaatteita on vaikea saada kuivaksi. Joten otimme renkaat alle ja jatkoimme Norjan puolelle. 


Finnsnes



Ånderdalenin kansallispuisto


Reissussa rähjääntynyt

Senjan saari oli kaunis. Harmi kyllä, sadetta jatkui täälläkin. Teimme kuitenkin reippaan patikan kansallispuistoon. Tuon jälkeen hyvät kahvit ja kelpasi taas jatkaa.
Senjan saarella korkeuserot oli suuria. Välillä kauhistutti lukea liikennemerkistä, että seuraavat 3 km on pelkkää nousua (koska sitä seurasi vastaavasti 3 km lasku....)  Mutta maisemat oli henkeäsalpaavat.

Mokomat onnekkaat Hannu Hanhet, nuo norjalaiset! Järkyttävän upeita vuorenrinteitä, mietin jatkuvasti olevani Hobittien maassa. Uskomattoman kauniita vuonoja. Vuoret ja meri on kaunis yhdistelmä maisemallisesti. 

Koska ne lonkat, emme edes ajatelleet kiivetä enää "paholaisen hampaille", vaikka maisema on ilmeisesti todella järisyttävä. Jääpä jotain ensi kertaan. Ajoimme hiljaksiin kohti Gryttafjordia, ja siellä jäimme lauttajonoon, koska aikataulu oli sopiva. Lautalla yli Andoyan saarelle, jossa 3 km päässä satamasta olikin kaunis leirintäalue.


Gryttafjord





Andenesista olisi päässyt valassafarille, jolla on valaiden näkyvyys -takuu. Emme kuitenkaan halunneet jättää koiria keskenään pieniin tiloihin useaksi tunniksi, joten valitettavasti valaita ei nähty. Kovin yritin lautalla (100 min) kytsiä, josko joku pyrstö olisi heilahtanut... 😂

Andenesin leirintäalue oli käsittämätön: valkoista hienoa hiekkaa, satoja metrejä. Lisäksi metkaa mustaa kiveä, joka oli liukasta kuin lasi. Siinä näkyi miten allot ja myrskyt olivat kuluttaneet kiveä vuosien saatossa.



Osuimme leirintäalueelle parahiksi auringonlaskuun....




Aamu valkeni kauniina.
Koirat saivat riehua itsensä uuvuksiin rannassa.

Andoyan saari oli hieno. Tiet kapenivat kun matka jatkui. Yhdessä kohtaa suuri tankkirekka pysähtyi päästäkseen meidät ohi, ja silloin mietin pitäisikö opetella vääntämään kuskin peili sivuun, jotta tilaa olisi edes se 20 cm enemmän.....
Yleisesti tiet olivat todella hienossa kunnossa. Kun muistaa, että tuolla pohjoisessa turistien määrät vastaa takuulla samaa kuin meillä etelässä yleisesti, on vaan todettava, että niin eri tavoin priorisoidaan sitä, mihin valtion rahaa laitetaan kiinni. Ja kyllä, olen varsin hyvin tietoinen siitä(kin), että Norjassa sitä valtion rahaa on jokseenkin paljon enemmän kuin meillä....

Norja ei turistin näkökulmasta ollut ollenkaan kallis. Diesel oli halvempaa, ruoka samoissa hinnoissa, leirintäaluemaksut ihan vastaavat... enpä keksi äkkiä mikä olisi kallista. Kyllä, NOKin kurssi on nyt heikompi kuin joskus, mutta jo 6-7 vuotta sitten olin samaa mieltä, kun tein kaverin kanssa pitkän viikonloppuretken Osloon. Jo silloin kyselin mikä siellä nyt on niin ihmeellisen kallista kun aina moititaan?
Luulen, että koska maa tuottaa runsaasti sekä sähköä että öljyä, siellä olisi edullista lämmittää. Sähköautoille valtio maksaa verot, jolloin niiden hankkiminen on halpaa. Suurien etäisyyksien maassa ihmettelin toki, miten e-autolla pärjää, kun lähimpään kylään, jossa ruokakauppa, saattoi olla matkaa linnuntietä 10 km mutta ajamalla hyvinkin toista tuntia.

Hinnoyan saarella Evenesissä löysimme taas kivan leirintäpaikan rantoineen. Jotain sodan aikaisia muistomerkkejä alueella oli, samoin kuin hauska luontopolku, jonka kävelimme (ja taas ylämäkeä). Koirat saivat nauttia rannasta ja törmäsin yhteen "vanhaan ystävään" eli meduusaan, joka oli jäänyt laskuveden yllättäneenä kiville....


