torstai 13. helmikuuta 2014

Palomiesten kyydissä

Koska halusin osallistua palokunnan naisosaston toimintaan ja siihen kuuluu oleellisena osana miehistön kahvittelut, päätin keskiviikkona, kiitos sen mahdollistavan työsuunnittelun, osallistua itsekin palomiesten harjoituksiin nähdäkseni mitä siellä oikein puuhataan. (Tarkistuskeikka: ovatko mitään kahvia ansainneet... =D)
Palomiestähän minusta ei saa tekemälläkään enkä edelleenkään ole lähdössä hälytysosaston toimintaan, mutta noin ensivasteen näkövinkkelistä myös ihan kiinnostavaa. Yhteistyötähän se on.

"Hälytys" tuli Teijolle. Laivassa lauennut palohälytys, asiaa mennyt tutkimaan vartiovuorossa oleva mies, ja satamamestari ei tämän jälkeen ole miestä nähnyt. Savunmuodostus suurta laivan sisätiloista.
Laiva oli ihan oikea alumiininen entinen rannikkovartioston paatti, pituutta n. 50 m ja sisätiloissa majoitusmahdollisuus 40:lle. Korkeita kynnyksiä, rikkinäisiä paikkoja (se odotti purkuvuoroaan), hirveä määrä ovia ja aukkoja, kapeita rappusia ja ihmeellistä sokkeloa.

Savusukeltajat vetivät kamppeet päällensä ja tekivät suunnitelman miten iskevät. Koska oikeaa savua ei laivaan saatu, ohjeistus oli pitää kaikki valot pois päältä, jotta tilanne olisi autenttisempi.
Ulkopäin katsellen aika tyylikästä: pari lähti tutkimaan asiaa, ns. kapu piti koko ajan kelloa silmällä ja muistutti tarkistamaan pullot joka viiden minuutin välein. 10 minuutin jälkeen parin vaihto. Samalla kapu puhutti satamamestaria ja tiedusteli laivan sisärakenteiden muotoja ja kulkureittejä.

Palo oli saunassa, se havaittiin ja sammutettiin. Myös sähköpääkeskus oli leimahtanut, kun saunan palo alkoi, sekin saatiin sammumaan.

***
Toinen erä alkoi niin, että ensimmäisessä harjoituksessa olleet miehet eivät osallistuneet vaan lähtivät siistimään kamojaan ja toiset vetivät sukellusvermeet päällensä. Tässä välissä palopäällikkö ohjasi minut yhteen hyttiin, jonne olin "jäänyt jumiin ja mennyt tajuttomaksi savun takia".

Miehet löysivät palon ja loppujen lopuksi minutkin, ja raahasivat kannelle.
Savusukellusvermeissä niissä tiloissa sanoisin, että todella ensiluokkaista kyytiä.  =D

***
Palomiesten loppupalaverin jälkeen matka takaisin asemalle, missä ne ansaitut kahvit.
Samalla puolisko tuli ilmoittautumaan porukkaan eli lähtee jatkossa sitten hälytysosaston mukaan, ensin treeneihin ja jossain vaiheessa varmaan keikoillekin.

Keikkaa siis pukkaa koko perheelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uuden pihan muodot

Keväällä kun pakkasin, selvittelin myös somen ihmeellisestä maailmasta, että ilmeisesti uudella paikkakunnalla ei olisi lehtokotiloita. Näin...