lauantai 17. lokakuuta 2015

Arvostuksia

Taustaa: ajelin rauhassa kotiin kaverin luota ja ajattelin soittaa.... ja kas, puhelin ei toimi. Herjaa vaan jotain "pakkosulkeanytheti" viestiä eikä herää henkiin enää edes johdon nokassa. (No, heräsi sitten kotona...)
Inhoan tilannetta, jossa jokin riivatun kodinkone alkaa hikata. Ja puhelin nyt on kohtuullisen oleellinen tänä päivänä kun lankasellaista ei löydy.

Vähän vertailin netissä. Sitten kyselin fb:n kautta kavereilta suosituksia tietyin ehdoin. Jatkoin vertailua. Nyt tiedän suunnilleen mitä haluan hipelöidä tarkemmin....

Samanaikaisesti kaveri linkitti jonkun uutisen, jonka mukaan n. 78 % ihmisistä arvostaa toisia sen mukaan miten he kertovat elämästään fb:ssä.
Tuosta puhelinkeskustelusta ja tästä linkistä tuli sitten mieleen sekin, että mitä eri ihmiset arvostavat. Siis yleisesti. Mihin ovat valmiita pistämään rahojaan.

****
Henkilökohtaisesti joku iPhone edustaa mulle statussymbolia siinä missä Ferrari tai Porche. En halua sitä itselleni (tai en ole valmis maksamaan siitä sen statuksen arvoa) enkä totta puhuen ehkä edes käsitä ihmisiä, joiden on "se pakko saada".
Minulle puhelin on käyttökama, joten sen pitää olla halpa, toimiva, simppeli käyttää ja sillä pitää pystyä tekemään ne kolme asiaa, joihin sitä käytän: puheluihin, viesteihin ja Endomondoon. Jos Endomondo ja tietyt viestipalvelut eivät edellyttäisi älypuhelinta, ottaisin vanhan Nokialaisen (ostettu kirpparilta 40 eurolla....) käyttöön heti.

Meillä on ollut vuosien varrella noita autoja. Oli mm. siisti uudehko Volvo. (Suurta oli bensankulutus, kääntösäde ja vakuutusmaksut. Mun egoon sillä ei ollut hurjasti vaikutusta.)
Ja nyt ajan tuolla taivaanvanhalla ruppanalla Yariksella, josta tykkään kovasti. (5 l/100 km, vakuutukset puoli-ilmaiset, ja kääntyy vaikka A4:lla...) Ehkä jengi hihittelee selän takana, en tiedä. Kukaan ei ole kehdannut vielä nauraa päin näköä.

****
Muuten arvostamisesta.

Töissä porukalla on joka kahvitauko puhelimet sekunnissa pöydällä ja jokainen lääppii sitä yksinään, pääasiassa facebookia. Itse pidän tätä vain ja ainoastaan huonona käytöksenä. Mikä tahansa selitys miten just nyt joku kaveri jne... ihan sama. Minusta se on epäkohteliasta ja törkeää.

Itse tsekkaan ehkä tauon alkaessa onko joku soitellut ja onko tullut sähköpostia, sitten suljen puhelimen takaisin kaappiin.
Meillä sitäpaitsi ON SÄÄNTÖNÄ, että puhelimet pysyy kaapeissa eikä työpukujen taskuissa. Metkaa, ettei se koske yli 90 % meidän henkilöstöä.

****
Jäin myös asian myötä pohtimaan mitä sitten arvostan ja mihin olen valmis sijoittamaan rahaa, ehkä välillä naurettaviakin määriä tai ihan järjettömillä perusteilla.

RUOKA
En koskaan katso mitä ruoka maksaa enkä edes tiedä jonkun maitopurkin hintaa. Ostan sitä mitä meillä halutaan syödä. Toki valikoin yhtä helposti Extra-merkkisen rahkapurkin kuin (puolet pienemmän ja kalliimman), jonka valmistaja on Valio/Arla. Ja kyllä, meillä menee naurettavia summia ruokaan kuukaudessa. Eikä summa edes merkittävästi pienentynyt vaikka yksi lapsi asuu pois. (Se suurin syömäri....)

LENTOLIPUT/MATKAT
En lennä businessluokassa eli tässä mielessä säästän tai katson hintaa, mutta jos/kun haluan jonnekin lähteä, tilaan liput helposti vaikka heti. Tästä esimerkkinä tulevan tammikuun Norjan reissu vanhan työkaverin kanssa. Odotan jo niiiiin innolla!!

KIRJAT
Kaiken saisi kirjastosta. Mutta kirjat vaan on niin kivoja. Esim. uusin Remes kuuluu ostaa joka syksy. Samoin muutama muu sarja, jota olemme keränneet. Ne maksaa omaisuuden ja seisoo keräämässä pölyä. Älytöntä? On.
Toisaalta samanaikaisesti lainaan kirjastosta akkainlehtiä. Ainoat meille tilattavat ovat Hesari ja Villivarsa.

KOIRANRUOKA/TAVARAT
Koska koirat barffaa, on oikeastaan se ja sama mitä Vauhti-Raksu lihoistaan pyytää, minä tilaan. Haluan niille laadukasta ruokaa, tähän pätee vähän sama kuin ihmisten ruokaan. En katso hintoja, katson sitä miten paljon pakastimessa on tilaa....
Samaan kastiin kuuluu vähän muut koirien härpättimet. Leuchtien valopannat oli törkeän kalliit ja Karon panta sitäpaitsi surkean huono, mutta huonompaa en huoli. Tai eläinlääkärikulut.
Koirat eivät valinneet meitä eivätkä pysty itse näitä juttuja hoitamaan, joten se on mun velvollisuus, jonka täytän mielelläni.

TIETYT HARRASTUKSET
Ratsastaminen on kuulemma kallista. Olen tästä osin eri mieltä, mutta kieltämättä maksan tyttären 10-kortista kivoja summia kun hän käy useita kertoja viikossa tallilla. Onpahan pois pahanteosta senkin aikaa. =)  Hankin myös lapselle harrastuskamoja, tosin ison osan saa nykyään netistä (kirppareilta).
Toisaalta silloin kun harrastimme koiran kanssa, koe sai maksaa lähes mitä vaan, samoin se sai olla vaikka maan äärissä niin sinne hankkiuduttiin, kuluista viis.

OSIN REMONTTIJUTUT
Riippuen vähän. Kun kesällä sain päähäni haluta pantryn, se vaan laitettiin tapahtumaan. Eikä se ihan ilmaista ollut. Vähän sen mukaan mitä se tulee maksamaan.
Toisaalta lykkään edelleen talon maalausta, ensi kesänä se on ehkä pakko suorittaa.....

****
Minkä kanssa kitsastelen tai edes pohdin tarvitaanko ja mitä olisin valmis maksamaan:

- vaatteet (kirppari käy)
- huonekalut (90 % alkaa olla kirppareilta....)
- auto (kunhan se kulkee paikasta A paikkaan B)
- tietyt kodinkoneet (poislukien pakolliset keittiöhärpäkkeet kuten yleiskone/vatkain Kenwood...)
- puutarhajutut kuten keväällä hankittavat kasvit, sipulit, siemenet.... (tähän meni tosin monta vuotta)

Toisaalta kilpailutan säännöllisesti sähkön, vakuutukset ja muut, mitkä nyt helposti voi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen peruspäivän plussat ja miinukset

Onhan näitä haasteita, joihin on pakko tarttua. Tämä on viime viikolta. TIISTAI - erittäin huonosti valvottu yö Mies tulee iltavuorossa töis...