Muistomerkiltä katottaessa leirintäalueelle.


Vuonoissa pohja oli sitä samaa vaaleaa hiekkaa,
mistä syystä vesi heijastui kovin vihreänä.


Ystäväinen....


Aamu toi melkoisen yllätyksen: laskuvesi ja rantaa oli yhtäkkiä 300 m enemmän.
Hiekka kuitenkin oli pelottavaa juoksuhiekkamasta, joten poikia ei voinut päästää.


Asuntoauto oli miellyttävä tuttavuus. Tuo oli täydellisesti varusteltu: leivänpaahdin, mikro ja kahvinkeitin kuuluivat varustukseen, ja kun leirintäalueella oli sähkön päässä, kaikki toimi. Toki on melko ahdasta, kun lattiatilaa on se pari neliötä (jos sitäkään), mutta verkkoaidalla saimme tehtyä koirille oman pikku pihan, jolloin tila lisääntyi.

Ruotsin läpi paahdoimme kertarysäyksellä. Päivä oli tosi sateinen eikä Abiskon kansallispuisto houkutellut sen jälkeen, kun lukuisat kieltokyltit yksiselitteisesti kielsivät alueella yöpymisen. Toisaalta tuolla ei ollut leirintäalueita avoinna, koska toimivat hiihtosesongin aikaan. 
Kiiruna olisi mielenkiintoinen kaupunki tutustua lähemmin ennen kuin kaivavat sen lopullisesti auki. Nythän kaivoskuilut menevät jo rakennusten ja kaupungin keskustan alle, mikä on minusta ajatuksena pelottava. Jonkinlainen iso romahdus tuntuisi vaan odottavan tuloaan..... 

Muita havaintoja matkan varrelta: 
* norjan kieli on minusta vaikeaa. Puhun ruotsia ja pärjäsin sillä. Norjalaiset ymmärsivät, mutta minä ymmärsin vasta asiayhteydestä mistä puhutaan.... (Ei siis tarvitse ihan vielä hakea sinne töihin...)
* kun ihmisellä on kotona ollessaan vuoret, meri, vuonot ja tuo maisema, mihin sellainen ihminen lähtee lomalle nähdäkseen jotain "uutta"?
* kaikkialla oli hyvin siistiä. Pientenkin teiden varsilla oli P-paikkoja, joissa tilaa useammalle isolle autolle, aina WC:t sekä isot roskikset. Ehkä se on niin, että kun mahdollistetaan, niitä käytetään asiallisesti.... 
* leirintäalueilla ei (tietenkään) ollut saunoja, mutta yllätyin, ettei ollut myöskään pyykinpesumahdollisuutta. Myöskään mitään itsepalvelupesulaa emme löytäneet G-haullakaan pohjoisesta.


Äkäslompolo

Voisin hyvin kuvitella tekeväni vastaavan reissun uudestaan. Ottaisin myös saman auton. Vuokraaja-pariskunta oli todella suloinen. Auton käyttöönottokoulutus sujui nopeasti ja tehokkaasti ja lisäksi oli jatkuva mahdollisuus olla yhteydessä, jos mitään murheita olisi tullut. Heillä oli vuosia kokemusta Norjasta ja saimme kullanarvoisia matkavinkkejä sekä vihjeitä miten löpönkulutusta voi vähentää noilla raskailla pätkillä.
En tosin ottaisi samanlaista tinkiä matkoista. 3600 km / 8 päivää oli liikaa. 

Suomen päästä jäi mieleen leirintäalueiden erot. On vähän aikaa nähnyttä, kulunutta, mutta toimivaa, kuten Kilpisjärven retkeilykeskus. Palvelu kuitenkin superystävällistä ja ainoa miinus oli puuttuva pohjois-Norjan kartta, jonka olisin halunnut ostaa. 
Siisti keittiötila, erittäin hyvä sauna/suihku, pesutupa kuului hintaan jne. Saunat lämpenivät useamman tunnin joka päivä, ja paikan pysäköidä sai valita. Alue on monikerroksinen (rinteessä) ja autolle/vaunulle löytyi tasainen paikka. Telttapaikat olivat toki silminnähden kehnohkot, epätasaiset ja paikkoja oli niukasti.

