perjantai 3. heinäkuuta 2015

Sticky Rice

Itselleni muistiin.
Vanhukset toivat pyynnöstä keväällä pari kiloa paikallista aitoa sticky ricea eli riisiä...
Tänään keksin, että voisi tehdä viikonlopuksi jälkkäriä. Pistin ekan satsin kiehumaan vähän hatusta vedetyllä ohjeella.... ja sitten havaitsin, että riisipussissa on elämää...

Iloisesti pellille levitettynä pari kiloa riisiä kävi 250 asteisessa uunissa muutamassa erässä, pieni iltapuhde. Jos ei öttiäiset kuolleet, ainakin niillä oli kurja olla.
(Sen verran tuolla on tottunut yhteen sun toiseen, että tää oli odotettavissa. En vaan halua, että ne asuttaa mun kaikki kuiva-aineet....)

Sitten, riisin jo kiehuessa, googlasin.... ja hahahaaa, ohjehan löytyi, ihan lähes kotimaisella kirjoitettu mutta aito thaimaalainen. Oma ohjeeni oli ihan ok, mutta jos tästä tulee sellaista alkuperäistä, se on hyvää.

Sticky rice

3,5dl sticky riisiä
3 dl kookosmaitoa
3/4 dl sokeria (ja vielä 3 rkl myöhemmin)
1/4 tl suolaa
1 iso mango, mielellään tuore, mutta purkkituote toimii

Pese riisi useaan kertaan jääkylmässä vedessä, kunnes siitä ei irtoa enää gluteenia (= valkoista jauhomaista).  Jätä likoamaan uuteen kylmään veteen yön yli.

Huuhtele riisi hyvin lävikössä. Aseta lävikkö riiseineen sopivan kokoisen kattilan päälle (riisi ei saa koskettaa veteen) ja anna veden kiehua ja riisin höyrystyä peitettynä keittiöpyyhkeellä ja kannella. Höyrytä n. 30-40 min. kunnes pehmeää.

Riisin höyrystyessä kaada toiseen kattilaan 2,5 dl kookosmaitoa ja 3/4 dl sokeria sekä suola, sekoita kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet, poista levyltä mutta pidä lämpimänä.

Kaada höyrytetty riisi kulhoon ja kaada päälle kookosmaito. Jätä lepäämään peitettynä n. 30 minuutiksi tai kunnes maito on imeytynyt riisiin. Tällaista riisiä voi säilyttää huoneenlämmössä pari tuntia, sen jälkeen se pitää laittaa jääkaappiin.

Riisin tekeytyessä ja jäähtyessä kaada loput kookosmaidosta kattilaan, lisää 3 rkl sokeria ja keitä noin minuutin ajan, kunnes vähän sakeutuu ja tulee siirappiseksi.

Tarjoile muotoilemalla riisistä keko esim. lasin avulla ja viipaloi mangoa viereen. Tarjoile siirappinen kookoskastike erikseen vaikka pienestä kannusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen peruspäivän plussat ja miinukset

Onhan näitä haasteita, joihin on pakko tarttua. Tämä on viime viikolta. TIISTAI - erittäin huonosti valvottu yö Mies tulee iltavuorossa töis...