perjantai 19. elokuuta 2016

Sadonkorjuuta

Tein kuivurilla bataattisipsejä:
kuorin bataatit ja vetelin juustohöylällä lastuja, joihin ripottelin vähän päälle perunankuorrutetta (sis. mm. valkosipulia) ja annoin pöhistä. Älyttömän hyviä!!
Tosin vinkki vitonen: niitä ei ehkä olis kannattanut vetäistä kulhollista yhdeltä istumalta (mutta kun hyvä kirja vei mennessään enkä huomannut.....) Bataatteja oli nimittäin lähdössä reilu 3 kg ja vaikka menivät pieneen kulhoon, niiden kuitupitoisuus oli melko huima..... ja allekirjoittanut vietti muutaman tukalan hetken veskissä kun pakki meni ihan sekaisin. Paska loppu siis hyvällä stoorilla muuten.   =)


Pakastimessa muutama jäljelle jäänyt voitaikinalevy.
Kas, jääkaapissa vähän ylijäänyttä juustoraastetta. Ne yhdistämällä saa kohtuullisen kivat naposteltavat. Nopeaa ja näppärää. En edes vaivautunut rikkomaan kananmunaa voitelua varten, sen kuin ripottelin juustoraastetta noille leikatuille tangoille ja uuniin.


Kahvipöytää koulujen alkupäivänä.


Laitoin keväällä kaksi tainta avomaankurkkua laatikkoon.
Toinen on tehnyt uskollisesti pulleita pötkylöitä ja hölskytyskurkkuja on syöty omasta maasta. Vähän katkerana jo vilkuilin sitä toista, että "kelpaa siinä kukkaa vääntää muttei mitään sen enempää".... ja sitten eräänä päivänä siellä oli keltaisia palloja.
Siis mitätäh?? Mitä ihmettä olen ostanut? 
Ilmeisesti jokin toinen lajike avomaankurkkua, olisko joku melonikurkku tms? Kurkulle maistuu mutta on huvittavan näköinen.


Tyrnit on lähes kerätty. Joka ilta lasillinen smoothieen. Pakkasessa tolkuton määrä pusseja pakastettu tuoreena, yksi kuivurillinen kuivattuna rouheena.
Poskilihat kiristää ajatuksestakin, mutta kaipa ne vitamiinit tulee tarpeeseen. Soijamaito loiventaa kitkeryyttä jonkin verran, ja ostin tänään appelsiinikeittoa myös seuralaiseksi....


Ansaittu vapaapäivä. Yksinäinen "yhden päivän viikonloppu" keskellä viikkoa.
Päiväkahvi terassilla, vaikkakin ihan hetki kuvan ottamisen jälkeen taivas vaihteeksi repesi ja vettä tuli hetken niin maan perusteellisesti..... alkaakseen taas muutaman minuutin jälkeen paistaa kirkkaasti.
Länsi-Suomen sää: arvaamaton ja yllättävä!


Kuivurista puheenollen: kuivattelin eri juureksista lastuja yllämainitulla tekniikalla. Ja heitin kuivat lastut koneeseen ja jauhoin pilkkeeksi. Lisäsin vielä kourallisen kuivattuja suppilovahveroita ja voila, meillä on "keittopohja". Eli vähän kuin "lihaliemi" paitsi ettei mitään sinne päinkään.
Mutta jotain, minkä voi heittää soppaliemeen antamaan makua.
Sienistä pitäisi tulla se umamin maku, se, mikä korvataan teollisissa tuotteissa E621:llä eli natriumglutamaatilla. Tästä ei periaatteessa puutu kuin suola, muut maut on ihan aitoa.

Ja ennen kaikkea: sanokaa nyt miten nätti tuo pullo on!! ♥  Voisin pistää näitä riviin jonnekin pöydälle.
(Kirpparilöytö taas kerran...)


Lounas nuorimman tyttären kanssa. No jaa, lounas klo 15? 
Jokin ateria kuitenkin.
Lohi paistui uunissa ja lanseerasimme yhdessä uuden lisukkeen: väririisi.
Kun tavis riisi ei juuri maistu miltään ja toisaalta pakastevihannekset on äärettömän helppoja, ne yhdistämällä sai kivasti väriä lautaselle.
Mainitsemattakaan, että oli hyvää. 


1 kommentti:

  1. Ha haa! Hyvä toi bataattijuttu!

    Minä olen tehnyt useasti tuollaisia juustokierteitä kahvipöytään. Ihan älyttömän helppoja ja hyviä!

    Hyvä idea toi kuivattu keittopohja!!!

    VastaaPoista

Uuden pihan muodot

Keväällä kun pakkasin, selvittelin myös somen ihmeellisestä maailmasta, että ilmeisesti uudella paikkakunnalla ei olisi lehtokotiloita. Näin...