Sitten on paikkoja, joissa on päätetty rahastaa kaikesta erikseen: Ylläksen "Ykkönen", jossa pyykinpesu 5 eur/koneellinen ja saunat päällä YHDEN TUNNIN iltaisin (klo 20-21). Palvelu sellaista "jaaha, hinta on tämä ja tämä ja pysäköidä täytyy sitten näin, tuossa on alueen kartta". 
Leirintäalue oli isoa karkeaa kiveä, jonka päällä oli viheliäistä liikkua, ja jossa pelkäsin, että auton edusmatto menee rikki... 
Keittiötilat toki siistit ja kierrätys mahdottoman hyvin järjestetty. Jäi kuitenkin päällimmäisenä mieleen tuo rahastus-politiikka ja jossain määrin epäviihtyisä kenttä. Patikkareittejä tuolla sitten taas on mahdottoman kivasti ja voisin joskus kuvitella meneväni Ylläkselle ihan vaan niiden vuoksi.


Ei ole tässä perheessä aiemmin nähty, että allekirjoittanut pistää koko pizzan tuulensuojaan nopeammin kuin pöydän toisella puolen on syöty omasta puolet.... taisi olla melkoinen nälkä.
Ja oli muuten sitten niin erinomainen pizza ♥


Tiramisu (itsellä ilman espressoa) oli taivaallinen



Mitä tekisin toisin?

* en aloittaisi lomaa tällaisella retkellä. Olisi kannattanut ensin levätä kotona muutama päivä.
* ottaisin lyhyemmät päiväetapit; pidempi vuokra-aika tai toisenlainen systeemi, esim majoitukset paikan päällä ja henkilöauto. Tässä puolensa ja puolensa.
* suunnittelisin paikat, jotka haluan nähdä. Vauhdissa ei ehdi suunnitella riittävästi, koska etäisyydet ja ajomatka
* suunnittelisin "ruokalistan". jonka mukaan ostokset. Syömiset meni vähän ahterilleen, koska ei ollutkaan kauppaa silloin kun ruoka loppui...   Auton jääkaappiin kuitenkin mahtuisi.

8 kommenttia:

  1. Tosi kivan kuuloinen reissu, mutta varmasti myös tavallaan aika rankka. Paljon ajamista, uusia paikkoja, vaihtelevat säät, tuntematon auto, nälkä ja väsymys jne. Mutta Lappi on aina ihana, ja Norjan Lappi varsinkin! Minä en ole nähnyt Norjan Lapista vasta kuin ihan pienen siivun, mutta "suunnitelmissa" (eli haaveissa) on. Perskules vaan., kun se on niin kaukana. :-D

    Kivaa alkanutta viikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se, kun on kaukana. (Sanoo hän, joka lensi useampana talvena Bangkokiin...... =D )
      Mutta ehdottomasti näkemisen arvoinen, ja nälkä jäi vielä. Ehkäpä toisenkin kerran joskus.... tai kolmannen.

      Loma onneksi jatkuu. Ja kotosalla näemmä paistaakin. ♥

      Poista
  2. Huikeita maisemia kerkisitte kokea! Ja huikeita kilometrejä ajaa, huhhuh..

    Ja sanopa se, mihin norjalainen noin kauniista maisemista lähtee lomalle? En osaa vastata muitten kuin norjalaisen asiakkaani puolesta. Hällä on koti Oslon lähellä ja tuntureilla puolestaan hulppea loma-asunto, jonka ikkunoista aukeaa näkymä kirkkaalle tunturijärvelle ja puhtaaseen tunturiluontoon.
    Voisi kuvitella, ettei muita lomakohteita tarvi, mutta lähti kuitenkin Japaniin. Ei kirsikkapuita ihastelemaan, vaan laskettelemaan..

    Asuntoauton vuokraus on meilläkin välähdellyt viimeaikoina mielessä. Helpottaisi majoittumista, joka nykyään täytyy varata niin hyvissä ajoin etukäteen, ettei siinä vaiheessa välttämättä vielä haluaisi suunnitella reittiä niin tarkkaan. Eikä voi tietää keleistäkään.
    Kiva siis, kun kerroit omia kokemuksia siitäkin. Sekä hyviä että huonoja puolia.

