keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Itse suunniteltu on hyvin tehty

Noista meidän autonomisista työvuoroista tulikin runsaasti kommenttia ja ihmettelyä.
Avaan asiaa vähän. 


Aamu valkenee polilla.

Meillä siis suunnitellaan listat itse. Koska työ tehdään kolmen viikon listoilla, listoja avataan kerralla kaksi. Käytännössä saamme sähköpostin, että "listat X ja X ovat auki, aloitetaan yövuoroista". Meitä oli vajaa 10 ihmistä työryhmässä vuosi sitten keväällä, kun suunniteltiin miten tämä voisi toteutua käytännössä. Nyt siis ensimmäiset viikko-puolitoista laitetaan yöt, pitkät, polit ja vapaatoiveet. Vapaat priorisoidaan.

Öitä ja pitkiä vuoroja (7-20:30) saa varata kolmeen viikkoon max neljä siten, että niitä varataan molempia yhteensä neljä, ei neljää molempia. (Kaikki ei tee öitä eikä kaikki tee pitkiä, toiset tekee molempia.)
Toisaalta vajaan listan tekijät jättävät yhden pois samassa suhteessa kuin tekevät töitä, esim. itse teen max kolme/kolme viikkoa. 
Vapaita saa priorisoida kolme, lähinnä siis päivät, joina on pakko saada olla vapaalla.

Kun listantekijä näkee, että nuo em. vuorot on aika lailla varattuja, hän avaa listan lopuille vuoroille. Silloin jokainen näpyttelee sinne siis omat aamunsa ja iltansa, meillä myös lääkevuorot. 
Sitten jokaisen velvollisuus on käydä tutkimassa kesken olevia listoja viikottain, ja jos esim. aamussa on väkeä ylenmäärin, mutta illasta puuttuu, mahdollisuuksien mukaan siirtää itsensä sen mukaan. Joka vuoroon on asetettu tavoitemäärät sairaanhoitajia ja lähihoitajia. 


Esimerkki omasta suunnitelmastani

Lista näyttää suunnitteluvaiheessa värikoodein vuorojen raskauden, eli minulla tuo Q-vuoro eli pitkä näkyy aina punaisena. (Haluaisin tietää, miksi systeemi ei tarjoa noihin kaikkiin vapaihin vihreää.... mysteeri, joka kaipaa ratkaisua.)
Alapuolella näkyy miinukset eli vuoroista vielä puuttuvat toiveet/suunnitelmat. Alapuolelle muuttuvat vihreät ruudut kertovat siitä, että vuorosuunnitelma on "täydellinen" eli joka vuorossa on sopivasti väkeä. Meillä ei ole koskaan niin paljon työntekijöitä, että kaikki ruudut olisivat vihreinä. 😁
Tuonne oikeaan laitaan tulee näkyviin oma tuntimääräni ja se, miten paljon esim. vuoroja vielä tarvitaan, että lista on täynnä. 

Koska isolla osastolla on jonkin verran yksinhuoltajia tai muita, joilla on ns. vuoroviikot, heille suodaan enemmän esim. sitä, että joka toinen viikko on aamua, joka toinen iltaa, mutta muiden pitäisi tasata aamut ja illat suunnilleen 50/50. Toisaalta YH-äiditkin pystyvät kuuden viikon listalla tekemään aika tasaiset aamut ja illat. Samoin viikonloppujen vuorot pitää mennä niin, että jos varaa itselleen sunnuntain (kallis vuoro), on tehtävä myös sama tuntimäärä jonain lauantaina.


Keuhkopolin hoitaja, huomenta

Käytännössä itse suunnittelen omaan kalenteriin ensin lyijykynällä vuorot siten kuin toivoisin niiden menevän. Nyt kun teen 80 % työaikaa ja polia, pyrin järjestämään listat niin, että jos kollega vetää polia viikon, otan siihen alkuviikon vapaaksi ja teen jossain kohtaa vähän pidemmän putken töitä. Toisaalta, silloin kun ei ole mitään erityisiä suunnitelmia, on melko lailla se ja sama mitä vuoroa listalle laittaa. Katson kuitenkin myös miehen vuoroja siten, ettemme olisi yhtä aikaa iltavuorossa vaan pyrin suunnittelemaan vuorot ristiin koirien takia.

Toki muutoksia tulee. Jonkin verran muokkaan omia toiveitani joka kerta, mutta pääasiassa koen kuitenkin aina tehneeni listan ihan omien toiveideni mukaan. 
Ainahan on joku, joka tekisi kolme sunnuntaita ja nolla lauantaita. Tai pelkästään aamua/iltaa. 
Koska kyse on naisvaltaisesta paikasta, on valitettavasti tai onneksi, en ole varma kumpi, sanottava, että kanalauma kyllä puuttuu muiden sluibaamiseen herkästi. 
Ihan tulevasta pääsiäisestä jo nousi mekkala, kun joku oli ahneena varannut itselleen neljä pitkää päivää yhtä soittoa.... Sovittiin sitten osastokokouksessa, että pääsiäisen pyhille saa varata yhden pitkän per nekku.

