tiistai 9. huhtikuuta 2013

Lenkkiä ja leipomista

Vastahan pääsin kehua retostelemasta miten selkä on ollut koko talven kunnossa, kun olen aktiivisesti vältellyt metsäteitä. Haa.
Sitten tuli jäätä ja lunta myös pyöräteille (kaupungin säästöbudjetti, buuuu!) ja niinpä vaan lipsui ihan pyörätielläkin. Plus että sauna ja siihen liittyvä venyttely on nyt pois käytöstä....  *huoh*
Olen tosiaan niin tönkkö. Notkea kuin Reinikaisen rottinki.

"Löysimme" koirien kanssa yhden vanhan tutun metsäpolun, joka oli käveltävissä aamuisin, kun yöpakkaset oli jäädyttäneet pinnan hyväksi. Iltapäivisin upposi ja lipsui. Pari kertaa ja olin valmista kauraa.... hitsi.

(Pitääkö mun antaa periksi ja luopua tästä "periaatteesta", että venyttely on ihan homojen hommaa....?)

***********
Kivoja lenkkejä on kuitenkin tehty, koirien kanssa ja ilman. Virittelin myös lenkkitossut pitkästä aikaa samaan tahtiin kuulokkeiden kanssa ja hölkkä kulki yllättävän kivuttomasti. Jee!!

Koirat taas nauttivat edelleen suunnattomasti näistä pitkistä rennoista vapaista, joita vuorotyöläinen saa. Monta lenkkiä päivässä, siihen päälle tyttöjen tekemät pikkulenkit ja esim. Pasin töistä-haku-lenkit milloin mistäkin syystä, kun ollaan tehty tikusta asiaa ja tepsutettu vielä vastaan. Se riemu ja pomppiminen kun isäntä tulee "tien päästä" ja kävellään yhdessä kotiin.

************
Etelän Hetelmäiset tosiaan kotiutuivat, ja samaan aikaan heidän tahdissaan Suomeen lensi Mikko, Eeva-Liisan poika eli vähän kuin "velipuoli".
Tosi kivaa nähdä. Hän asuu Saksassa ja tavataan n. kerran vuodessa, joten mahtavaa, että sattui vapaita ym. juuri siihen viikkoon kun aloittelin taas kahvikissan uraani päivittäisillä käynneillä puolimatkan krouvissani.

Mikko oli myös tehokas tekosyy jatkuvaan leipomiseen, ja nimenomaan gluteenittomien juttujen leipomiseen. Suosittelen gluteenittomien vehnäjauhojen käyttöä esim. taivaalliseen suklaakääretorttuun. (Ohje on jauhopussissa.) Käytän sitä muutenkin kotioloissa, niin hyvää se on.

Ikuiset pohjattomat juustokakut, porkkanakakku ja muut herkut tosiaan opettelin varta vasten.
Ja tämä lempijuttuni, niin helposti muokattavissa milloin minkäkin makuiseksi.

***********'*

JUUSTOKAKKU, peruspohja

Laita 7-8 liivatelehteä likoamaan jääkylmään veteen

4 valkuaista vatkataan kovaksi vaahdoksi, maustetaan n. desillä sokeria vaahdon loppuvaiheessa

4 keltuaista
1 pkt mautonta tuorejuustoa
Desin verran sokeria
Flora Vanilla vaniljakastike

Vatkataan sekaisin, jätetään kone käymään. Kuumenna tilkka (desi) nestettä kiehuvaksi ja liota liivatteet siihen yksitellen. Koneen käydessä kaada neste hitaasti joukkoon ja lisää valkuaisvaahto kokkareina, anna sekoittua. Kaada hyytymään irtopohjavuokaan. Kylmässä vähintään 5 tuntia.

Hyviä "täytteitä" tai "makuja":
- Mariannerouhe
- Kahvi + tilkka viskiä (tai ilman viskiäkin)
- Liivatteiden sulatusveteen vaniljasokeria, mahdollisesti myös keltuaisosioon
- Mikä tahansa likööri (en ole tosin itse kokeillut, voisin kuvitella, että toimii)
- Vaniljakastikkeen sijasta esim. mustikkajogurtti, laita tällöin enemmän kuin 2,5 dl
- Mitkä tahansa marjat tai hedelmät (kiivi ei hyydy, siinä on joku juttu liivatteen kanssa!)

***********
Minusta juustokakku on helppo tehdä. Sen ainoa ongelma on, että tehdessä sotkee puolen tusinaa kippoa ja tiskikone tulee täyteen. Mutta lopputulos on sen arvoinen.
Itse en nykyään laita edes sitä keksinmuru-voi -pohjaa. Se ei maistu miltään ja kukaan ei ole kaivannut sitä kuivaa rouhetta. Pohjaton kakku toimii kuin häkä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen peruspäivän plussat ja miinukset

Onhan näitä haasteita, joihin on pakko tarttua. Tämä on viime viikolta. TIISTAI - erittäin huonosti valvottu yö Mies tulee iltavuorossa töis...