keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Banaaniletut

Vaikka keli toki tuo ihanasti mieleen Thaimaan rannat, muuten elämme sentään ihan koto-Suomea, vaikkei se ehkä reseptistä heti päälle näkyisi.
Pari vanhaa, jo ihan mustaksi mennyttä banaania katseli surullisena minua aamulla hedelmäkorista. Pois en raaski heittää, mutta en ole suuri banaanin ystävä....  joten kehittelemään.
Banaaniletut-ohjeella löytyy tuo urheilijoiden ihannoima eväs, jossa pelkkää banaania ja kananmunaa paistetaan, minä nimittäisin sitä banaanimunakkaaksi.... mutta sovelsin ohjetta sen verran, että siitä sai rehellisesti "lettuja".

Sinä, joka et pidä kookoksesta, älä anna tämän estää kokeilemasta. Meidän tytöistä kumpikaan ei pidä kookoksen mausta ja molemmat tulivat totta puhuen keittiöön paistamisen aikana nenä nirpalla, että "täällä haisee aurinkorasva".... ja kumpikin sanoi, että letut olivat parempia kuin perinteiset ja että jatkossa näitä on oltava ensimmäisenä koulupäivänä.

Banaaniletut

2 melko pientä, kokonaan mustaa banaania muussattuna (niiden on oltava kypsiä)
400g purkki light kookosmaitoa
3-4 munaa
1 rkl kookosruokosokeria (ei välttämätön)
pari desiä jauhoja, itse käytin kauraisaa sämpyläjauhoa

Paistamiseen käytin - yllätys, yllätys - kookosrasvaa, kylmäpuristettua. Sitä riittää teelusikallinen pannulliseen. Jos olet Pekka Puskan uskollinen seuraaja ja uskot ja noudatat maamme virallisia ruokasuosituksia, jättäisin joko tekemättä kokonaan, mutta voit toki paistaa ne tavallisessakin margariinissa. Banaani tekee taikinasta tarttuvaa, joten ihan teflon-pannukin vaatii pienen määrän rasvaa.

Itselleni pistin muistiin, että hankittavaksi tulee lettupannu, jossa ne pienet kolot letuille. Tämä toimisi niissä parhaiten, koska kääntäminen ei ollut helppoa; taikina on hajoavaista. Jenkkiläis-tyyppiset pulleat pancakesit sitäpaitsi voisivat toimia ehdottoman hyvin tällä taikinalla.
Induktioliesi vaatii vaan tietyn pannun, joten sellainen joulupukin toivelistalle.Päälle laitoimme tavallista tummaa siirappia. Vaahterasiirappi varmasti kruunaisi koko jutun.

***
Virallisista ruokasuosituksista sen verran, että uskoo ken tahtoo.  Minä en.

Olen vakavasti sitä mieltä, että tässä maassa ruokateollisuus saa sanella poliitikkojen ja muiden päättäjien mielipiteet siitä "mikä on terveellistä". Jos näin ei olisi, hevi-tuotteiden arvonlisävero poistettaisiin ja kaikille eineksille ja muille rasvapommeille heitettäisiin tuplavero eikä nysvättäisi jonkun kaljapolitiikan kimpussa vuodesta toiseen. Tällä hetkellä köyhällä ei ole varaa syödä hyvin, koska ruoka on sikamaisen hintaista, erityisesti kun puhutaan siitä, mitä suositellaan: 1/3 lautasesta vihanneksia, 1/3 hyvälaatuista lihaa/kalaa/kanaa. Esim. kala on niin kallista, että meilläkään sitä ei oikesti ole varaa ostaa kaupasta joka viikko, ja olemme sentään niitä saakelin "hyvätuloisia" keskiluokkaisia....
Mikään muu ei ole halpaa kuin höttöhiilarit, kuten peruna ja pasta. Kummankin ravintoarvo noin nolla. (No, perunassa sentään jotain, ainakin uusina.) Sen lisäksi kaikki valmisruuat ovat kohtuuhintaisia, koska niiden sisältö voi olla ihan mitä tahansa... mutta osta huviksesi talvella hyvät salaattiaineet, jotain lihaa ja hedelmiä, niin ei satanen riitä kauppalaskulle viikoksi. Ja meilläkin kuitenkin on vuosittain sitä omenapeuraa/hirveä, eli kaikkea lihaa ei kanneta kaupasta.

En käsitä miksi EU:hun liittymisestä vouhotetaan edelleen ja puhutaan suurin kirjaimin miten hyvä asia se oli, kun tätä nykyä meidän omat päättäjät on vain ja ainoastaan pyllistämässä omalle kansalle ja tarjoamassa sille EU:lle kaikkea hyvää (lue: rahaa) samaan aikaan kun oman maan EU-hyviin-puoliin tehdään tekemällä rajoituksia. 
Jos joku viinaralli Virosta ei henkilökohtaisesti hetkauta, koska olen tähänkin asti voinut kantaa itse omat viinani laivasta ulos, pidän kuitenkin melko kohtuuttomana, että mikään muu ei saakaan liikkua enää vapaasti kuin ne Baltialaiset murtomiehet ja Romanian kerjäläiset, vaikka sitä vapaata liikkuvuutta niin mainostetaan EU:n hyvinä puolina. Ja samanaikaisesti Helsingistä kahden tunnin matkan päässä ruuan hinta on ehkä puolet meidän hintatasosta. Että missähän se tasa-arvo nyt sitten olikaan?

Onneksi voin jatkossakin äänestää jaloillani ja käydä Virosta ostamassa mitä tykkään. Sen lisäksi, että vapaan liikkuvuuden nimissä voin myös valita asuinpaikkani jostain muualtakin kuin täältä.... 

Hmmm. Mentiin aika pitkälle banaaniletuista.  =)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen peruspäivän plussat ja miinukset

Onhan näitä haasteita, joihin on pakko tarttua. Tämä on viime viikolta. TIISTAI - erittäin huonosti valvottu yö Mies tulee iltavuorossa töis...