maanantai 25. helmikuuta 2013

Miksi Thaimaa? Miksi viidennen kerran Hua Hin?


Miksi Thaimaa? Miten joku jaksaa aina matkustaa yhteen ja samaan paikkaan kun maailmassa olisi niin paljon nähtävää.
Totta. Jos minulla olisi rajattomasti aikaa ja rahaa (valitettavasti matkailu edellyttää melko lailla kumpaakin….), kiertäisin takuulla ympäri maailmaa.

Suurin syy matkustaa samaan paikkaan on tietenkin se, että meillä on paikkakunnalla omaisia. Ei ihan pieni syy. Se, että asuminen on ilmaista, on tässä konkurssissa todellakin peanuts…. mutta on ihanaa voida istua yhteisessä aamupalapöydässä ja vaihtaa kuulumiset, kun vanhukset kuitenkin viettävät pois kotoa suurimman osan vuodesta. Käynhän heidän kotona ollessaan kahvilla harva se päivä ohi kävellessäni. Lisäksi tiedän miten he nauttivat nähdessään meidän nauttivan. Vaikka elämme siellä ollessa omaa elämäämme samoin kuin he elävät omaansa kaikkine kiireineen ja menoineen, ehdimme kuitenkin joka vuosi olla yhdessä rennosti ja ilman töistä aiheutuvaa kiirettä.
Thaimaassa on paljon sellaista, mitä en halua nähdä. Prostituutio, lasten hyväksikäyttö, huumeet, bailaaminen, epäsiisteys, köyhyys jne. Toisaalta, näytä minulle paikka missä nuo kaikki ovat pois….  Thaimaan P:llä alkavat lomakohteet (Pattaya & Phuket) ovat paikkoja, jonne en menisi kilon palasinakaan vapaaehtoisesti. Myönnän, että kyse on ihan pelkästä ennakkoluulosta, mutta esim. Pattaya on mielikuvissani paikka, jossa tuo ”iso valkoinen mies/nuori thai-nainen, jopa pelkkä lapsi”, jollain tavalla korostuu jo ihan katukuvassa. Mielikuvani asiasta ovat saaneet vahvistusta siinä mielessä, että tietyt paikalliset lehdet myös mainostavat baareja ym. paikkoja, joissa on ”nuorta lihaa saatavilla”. (Hyi yök!!)

(Jos joku ottaa tämän nyt ”mainoksena”, onnea vaan…..)
Hua Hin on rauhallinen. Siellä ei ole tyttökatua sanan siinä mielessä. ”Tytöt” ovat sisätiloissa sen verran mitä heitä siellä on. Ja siellä EI ole lapsia. Sitä yhtä tiettyä ”Hiltonin kadunpätkää” osaamme ilta-aikaan varoa, joskaan emme liiku niillä hoodeilla edes päivällä. Siellä ei ole kovin kaksista yöelämää ajatellen yökerhoja ja tolkutonta bilettämistä.  Koska olen lomalla aina lasten kanssa, en halua paikkaan, jossa he kohtaavat jo nuorena ihan kaiken, heitä voi pyrkiä suojelemaan elämän kaikkein raadollisimmalta puolelta edes vähän, ainakin yrittää…  Muutenkin lasten kanssa lomalla ollessani tietyt toiveet ovat yleensä toteutuneet: aurinko, merivesi, ystävälliset paikalliset ihmiset, hyvä ruoka, sen verran hygieeniset olot että jalla-jalla on kauhutarina, ei itse koettu jne.

Kaksinaismoralistista? Toki. Olen tietoinen, että ko. maassa kaikki asiat eivät suinkaan ole hyvin ja silti teeskentelen lomallani, että se on vain tuhansien hymyjen maa. Mutta kuinka moni lähtee lomalle miettimään asioiden huonoja puolia ja suremaan kohtaloita? Katson monia asioita sormieni välistä. Esim. tolkuton muovipussien käyttö ja se, miten huolettomasti ne vaan dumpataan juuri siihen missä sattuvat kädestä putoamaan, on ärsyttävää. Toisaalta eipä tarvitse lähteä Perniöstä kauas kun huomaa ihan saman ominaisuuden: meidän tontin vierellä menevä tienvarsi on täynnä kaljalaatikoita, tölkkejä, karkkipaperia, tupakka-askeja….   ja tässä maassa on sentään roskis joka tontin nurkalla.
Hua Hin on myös takuu-aurinkoinen. Se on todistettavasti paikka, jossa sataa vähiten. Koska nautimme suunnattomasti lämmöstä, valosta ja paisteesta (mitä kuumempi, sen parempi), paikka on oikea. Haluaisin käydä Malesian puolella, mutta esim. tänä vuonna kun seurasin lomalla paikallisia säätietoja, etelässä + Malesian puolella satoi lähes joka päivä, ei koko päivää, mutta jossain vaiheessa. Ken ei siedä yli 30 asteen lämpöjä, lentäköön muualle, tai Hua Hiniin vaikka lokakuussa…..  =)

Thaimaa on edullinen. Lentäminen on aina kallista (siihenkin voi vaikuttaa ostamalla liput hyvissä ajoin toisin kuin itse tein….)ja ehdottomasti ikävintä on istuminen koneessa 12 tuntia. Paikan päällä rahaa ei juurikaan kulu. Siellä ei ole kovin kaksista ostettavaa, muoti on vähän 70-lukua ja perustarpeet (ruoka/juoma) päivittäin lähes ilmaisia meidän hintoihin nähden. (Söimme tänä vuonna taivaallisen hyvin rantabaarissa; neljän ihmisen aurinkotuolit, lämmin ruoka jälkiruokineen ja parit juotavat (vettä/limsaa) maksoi 550 bahtia. (100 BHT = 2,5 eur).)
Se on piratismin luvattu maa, joskaan emme ole tätä ominaisuutta käyttäneet hyväksemme muuten kuin crocksien osalta…  Elektroniikka lienee osin halvempaa, mutta toisaalta tietyt hyödykkeet ovat jopa kalliimpia, koska ovat tuontitavaraa (silloin kun kyse on esim. aidosta Macin iPadistä….)

Miksikö perustelen? En perustele, kunhan jorisen lämpimikseni. Joskus on myös itselleen hyödyllistä pohtiä ”ääneen” tiettyjä maneereita ja syitä niille. Niitä pohtiessani saatan kiehauttaa kupillisen kahvia ja kaataa joukkoon Hua Hinin Tescosta tuomaani kuivamaitoa, jota riittää taas vuodeksi…. SE on hyödyke, johon olen ihastunut. Se maistuu hyvältä, kestää säilytystä (kun meillä ei maitoa muuten kulu) ja on paikan päällä halpaa (31 bht/pussi), juon yhdestä pussista yli kaksi viikkoa jos litkin päivittäin ison mukillisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen peruspäivän plussat ja miinukset

Onhan näitä haasteita, joihin on pakko tarttua. Tämä on viime viikolta. TIISTAI - erittäin huonosti valvottu yö Mies tulee iltavuorossa töis...