torstai 18. joulukuuta 2014

Jouluruuat testiin, osa II

Suru-uutinen tavoitti meidät Thaimaan lämmöstä: isän äiti, rakas Mamma, on päässyt lepoon. Niin surullista kuin se onkin, asia on kuitenkin ollut odotettavissa jo melko pitkään. Kohtuullisen rauhallisin mielin siis.
Suruun sekoittuu hullulla tavalla iloa: vanhukset lentävät Thaimaasta hautajaisia varten joulun jälkeen, eli tapaamme heidät kuitenkin tämän(kin) talven aikana.

****
Rakennan kuitenkin omalle perheelleni joulua näinä vapaapäivinä, ja lisättäköön että hyvällä joulumielellä kaikesta huolimatta.

Tänään testiin lähtee joulun välipäivien eväs, se, mitä mahdollisesti tarjoan myös noille omaisille kun tänne lennähtävät: pulled chicken eli riivitty kana.
Meillähän syötiin kinkkua jo Joonaksen synttäreinä marraskuun lopulla. Nuoren miehen oma toive synttäri"kakuksi" tuo sika oli, ja joulun aterialla tarjolla onkin jotain ihan muuta.....

Mutta jottei joulu olisi yhtä ja samaa evästä, päätin kokeilla myös jotain eksoottisempaa. Siksi siis testiin tämä kotkotti.

Ostin 8 kpl mauttomia koipireisiä, koska google kertoi, että luullinen liha on maukkaampaa. (Kauppa ei tarjonnut rintaleikkeitä, joita olisin ostanut....)
Kuorin ne, eli nyljin nahat pois, ja keittelin haudutusliemen:

Kahvipannullinen (Moccamaster) kuumaa vettä
kunnon plöräys (3-4 rkl) kanafondia
4 tl Sambal Oelek -tahnaa
2 tl inkivääritahnaa
lihaliemijauhetta
sipulijauhetta
valkosipulirouhetta

Kanat laakeaan uunivuokaan, liemi päälle, folion alle ja reiluun sataan asteeseen. Netti kehotti pitämään siellä kaikkea kolmesta viiteen tuntiin joten katson missä vaiheessa tarvitsen uunia johonkin muuhun.....

****
Kana oli uunissa reilut 3 tuntia. Sen jälkeen ne lähes "nyhtäytyi" jo katseesta... joten revin lihat erilleen isoon kulhoon, osin haarukalla, pääosin sormin.
Kommentti tässä kohtaa: en osta ensi kerralla koipireisiä, niistä menee hurjan iso osa tavaraa roskiin. Uskon, että jostain filepihveistä tulee ihan yhtä hyvää, luultavasti nopeammin koska ovat lähtökohtaisesti mureita.

Sitten keittelin sille (hyvin reilusti soveltaen) maustesiirapin:

2,5 dl kanojen keittolientä (otin talteen kaiken, sitä oli vielä litran verran)
2,5 dl fariinisokeria
5 tähtianista
valkosipulirouhetta
2 tl Sambal Oelekia
1 tl inkivääritahnaa
1 tl sitruunatahnaa
loraus Kikkomania

Keittelin sitä vajaan puoli tuntia, se vähän siirapoitui. Sitten vaan uudestaan siivilän läpi kannuun ja pikkuhiljaa kanojen päälle, välillä maistellen.

Havainto: joukkoon sopisi varmasti pieni loraus jotain etikkaa. Tekisi mausta vähän vähemmän imelän ja ehkä jotain hapanimelää. Tosin näin makeanakin se oli tosi hyvää!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen peruspäivän plussat ja miinukset

Onhan näitä haasteita, joihin on pakko tarttua. Tämä on viime viikolta. TIISTAI - erittäin huonosti valvottu yö Mies tulee iltavuorossa töis...