Käytännössä listantekijä, joka on tällä hetkellä yksi kollegani, sitten katsoo listan läpi ja varmistaa, että joka vuorossa on minimimäärä väkeä. Jos ei ole, hän itsevaltiaasti siirtää sinne tarvittavat, jos toisissa vuoroissa on liikaa. Hän on niin ihana ihminen, että käy kysymässä tyypeiltä onko jotain suunnitelmaa niille päiville ja siirto tehdään yhteisymmärryksessä. Mutta periaatteessa jos kukaan ei tee siirtoa itse, hän lopulta vaan siirtää sinne jonkun. Tilannehan oli aivan sama silloin kun pomo suunnitteli vuorot.

Autonominen työvuorosuunnittelu on minulle tehnyt elämästä helpompaa ja kevyempää. Koen voivani vaikuttaa asioihin ja pystyväni aidosti pohtimaan mitä tarvitsen milloinkin. Erityisesti niin, että voin tehdä 4 päivää putkeen töitä ja ottaa siihen perään 3 vapaata. 👍  Tykkään!

4 kommenttia:

  1. Tämä kuulosti kyllä ihan hirveän mutkikkaalta! =D Varmaan oppii, kun tekee, mutta kyllä todella perehtymistä vaatisi, että tajuaisi. Mutta parasta on, jos taikka kun se antaa tunteen oman elämän hallinnasta ja omista valinnoista. Hyvä hyvä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kuulostaakin monimutkaiselta, kun ajattelee koko osastoa.
      Helpottaa heti kun tajuaa, että on vastuussa vain omista vuoroistaan. Jokainen kun tietää omat rajoitteensa ja toiveensa.
      Minä esim. en ole vielä koskaan priorisoinut mitään vapaita, koska ei ole ollut mitään häitä tms minkä takia tietty vkl olisi pakko olla vapaana.
      Toisaalta, koska tiedä mitä vuoroja tykkään tehdä ja olen niitä etukäteen hahmotellut kalenteriin, tuo on käytännössä pelkkää naputtelua. Sivuvalikosta valitaan oikea koodi (vaikka se Q eli pitkä) ja näpäytetään se haluttuun päivään, sitten valitaan A eli aamu ja näpsytellään toivotut aamut oikeille paikoilleen.

      Olihan meillä ihmisiä, jotka eivät tätä toivoneet ja pistivät loppuun saakka hanttiin. On edelleen myös niitä, jotka ovat itsekkäitä, eivätkä esim. käy koskaan katsomassa listaa sen jälkeen kun ovat omat vuoronsa laittaneet. Ovat siis ajatuksella "teen niin kuin haluan" ja sitten kuullaan hampaiden kiristelyjä, kun listoja on muokattu... eli oman elämänsä oikeus tuo mukanaan myös sen velvollisuuden ja tasa-arvoisuuden.

      Jää nähtäväksi miten tämä toteutuu kesälomien yli. Emme ole vielä pohtineet miten lomien jälkeiset listat avataan, että mahdollisimman moni voisi suunnitella omansa myös sinne.

      Se, mikä tässä on parasta, on tosiaan tunne omaan elämään vaikuttamisesta. Ja se, että joustamalla joustetaan ja toisaalta ne muutamat itsekkäät kyllä sitten saavat korvilleen... =)

      Poista
  2. Luin tekstin kahteen kertaan, mutten tajunnut juuri mitään :D.

    Että sikäli hyvä, että minä en ole tekemässä niitä listoja. Voipi olla, että joissain vuoroissa olisi ruuhkaa ja joissain ei ketään :D.

    Semppiä töihin ja iloa vapaisiin <3. Päivä on tänään jo liki 3 tuntia pidentynyt ja sen huomaa (ja sen, kuinka turhaa on jokavuotinen parku siirtymisestä keksitystä kesäajasta tähän normiaikaan, jota moni myös talviajaksi kutsuu. Pimeää on tietyn aikaa vuodesta jokatapauksessa ja se ei ole tän normiajan syy).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä, kun on elänyt hassua vuorokausirytmiä ja työaikoja jo pitkään, tämä avautuu paremmin? =D

      Päivä on todella ja pidempi ja kohtuullisen harmaasta aamusta huolimatta sittenkin valoisa ja ihana! ♥ Tykkään!

      Poista

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Virallisesti kevät

Eikös pääsiäinen ole se kevään taittumisen merkki? Ja ainakin, edelleen typerääkin typerämpi tapa, kellojen siirto.  Omalta osaltani jälkimm...