Turun Eerikinkadulla on etninen myymälä, josta olen jo muutaman vuoden käynyt ostamassa kuivamaitoa. Käytän Completa-nimistä jauhetta kahvissa, koska se säilyy hyvin ja juon kahvia kotona oikeastaan vain vapaapäivinä. Näin ollen maitopurkit tahtoivat aina vanhentua, ja niin hyviä kuin letut ovatkin, ei niitäkään pysty joka viikko syömään. (Tai pystyisi, mutta arvostan sitäkin, että mahdun housuihini.....)
(Kyllä, olen tietoinen, että voisi ostaa 2 dl purkkeja jotain UHT maitoa, joka säilyy suunnilleen ydinsodasta, mutta tykkään tuon Completan mausta. Meillä kaikilla on omat kummallisuutemme.)
Käyn Eerikinkadun myymälässä siksi, että sieltä saa Completaa suurissa 800 g purkeissa samaan hintaan kuin normikaupan 400 g purkit. Lisäksi tykkään tutkia tuon kaupan hyllyjä, koska tuotevalikoima on hyvin erilainen kuin perus ässässä. Olen tehnyt joitain kiinnostavia löytöjä....
Thaimaasta toin monena vuonna muutamia paketteja inkivääri-sitruuna-hunaja juomajauhetta, joka on niin vahvan inkiväärinen, että uskon sen pitävän flunssat loitolla. Tätä samaa saa myös etnisestä, tosin hinta on kova, mutta eipä teetäkään tule juotua ämpäritolkulla, paitsi flunssassa tai oikein koleana päivänä.
Viime kerralla käydessäni ostin testiin Matcha-lattea. Tietämättä yhtään mitä on matcha (googlasin tätä taannoin ja selvitin asian itselleni, se on vihreää teetä), hiukan jännitti kun testasin. Tässä jauheessa on mukana myös, yllätys, inkivääriä.
Yllätys (ei ehkä olisi pitänyt olla...) oli sekin, että kupissa se oli vihreää! 😳 Tai oikeammin sellaista kuraveden vihreää, äärettömän epämiellyttävän näköistä. Ei houkuttele ulkonäöllään kyllä.
Töissä tuli puhetta matchasta ja selvittelin tosiaan sitä lisää. Ilmeisesti nimenomaan tuo matcha-tee on melko kofeiinipitoista vihreydestään huolimatta. Lisäksi sillä on joitain terveysvaikutuksia, koska se sisältää mm. C- ja K-vitamiinia. Yllätyin näistä faktoista!
Tuo nimenomainen matcha maistuu minulle kyllä lämpimänä, mutta en usko, että pitäisin siitä kylmänä. Matchaa siis myydään myös jääteenä ja ainakin tiettävästi joissain kahvilaketjuissa sitä menee runsaasti kesäaikaan.
Kahviahan juon kyllä päivittäin. Tuli tuossa taannoin testattua vanhanaikainen kahvimuoto eli pannukahvi. Vaikka me retkeilemme paljon ja keittelemme kahvit herkästi evästauolla, yleensä kyse on aina helpoimmasta vaihtoehdosta eli pikakahvista.
Muistan kuitenkin, kun mamma (isän äiti) keitti pannukahvia ja koska lämmitän edelleen päivittäin tuota puuhellaa, päätin kokeilla. Ideahan on "mitta sulle, mitta mulle ja mitta pannulle" eli mitallinen per kuppi ja vielä pannulle omansa.
Tarkistin Moccamasterin vesisäiliön mitta-asteikolla, että tietty vesimäärä on tietty määrä desilitroina. Kuumensin sen hellalla kiehuvaksi tai melkein, lusikoin joukkoon kahvit ja sen yhden ylimääräisen, annoin kiehahtaa, sekoittelin ja jätin painumaan. (Kyllä, unohdin kokonaan sen "tooraamisen" eli sen, kun kaadetaan kupillinen ja sitten takaisin kannuun. En tosin yhtään tiedä mitä se sitten kahville tekee....)
No, kun kahvi oli tovin painunut, päätin kuitenkin varoiksi kaataa sen kuppiin teesiivilän läpi. Hyvä niin, koska kahvia tulee aika runsaasti vesimäärän nähden ja aika läjät poroja olisi tullut kuppiin.
Kahvi oli hyvää, joskin aivan törkeän vahvaa. Jopa siinä määrin, että mies, joka juo kyllä vahvaa kahvia, kertoi laimentavansa sitä vedellä!!! Minä kun laitan maitoa, se oli melko juomakelpoista, vaikkakin luonnollisesti aivan hirvittävän kuumaa. (Kahvinkeitin kun ei kiehauta!)
Mutta jösses, että mun vatsa veti tuosta herneet nekkuunsa. Pakki oli aivan kipeä ja sekaisin koko loppupäivän. Liekö ollut liian vahvaa tai jotain tein väärin.
Saatan kokeilla toistamiseen. Vapaapäivänä, ettei ole väliksi, vaikka ilta menisi vessassa. 😏
Muistan kyllä hyvin ne ajat kun kahvi oli aina pannukahvia. En tiedä oliko se sitten parempaa kuin nykyinen suodatinkahvi. Ja siitä sainkin idean uuteen blogipostaukseen, se liittyy nimittäin entisajan koulunkäyntiin.
VastaaPoistaJoku kommentoi, kun kerroin noista vatsaongelmista, että pannukahvin pitäisi olla hellävaraisempaa vatsalle kuin suodatinkahvin. Perusteluja en kysynyt.
PoistaMutta sisuunnuin tuosta sen verran, että testaan takuulla uudestaan. Onhan siinä sellainen tunnelma-efekti, mikä saattaa tehdä kahvista maistuvampaa. =)
Pannukahvit keitämme aina asuntovaunulla aamulla ja näin saamme aina myös hyvät kahvit termariin kun lähdemme patikoimaan.
VastaaPoistaJos keitää pannukahvit on kahvin porot isompia kuin suodatinjauhettu.
Jos opin tekemään hyvää kahvia tuolla systeemillä, saatan hyvinkin vaihtaa kuuman veden ja pikakahvin oikeaan kahviin. =D
PoistaMinä jauhan kahvit aina pavuista itse. Tuo jauhaja jättää rouheen aina isommaksi kuin kaupan suodatinkahvi, joten annostelen sitä keittimeen reilummin mutta pannuun laitoin ns. oikean määrän (tai sitten laskin väärin....)
Testit jatkukoon.