Kierrätyksestä

Tuossa viikonloppuna sitä muuttoa hoitaessa jouduin sellaisen tosiasian eteen, että kaupungissa asuessa on aivan pakko kierrättää, haluat tai et. Taloyhtiöiden pihalla on useita moolokkeja erityyppiselle jätteelle, ja ihmiset tosiaan sorttaa sitten kamat niiden mukaan.
Ongelmia tulee vastaan siinä vaiheessa, kun et tiedä mihin kama kuuluu. Esim. pojan tyttöystävällä oli muutama tavara, joita hän oli laittamassa pois muuton yhteydessä: oli sellaisia muovireunaisia raastimen osia, joissa metallinen keskiosa. Kuuluuko ne metallinkeräykseen vai poltettavaan? Ei kai ainakaan muoviin? Entä keraaminen Ikean iso tuoppi kahville/teelle? Mitä tavaraa on keramiikka ja kivitavara: poltettavaa, metallia, muovia, paperia vai pahvia - koska nuo oli vaihtoehdot?

Kun kyse on kaupungissa asuvista nuorista, joilla ei välttämättä ole autoa, ei ole olemassa vaihtoehtoa "kuljeta kaatopaikalle tai sorttiasemalle".

Aikanaan kun me muutimme tähän taloon, jotakuinkin ensimmäinen ostos oli kompostori. Itse asiassa pohdin äskettäin hankittiinko se jo paritalon pihalle. Minusta kierrättäminen on sillä lailla luonnollista ja helppoa, enkä koe angstia mistään haisevasta kompostiastiasta pöydällä.


Luovasti käytettynä liian pienet suodatinpaperitkin menee: irtoteessä. 
Siihen voi myös kerätä kompostoitavaa ennen kuin vie ulos....

Kompostiastia on pihalla kesän ja syksyllä niin pitkään kun banaanikärpäsiä on maailma täynnä, sitten kun jätteet alkavat jäätyä, purkki otetaan sisälle. Viikossa tulee n. pussillinen, riippuu vähän ruuanlaitosta. Joskus on enemmän kuorimisjätteitä, silloin pussi täyttyy nopeammin. Pääasiassa sinne kertyy kahvinporoja, teepusseja ja jotain salaatinpilkkomisjämiä kuten paprikan keskustoja tai tomaatinkantoja. Kurkun päät kelpaa koirille. =)
Hyvin harvoin meillä laitetaan kompostiin valmista ruokaa. Toisaalta, meillä syödään niin mausteista evästä, että koirat ei meillä saa jätteitä oikeastaan koskaan.

Kävin aamulla kaupassa, koska sain idean....
Tuossa ideaa toteuttaessani sitten harmittelin tätä kierrätystä.


Meidän roskikseen (kurkistelin sinne vähän tarkemmin) kertyy järkyttävä määrä tällaista muovia: kirsikkatomaattien purkkeja (ei, kaupassa ei ollut irtomyynnissä... ja toisaalta sitten olisi tarvinnut ottaa se pussi), soijamaidon purkkeja (folio sisällä) ja rahkapurkkeja. Eli käytännössä muovia. Kaipa se sitten lasketaan siihen poltettavaan. En ole tarkemmin analysoinut minne meidän Sulo tyhjennetään autosta, mutta kaipa se on tänä päivänä jo pakollista että ihan pelkkää vanhanaikaista kaatopaikkajätettä ei tulisi. Näissä muoveissa pännii eniten se, että ne vie turkasesti tilaa. Roskis keittiössä on koko ajan täynnä ja Sulo on pakko tyhjentää parin viikon välein, kaikesta omatoimisesta kierrättämisestä huolimatta.

Ostin tosiaan tomaatteja kuivatusta varten. Samoin punajuuria ja bataatin. Nyt kuivuri pöhisee herkkuja tuossa pöydällä.


Mietin tosiaan voisiko tätä muovin määrää meillä mitenkään vähentää. 

Miksi soijamaito pitää myydä folioidussa purkissa kun tavis maidolle kelpaa kartonki? Miksi rahkaa myydään max 500 g purkeissa? Ainakin tähän huusholliin ostetaan 7 x 500 g viikossa eli purkkeja kertyy karmea määrä. Kilon purkkeja olisi heti puolet vähemmän.

