Pitäisikö koulujen alku siirtää suosiolla syyskuun alkuun?
Omasta puolestani vastaan heti kyllä. Oikeastaan tässä puhutaan keskimäärin kahdesta viikosta! Ei mistään järjettömästä muutoksesta, miten koulua käytäisiin puoli kesää.... minkä käsityksen saa kyllä välillä mielipidekirjoituksista.
kuva netistä
En ajattele vähääkään matkailualaa tai kesätöitä. Minusta on aivan sama kulkeeko Suomi samassa tahdissa muun Euroopan kanssa lomissa....
Ennemminkin ajattelen niin, että elokuu on yleensä lämmin kesäkuukausi (toisin kuin kesäkuu....) ja koulussa lienee äärettömän puuduttavaa istua kauniina päivänä, kun järvi- ja merivedetkin on vielä lämpimiä, ja päivää voisi viettää harrastellen. Mietin myös sitä, että syksy on pitkä kuin nälkävuosi eikä siinä ole juurikaan mitään pakollisia vapaapäiviä, se on yhtä puurtamista koulujen alusta jouluun.
Voisihan sen syysloman jättää pois, kun syksy lyhenisi, niin ei tulisi niin paljon "korvattavia" päiviä sinne kevääseen. Tai pitää päivän kaksi esim. itsenäisyyspäivän aikaan, niin syksyyn tulisi jonkinlainen breikki.
Kevät puolestaan on näinkin jo pitkä. Mutta siihen osuu paljon erilaisia pidempiäkin vapaita, ja jos tuosta syyslomasta luovuttaisiin (edes osin), niitä päiviähän voisi siirtää vaikka pääsiäisen torstaille tai vappuun. Eikö?
Jos koulua käytäisiin pari viikkoa pidempään kesäkuussa, loma alkaisi suunnilleen juhannusviikolta. Sellaiset tyypilliset luokkaretkikohteet yms, mitkä ehkä jossain määrin elävät koululaisten vierailuista, saisivat tällä kesäkuulle uudenlaisen puhdin.
Työssäkäyvien loma-aikoihinhan tämä ei tarvitsisi vaikuttaa. Minä tykkään pitää viikon lomaa toukokuussa, joten voisin jatkaa ihan samaa tahtia.
En osaa olla mitään mieltä aiheesta YO-kirjoitukset tai pääsykokeet. En oikein ymmärrä miksi niiden siirtäminen samat pari viikkoa olisi jotenkin hirveän ihmeellistä.
Minusta sekään muutos, kun koulua jatkettiin 31.5. jälkeen aina kesäkuun ekan viikon viimeiseen lauantaihin ei ollut mitenkään isoin kirjaimin kirjoitettava asia.
(Niin, silloin kun minä kävin koulua noin vuosisata sitten, koulut päättyivät aina 31.5., aivan sama mikä viikonpäivä se oli. Hmmmh, taidettiin se siirtää lauantaille, jos päivä oli sunnuntai.)
****
kuva netistä
Mitä sitten tulee koulujen alkamisen kellonaikoihin.... nooh. Tässä keskustelussa ei voittajaa löydy.
Aina on ollut, aina on ja aina on tuleva niitä ihmisiä, joiden mielestä koulu voi alkaa vaikka aamukuudelta ja niitä, joiden mielestä on epäinhimillistä edes ajatella sen alkavan ennen kymppiä.
Sen verran olen lukenut eri tutkimuksia, että on faktaa, että nuorten luontainen rytmi siirtyy murkkuiässä (n. 13v -> ) eteenpäin ja tarkoittaa sitä, että nuoren on vaikea tai mahdotona saada unta illalla ajoissa. Kun herätys on esim. seiskalta, murkkua väsyttää pelkästä unen puutteesta.
Tämä puolustaisi esim. yläasteella sitä muutosta, että koulujen alku siirtyisi myöhempään.
Ihmisista noin kolmasosa on aamuvirkkuja. Kolmannes lienee sellaisia keskitien kulkijoita ja kolmannes niitä, joiden rytmi on täysin päinvastainen iltakukkuja.
Toisaalta tämä yhteiskunta jollain tavoin omasta mielestäni myös kannustaa sellaiseen yökukkumiseen, jolloin aamuvirkunkin rytmi helposti siirtyy myöhäisempään.
Enkä halua edes aloittaa ottaa kantaa aiheeseen some, jatkuva puhelimen käyttö, TV, leffat ja muu sininen valo, jolla ihmiset pitävät itseään hereillä myöhään.....
Jos ajatellaan yleisesti elämää Suomessa läpi vuoden, valitettavasti suurin osa vuodesta meillä on pimeää aina muuten kuin kesällä. Nytkin on jo aivan ihanat elokuun pimeät yöt!! ♥
Jos koulut alkaisivat myöhemmin kaikilla, myöskään alakoululaiset eivät ehkä juuri koskaan näkisi päivänvaloa (klo 12-15), kun päätyisivät istumaan sisällä senkin ajan. Jos joillekin, juuri heille kuitenkin sen soisin eniten. Mahdollisuuden viettää aikaa pihalla päivänvalossa myös talvisin. Silloin kun ikä vielä sallii sellaisen leikkimielisen puuhastelun ja lumisodat.
****
Itsekkäänä ihmisenä, myös aamuvirkkuna, pohdin myös sitä, miten reilua olisi aikanaan ollut jättää alakoululaiset keskenään kotiin, kun oma (silloinenkin) työ edellytti itseltä aamulähtöä, ja täällä maaseudulla ei ole tarjolla mitään aamukerhoja. On siinä ja tässä, että iltapäiväkerhoon pääsi....
Kyllä minä pääsin helpommalla, kun muksut sai kiikuttaa hoitoon ja koululaiset lähti kouluun suunnilleen samalla ovenavauksella kuin itsekin lähti. Olen siis ikuisesti kiitollinen, että meillä koulut alkoivat kasilta.
Nykyisessä työssä nostan hattua omille kollegoilleni, joiden muksut joutuvat soittelemaan sairaalaan puoli aamua asioista, jotka sain itse hoidettua läsnäolemalla. On ne ikuiset jogurttiriidat ("mä haluun mansikkaa, toi avas banaanijogurtin..."), vaatepulmat ("missä mun lempisukkahousut on? pyykissä?? EIIIIIIHHH!!"), keskustelut pyöräilystä (se oli ekaluokkalaiselta kiellettyä täällä), kavereiden luo menemisestä tai tulemisesta, myös hakemisesta....
Tämä yhteiskunta vaan toimii aamupainotteisesti.
Ei se kuitenkaan välttämättä kivaa ole. Aina edes omasta mielestäni, jolle herääminen kuitenkin on helppoa!
Toisaalta lasten harrastukset toimivat iltapainotteisesti, ja olisi helvettiä joutua vielä enemmän hosumaan aikataulujen kanssa normityöpäivän jälkeen, jos muksunkin aikataulu olisi sellainen, että pohtisin missä välissä se tekee läksyt yms kun samantien saisi kiikuttaa harrastuksiin.
Voi olla, että tilanne on toisenlainen suurissa kaupungeissa. Ehkä siellä jotain voisi harrastaa jo aamulla ja koulu voisikin alkaa puoliltapäivin? Voisiko koulua käydä ns. kahdessa vuorossa ja lapset vanhempineen saisivat valita kumpi vuoro sopii kenellekin?
Oli mikä tahansa, minusta asia olisi harkitsemisen ja testaamisen arvoinen.
Eihän sitä tietoa ja faktaa saa, jos ei kokeile.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!