Vaihteeksi yövuorojen jälkeen selvittelin päätäni koirien kanssa lenkillä. Mahtava auringonpaiste, olisi pitänyt olla ne parin viikon aikana tutuksi tulleet aurinkolasit.
Päätin jo eilen, että tänään leivon leipää. Omistan muutaman leipävuuan, muinoin hankittu Tallinnan reissulta tuliaisina saaristolaisleipää varten, ja olen onnistuneesti heittänyt niissä kasaan myös vaaleaa leipää (mikä on nopeaa ja helppoa kun aineet yleensä löytyy kaapista milloin vain.)
Frau Koskinen ja muu Auran Nuuskujen MEJÄ-porukka jakoi viime kesänä leipäohjeensa. Olen sittemmin, tapojeni mukaan, muokannut ohjetta vähän.... ja nimennyt tämän muokatun version vähän ylevämmin aateliseksi.
Meillä tykätään pähkinöistä. Niistä saa kivaa makua, ne on terveellisiä, ja sopivat lähes mihin tahansa. Toin tuliaisena useita pusseja käsittelemättömiä cashew-pähkinöitä. Käytän niitä leivonnan lisäksi mm. lihakastikkeissa, salaatissa jne. Niiden terveysvaikutukset ovat kiistattomat (kts. www. fineli.fi) ja ne pitävät hyvin nälkää loitolla, kiitos hyvien rasvojen ja proteiinin.
AATELINEN MEJÄ-LEIPÄ
2 dl siemeniä ja pähkinöitä (suhde maun mukaan, pähkinät tekevät
leivästä aatelisen, auringonkukansiemenet ovat arkipurtavaa) Esim. cashew- ja saksanpähkinät sopivat leipään äärettömän hyvin.
2 dl puurohiutaleita (meillä ruis-kaura Nallea)ruokalusikallinen suolaa
Sekoita em. kuivat aineet keskenään leivontakulhossa.
5-6 dl vettä
pussillinen kuivahiivaa0,5 litraa hiivaleipäjauhoja (voit maustaa näitä esim. ruis- tai ohrajauhoilla)
0,5 litraa vehnäjauhoja
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (kuivahiiva vaatii
sen) ja kaada pähkinä-hiutale-sekoituksen päälle. Väännä kone käyntiin tai
upota käsi taikinaan. Koneen käydessä tai käden vaivatessa kaada joukkoon
pussillinen kuivahiivaa. Vaivaa joukkoon jauhot.
Anna kohota reilusti kaksinkertaiseksi (vähintään 45 min.)
ja joko taputtele leipä pellille kostutetuin käsin tai tee kuten minä yleensä,
ja kaada taikina kevyesti voideltuun vuokaan. (Yleensä kaadan taikinan pöydälle
ja vaivaan sitä hieman käsin. Sitten muotoilen siitä pitkulaisen pötkön, jonka
laitan vuokaan.) Leivän voi koristella kokonaisilla pähkinöillä tai
ripottelemalla pintaan siemeniä… Lähes kaikki on mahdollista tämän leivän
kanssa.
Paista alkuun 250 asteessa hetki (10 min.), laske lämpö 200
ja paista kypsäksi eli kunnes pohjasta koputtamalla kuuluu kumea ääni. Uunista,
vuuasta, muodosta ym. riippuen puolisen tuntia – 45 min.
Sekalaisia vinkkejä:
Minä harvoin kohotan hiivataikinoita kahteen kertaan. Kaikki
köksän ohjeet toki korostavat tätä, ja ehkäpä se tekisi rakenteelle ja maulle
hyvää…. Minä laitan taikinan vuuassa
kylmään uuniin ja väännän sen sitten lämpenemään. Taikina kohoaa ns. toisen
kerran tässä alkulämmössä ja on toiminut mallikkaasti sekä leivän että pullien
kanssa.
Ensimmäisen kerran kohotuksen teen yleensä mikrouunissa.
Koska lämmitän nesteet siinä, sinne jää aavistus lämpöä, ja siellä liinan alla
taikina on varmasti suojassa vedolta yms.
En koskaan leikkaa välittömästi uunista tullutta leipää.
Minusta se kuivuu silloin enemmän. Annan sen jäähtyä ihan hetkisen (10 min.)
liinan alla tai ilman ennen kuin ensimmäinen viipale leikataan. Vuokaleivän voi
myös laittaa takaisin vuokaan jäähtymään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!