torstai 15. heinäkuuta 2021

Vapaa viikonloppu ja retki Turkuun

Mehän emme varsinaisesti ole asuneet järin kaukana Turusta aiemminkaan, mutta jotenkin tunti suuntaansa on tuntunut hirveän pitkältä....
Joka kesä on ollut puhetta, että pitäisi sitä ja pitäisi tätä. Jotenkin ärsyttää itseänikin, että sorrun sitkuttelemaan. Mene ja tee, huudan peilikuvalleni.

No, nyt otettiin sovitusti pieni irtiotto, kun sattui vapaa viikonloppu yhtä aikaa. Harvinaista herkkua kahden vuorotyötä tekevän perheessä. 
Ihan alunperin pohdin bussilla menemistä, mutta vaikkei matka ole pitkä, bussireitti on hyvinkin maisemallinen ja kestää siis toista tuntia... Lisäksi pikainen googletus kertoi iloisen asian: sunnuntaisin pysäköinti on suuressa osassa kaupunkia ilmaista. (Koska parkkipaikan maksaminen etukäteen tietämättä kuinka kauan aikaa tarvitsee on aina hankalaa ja stressaavaa.)
Koska ei ollut tarkoituskaan käydä terassilla, ei auton ajaminen sinänsä ollut mikään kynnyskysymys. Joten matkaan.



Onneksi lapset vinkkasi etukäteen, että Turun paikallisliikenne Föli käyttää tällä yhdellä välillä myös vesibussia. Mikä älyttömän hauska idea! Keskustasta Ruissaloon meren kautta.
Niillä on hyvin toimiva reittiopas, josta pystyin etukäteen haarukoimaan, että haluan ehtiä veneelle klo 10:15 ja olen sillä Ruissalossa klo 11, jolloin Kasvitieteellinen puutarha aukeaa.

Turku oli aika pilvinen aamusta, itse asiassa saatiin vesibussimatkalla muutama pisarakin päällemme ihan taivaalta, ei pelkästään meren pärskeitä. Ja erittäin tukalan kuuman lauantain jälkeen täytyy sanoa, että tuntui hullulta ajatella, miten ihanaa on joskus olla ihan vähän viluissaan. 


Suomen Joutsen
Varmasti yksi Turkulaisia tunnetuimpia maamerkkejä.

Olen kuulemma itse (Turussa syntyneenä) ihan ratasikäisenä kakarana pyytänyt iltaisin, että mennään katsomaan "kaksi laivaa ja ankkuri". Ilmeisesti Joutsenen vieressä tai jossain samalla rannalla oli silloin toinenkin alus ja lisäksi yhden kerrostalon edessä (Sairashuoneenkadulla?) on edelleen kaksi isoa ankkuria. Ilmeisesti minua tuupattiin rattaissa sitten iltakävelyllä näiden ohi. Harmi, kun muistikuvia ei ihan noilta vuosilta ole..... 


Kohti Ruissaloa, ja jo kirkastuu


Vesibussi tulee Kansanpuiston rantaan. Kuvittelisin, että se on paikka, jossa järjestetään mm. Ruisrock. 
Siinä oli kivantapainen hiekkaranta, jokin ravintola/kahvilakin ja ylipäänsä viihtyisän oloista aluetta.

Rannasta oli ehkä vajaan kilometrin kävely puutarhan portille.

Turun Kasvitieteellinen Puutarha oli todella hieno. Olen pitkään haaveillut käynnistä siellä, ja vaikka kuumuus ja kosteus kasvihuoneissa oli tukalaa, hitsi miten hienoja juttuja ja valtavia kasveja jotkut ihan tavan huonekasvitkin ovat. Meillä kävi uskomaton flaxi siinä, että olimme yhdessä kasvihuoneessa, jossa kyltti kertoi kulman takana olevan orkideoita. Minä otin suunnan sinne ja mainitsin jotain orkideoista miehelleni, ja jonkun puun takaa ilmestyi mies, joka tuli juttelemaan näistä kasveista. Hän kertoi olevansa töissä siellä, juuri sinä päivänä vapaalla, mutta oli tullut hoitamaan kukkia, koska kuumuus on ollut niin pitkään jo sietämätön. 

Hän kertoi eri orkideoista ja esitteli niitä meille vaikka kuinka pitkään. Valtavan mielenkiintoista! Ja ihan käsittämättömiä kasveja. Jotkut oli hyvä jos muutaman sentin kokoisia, silti niihin voi tulla kukka, jonka halkaisija on 10 cm. Toisaalta jotkut isohkot lehdet eivät taanneet mitään kukista, vaan jokunen muutaman millin kokoinen onnetoinen siinä roikkui.... 


