sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Raparperipiirakkaa

Raparperi, tuo alkukesän rapsakka - niin mikä, vihannes? Hedelmä?

Tuntuu muuten hullulta puhua alkukesän herkusta, kun nyt on tosiaan vasta kesäkuun alku ja hirveän moni alkaa olla kukkimisen loppupuolella ja raparperikin on tehnyt mahtavat varret jo toukokuun puolella helteissä.

Meilläkin kolmen vuoden kasvattamisen jälkeen, kasvaa sen verran, että piirakkatarpeet saa yhteen tai kahteen piirakkaan. Onneksi raparperi on antelias kasvi, ja moni jakaa varsia päästäkseen niistä eroon. Minä pakastan pari pientä pussillista palasia siltä varalta, että talvella maistuu piirakka. Siitä tulee ihana kesän tuoksu. Mies taas tykkää keittää raparperimehua, jota laittaa aamurahkan joukkoon.


Piirakkaohjeita on varmasti yhtä monta kuin on tekijää. Eräs meidän lääkäreistä tekee vuosittain ison pellillisen piirakkaa ja tuo sen töihin. Hänellä on valtavan ihana murutaikinakuorrutus piirakan päällä, lisäksi se on mehevä ja pehmeä.

Itse olen yhdistellyt useita ohjeita ja menen helpoimman kautta: vatkaamaton versio.


RAPARPERIPIIRAKKA

2 dl piimää

2 munaa

2 dl sokeria

1 dl rasvaa

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

Yhdistä kosteat aineet riittävän isoon kulhoon, sekoita puuhaarukalla. Sen jälkeen sekoita joukkoon kuivat aineet. Muistan äidin sanoneen, että jos taikinassa on jotain hapanta, kuten piimää tai kermaviiliä, siihen täytyy laittaa leivinjauheen lisäksi ruokasoodaa... mene ja tiedä, tällä ohjeella olen kuitenkin mennyt.

Taikinasta tulee melko jäykkää sekoitettavaa. Levitä se uuninpellille, annoksesta tulee vajaa pellillinen.

PÄÄLLE

litran verran raparperinpaloja

kermaviili

1 muna

vajaa dl sokeria

vaniljasokeria


Painele raparperinpaloja vähän taikinaan. Sekoita viili, muna ja sokerit sellaiseksi leipurinrähmäksi, mikä on tyypillistä mustikkapiirakalle. Tämä tekee piirakasta mehevän eikä välttämättä vaadi jäätelöä kaveriksi, vaikka raparperin sisältämän oksaalihapon vuoksi maitotuote sen kanssa onkin suositeltava.

Taikinaan voisi laittaa mausteeksi kardemummaa tai vaniljaa. 


Koska saimme ystävältä muovikassillisen varsia, taidankin paistaa pari piirakkaa pakastimeen talven varalle. Pellillisen voisi leikata neljään osaan ja pakastaa pussissa. Lisäksi paloja riittää pakastettavaksi ja mehuunkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Alkukesän harjoitteluloma

Työnantaja vaatii, että kesäkuukausien aikana on pidettävä tietty määrä lomapäiviä pois, ellei erittäin painavasta syystä niitä suunnittele ...