torstai 6. marraskuuta 2014

Talkoohenkeä

Olen ehtinyt vuosien varrella kuulua yhteen sun toiseen yhdistykseen. Joskus on enemmän luottamustoimia, joskus vähemmän, yleensä aina on kuitenkin jotain järjestetty ja mukana ollaan oltu. Tämä yhteiskunta tuntuu päivä päivältä rakentuvan enemmän ja enemmän kaikenlaisen kolmannen sektorin varaan. Kun valtion rahat on loppu, ne on loppu. Sitten huudetaan apuun jotain yhdistystä ja sen aktiiveja.

Hiljattain näin taas kerran talkoopyynnön erääseen yhdistykseen, jossa olen ajoittain toiminut mukana. Ikäväkseni huomasin olevani juuri sen viikonlopun töissä, joten osallistuminen oli mahdotonta. Perheestä oli kuitenkin lapsi osallistumassa siihen itse toimintaan. Ja siitäkös tulikin sitten lystiä, kun kotiin tuli pienimuotoinen ilmoitus, että "ne, jotka osallistuvat, ottavat jonkun talkoohomman tai hankkivat yhden perheenjäsenen talkoilemaan, muuten ei tarvitse osallistua". Miten olikaan, juurikin samaisena viikonloppuna Pasi oli lähdössä kertausharjoituksiin, joten meistä ei kumpikaan ollut pääsemässä mukaan.

Tämä samainen yhdistys on nyt joitain vuosia toiminut samoin. Ymmärrän hyvin, että talkooväkeä ei ole helppo saada, ja tuolla lailla saadaan sitoutettua ne, jotka todella tahtovat osallistua. MUTTA, ja tässä on se iso mutta, joka minua kaihertaa:

Kun näitä tapahtumia järjestetään, joku pieni porukka aina päättää keskenään missä ja milloin. Ja ilmeisesti se on suuri salaisuus, koska se tulee julki hyvä jos pari viikkoa ennen itse tapahtumaa. Normaalityöaikaa tekeville tämä ei liene ongelma. Tosin voin kuvitella, että ihmisillä voi olla suunnitelmia viikonlopuiksi eivätkä päivystä vaan odottamassa kutsua....
Olen tuonut asian ilmi useita kertoja, kertonut, että osallistuisin todella mielelläni, mutta minulla on 5/6 viikonlopusta kiinni ja sen yhden voin käytännössä valita vapaaksi, joten jos kutsu ilmoitettaisiin hyvissä ajoin, toivoisin tietenkin aina juuri sitä.

Muissa yhdistyksissä, joissa olen ollut mukana, asia on tehty niin, että lähes kaikki vuoden tapahtumat suunnitellaan vuodelle esim. alkuvuodesta, ja julkistetaan myös silloin. Näin kuka tahansa vapaaehtoinen voi suunnitella itselleen työn, jos haluaa. Tietyt jutut (koirapiireissä) täytyy jopa anoa jo edellisenä vuonna, joten ne tiedetään aina ajoissa.
En pysty ymmärtämään mikä tämän yhden porukan ongelma on, että tietoa pantataan.
Sitten samanaikaisesti huudetaan fb:n sivuilla, että "vapaaehtoisia tarvitaan" ja "talkoohenkeä kaivataan". Jos kyse olisi esim. siitä, että ei saada jotain ulkopuolista tuomaria paikalle, ymmärtäisin, mutta kun kyse on täysin omin voimin tehtävästä hommasta.....

Joten: talkoohenkeä kyllä olisi (tosin päivä päivältä vähemmän) jos yhteistyötä voisi tehdä muutenkin kuin tuo pieni porukka keskenään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen peruspäivän plussat ja miinukset

Onhan näitä haasteita, joihin on pakko tarttua. Tämä on viime viikolta. TIISTAI - erittäin huonosti valvottu yö Mies tulee iltavuorossa töis...