Tämä oli mielettömän hienon värinen.
Kännykkäkuva ei toista sitä violettia oikein.


Vähän Jurassic Park tunnelmaa.
Tänne kun laittaisi jonkun dino-patsaan, jengi saisi härslaagin. 😂



Mandariinipuu


Bougainvillea oli hiukan kiivennyt....


Tuollainen jättilumme voi kantaa 40 kg painon.
Sen alareunassa on piikkejä, joilla se suojelee itseään,
ettei erilaiset vesiötökät pureskele siihen reikiä.


Orkideat,
murto-osa kaikista

Tuossa pienessä etualalla puupalikan koko oli ehkä 5 x 5 cm


Toinen ikuinen rakkauteni on kaktukset ja mehikasvit.
Ollapa kotona mahdollisuus joskus pitää jotain metrin korkuista....


Voi että. ♥


Nämä kivikasvit oli vähintäänkin kummallisia.
Ihan kuin keuhkot. 😅



Kukkivat kaktukset - olen muutamana kesänä saanut sellaisen 
perinteisen sisällä pidettävän pitkäksi pötköksi kasvavan kaktuksen kukkimaan. 
Muutamana kesänä peräkkäin olin ilmeisesti osannut hoitaa sitä oikein talven yli. 
Sittemmin olen vaan saanut haaveilla....

Siirryimme kasvihuoneista ulos, koska piha-alueellakin oli runsaasti myös katsottavaa. Olin vähän yllättynytkin, että he kasvattavat myös ihan vihanneksia ja muita perinteisiä puutarhan kasveja. Toki jälkikäteen ajatellen, miksipäs ei. Eihän kaikilla ole pihaa eikä jokainen todellakaan välttämättä tiedä minkänäköinen varsi on vaikka perunassa....

Kyltti "Lummelammet" houkutteli eteenpäin, ja olivat kyllä kauniit. Lumpeen kukassa on jotain niin herkkää ja suomalaista.



Lummelampien yhteyteen oli tuotu minusta eriskummallisia moderneja taideteoksia. En ymmärtänyt vähääkään, miten ne istuivat tähän maisemaan, vaikka olivatkin jollain tavoin kiehtovia.

Totesin olevani hyvin vähän taidetta ymmärtävä tässä kohtaa.



Tämän nimi oli iltalypsy


Tämä oli roiskaus

Palasimme kaupunkiin ihan bussilla. Siinä vaiheessa nälkä jo kaivesi mahassa ja pohdimme käymmekö haukkaamassa jotain, mutta toisaalta ravintolat eivät houkutelleet ja terassit olivat todella täynnä.

Turkua tuntemattomille voin vinkata yhden mielenkiintoisen paikan: Kupittaan City-market.
Kuulostaa kornilta, mutta niillä on myymälän sisällä delitiski, jonka patonkien ja salaattien voittanutta ei kyllä juurikaan ole. (Ja päätellen jonojen pituudesta, emme ole ainoat, jotka niin ajattelevat. Ne myyvät varmasti tuhansia patonkeja viikonlopussa.) 
Koska oli tarve poiketa ruokakaupassa, totesimme, että patonki menee näppäränä välipalana ja kotona voi tehdä sitten ruokaa alkuviikoksi. 


#kissmyturku

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista tietoa Turusta jossa olen syntynyt ja suuren osan elämästäni asunut. Tuo "kaksi laivaa" voisi olla Suomen Joutsen ja Sigyn. Muistikuvissani Sigyn oli Joutsenen kanssa samalla rannalla joskus 60-luvulla. Ankkurit voisivat hyvinkin olla Koulukadun ja Linnankadun kulmassa sijainneessa Wikeström & Krogius-varustamon toimitalon edessä. Tuo kaunis tummansininen rakennus purettiin valitettavasti joku vuosi sitten. Ja Kupittaan Citymarket on minulle tuttu kauppa. Nuorena olin siellä toimistossa töissä ja ennen kuin toistamiseen muutimme Ahvenanmaalle, asuimme Itäisellä Pitkälläkadulla joten Cittari oli meidän lähikauppa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan olikin Sigyn. Mietin sitä itsekin, kun Vesibussi ajoi sen ohi. Noita ankkureita muistan katsoneeni ohikulkiessa jälkeenkinpäin, mutta en muista paikkaa. =) Hauskoja muistoja. Todennäköisesti muuten olikin siinä varustamon pihassa. Olemme kuulemma silloin asuneet Sairashuoneenkadulla, joten iltalenkin varrelle nuo on mahtuneet.

      Poista

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Virallisesti kevät

Eikös pääsiäinen ole se kevään taittumisen merkki? Ja ainakin, edelleen typerääkin typerämpi tapa, kellojen siirto.  Omalta osaltani jälkimm...