    Hienoja kuvamuistoja jäi talteen <3. Niitä ei anonyymit voi sulta pois viedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulin pariltakin kaverilta, joilla tuttuja Norjassa, että ne Hannu Hanhet kuulemma pakkaa kamansa asuntoautoon (yllätys =)! ) ja painelee jonnekin vuorille. Monella on jonkinlainen piilomökki paikassa, jonne pitää tavarat kantaa kilsan päästä ja siellä sitten oleilevat ja patikoivat. Eli tykkäävät sen verran omista maisemistaan, etteivät välttämättä lähde muualle.
      Toisaalta autonvuokraajat kertoivat, että Oulun Nallikari on kesäisin aina täynnä norjalaisia rekkareita. Onhan se tuolta vinkkelistä aika lailla etelämpänä.

      Suosittelen kyllä kokeilemaan autoa. Itse löysin sivuston rentravel, jossa autoja eri puolilla Suomea. Hirvittävän kätevää sinänsä, ettei tarvitse niitä rajoitettuja kilometrejä käyttää ajeluun täältä ylös vaan vasta paikan päällä.
      Mietinkin jo mahdollista seuraavaa, joka voisi olla oikein idässä eli Kolin seutu. Lienee autoja sielläkin suunnalla saatavilla....

      Poista
    2. Totta muuten. Me jäätiin kerran Nallikarissa porttien ulkopuolelle, kun alueelle ei voitu ottaa enää enempää vaunuja. Oli niin paljon norjalaisia, että sähköt ei riittäneet kaikille. Siellä me sit kökittiin kuuden tunnin ajomatkan jälkeen. Onneksi vaunussa oli kaasulämmitys, koska sattui olemaan kylmä ja sateinen yö.

      15 vuotta vaunuilua riitti ja päätin, etten enää ikinä halua pestä hampaita yleisissä tiloissa (toki ne voi pestä vaunussakin, mutta suihkussa ei voinut käydä) tai päivystää etutelttaa, joka keräsi kaiken sadeveden pussille niin, että jonkun piti aina vahtia sitä vesikertymää ja tökätä jollain niin, että sai veden kaadettua katolta (yleensä siihen matolle, joka meillä oli siinä etukatoksessa).
      Aikansa kutakin, enkä enää tosiaan vaunua havittele, mutta auto olis näin kaksin varmaan ihan kelpo peli. Eikähän tarvis itse olla kuskina, koska ei riitä kortti :).

      Poista
    3. Hihii!! Nauran noille vaunukokemuksille, koska niihin on niin helppo samaistua. Meillä oli hyvin pikkuinen vaunu joitain vuosia, lähinnä koirajuttuja varten, ja tosiaan vaunun ja auton ero on melkoinen.
      En itse kokenut pahana käydä suihkkussa leirintäalueella, tosin käytin myös saunaa kun sellainen oli saatavilla. Auton suihkutilan kuivattaminen mahdollisen suihkun jälkeen olisi ollut sellainen jumppa, että sitä en ajatellut kokeilla. Hampaat taas pesin joka ilta auton veskissä.

      Mutta pakko tuottaa pettymys yhdessä asiassa: B-kortilla saa ajaa.... =D Sellaiset meiltäkin vain löytyy. Mutta ei kerrota sitä teillä asuvalle kuskille, joten saat hanttarin paikan. =)

      Poista
  3. Ihanaa, kun kerrot näitä reissujuttuja! Mulla on suunnitelmissa käydä Norjassa Levillä asuvan tyttären kanssa. Olen siis pohjoiseen menossa syyskuussa. On kyllä niin kätevää, kun on majapaikka siellä, siitä sit voi tehdä päivän tai kahden reissuja vielä ylemmäs. En ole aiemmin Norjassa käynyt, joten odotan kyllä ihan tosi innolla!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Totta, jos olisi pidempiaikainen majapaikka pohjoisessa, voisi tosiaan harkita vaikka päiväreissuja. Tosin Kolarista ajaa pelkästään Kilpisjärvelle reilut 3 tuntia, niin on ihan kokopäiväkeikka. Mutta ehdottomasti sen arvoista, suosittelen!
      Jälkeenpäin näin mm. kuvia Tromssan jäämerenkatedraalista, joka on järisyttävän hieno. Pakkohan tuonne on uudestaan lähteä ihan vaan nähdäkseen ne, mitkä nyt jäi väliin. =)

      Poista

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Sitä sun tätä, ja mitä jos...

Joulukuu on ollut vauhdikas ja siinäkin on pikkasen vähättelyn tuntua. On ollut viikkoja, jolloin olen havahtunut perjantaina töissä, että ...