Mikä olisi järkevä tapa ostaa vihannekset kaupasta, ettei tarvitsisi kantaa pieniä muovipusseja kotiin? Nytkään en koskaan pussita kurkkuja, tuota bataattia, kukkakaalia, brokkolia tms. Tällään niihin hintalapun kiinni sellaisenaan, tai vielä useammin hintalapun johonkin toiseen pussiin ja mainitsen kassalla, että sellainenkin vihannes löytyy korista. 
Pussiin päätyy perunat, omenat ja muut hedelmät (p.l. banaanit) joita ostetaan useita.

Testasin kerran sellaista kankaista pussia. Eli punnitsin ruuat ilman pusseja ja pussitin kaikki samaan. Ongelmaksi muodostui se, etten pysty järkevästi kuljettamaan vaa'alle esim. 8 omenaa.


Kaiken poltettavan kartongin pyrin polttamaan. Tiskipöydällä on aina ruman näköisiä purkkeja, joihin kerään nenäliinat, ne hintalaput erikseen punnituista vihanneksista, satunnaiset kuitit ja muut paperit. 

Sitten, kuten kuvasta näkyy, päätin heittää nopeasti kasaan pikawokin. Sulatin eilen pienen palan possua, ja kun siitä oli leikattu läski pois, pala olikin tosi pieni.  Hmph!
Joten porkkanapennejä, maissia ja papuja, lisukkeeksi vähän nuudelia ja siinä se.

Ja jälleen päästään tähän muovin kiroukseen: tässä maassa pakataan (tai myydään jossain muualla pakattua) joka saamarin asia erikseen.
Katsokaa vaikka tätä nuudelipaketin (kaksi pakettia) roskan määrää:


Ensin pussitetaan joka mauste omiinsa, sitten ne pussit vielä yhteen pussiin, joka pussitetaan siihen isompaan, missä on ne nuudelit. Juuh. Järkevintä takuulla olis olla ostamatta koko nuudeleita. Jälleen säästyisi maapallo.....


Kuvaaja on tärähtänyt joten kuvakin on.
Lopputulos oli kuitenkin hyvän makuista ja vatsa tuli täyteen, Kaipa se on se pääasia kuitenkin.

Tosin jälleen kerran: pakastevihanneksetkin erikseen pusseissa, porkkanatkin oli valmista pussitavaraa...  huoooh!

Sovitaanko, etten pelasta tätä maailmaa nyt juuri tänään? Seuraavaksi juon kahvia.   =)

Kommentit

 1. Aaah, rakastan kierrätysaiheita! ♥

  Kyllä mun mielestä ne soijamaitopurkit voi laittaa kartonkiin ihan siinä missä vaikka tuoremehupurkit, onhan niissäkin folio sisäpinnalla. Ainakin ite oon laittanu... Ja rahkapurkit voi pinota sisäkkäin ja ne kuuluu muoveihin. Pitää vaan huuhtoa ja kuivata eka, ja se on minusta se ärsyttävin osio... kuivamassa olevat purkit ja törpöt vie kauheesti tilaa. Inhottavaa tosiaan, kun ei melkein mitään voi ostaa irtona, kaikki on kääritty ja pakattu muoviin!! Tollaset rasiat on just erityisen ärsyttäviä. Meilläkin kertyy muovia aivan tolkuttomasti, välillä ihan ihmetyttää miten sitä voikin niin kauheesti tulla!!

  Ymmärtääkseni metalliin voi laittaa, jos suurin osa sitä kyseistä tuotetta on metallia. Eli esimerkiksi se muovireunainen raastin menisi metalliin. Sinänsä on kyllä kieltämättä mutkikasta puuhaa toi kierrätys... ja tarvii aikkas monta pussia ja nyssäkkää, mihin kaiken kerää odottamaan kierrätykseen vientiä. Täytyis suunnitella itellekin kunnon kierrätyssysteemit ulkoeteiseen, nyt on vaan kaikennäköistä kassia siellä pyörimässä. Kierrätän muovit, paperit, kartongit, lasit ja metallit. Häpeäkseni tunnustan, että vaikka olen omakotiasukas (ollut jo kohta 20 vuotta...) niin en ole vieläkään saanut aikaan hankkia kompostoria... se on niin turkasen kallis!! Meillä roskis siis täyttyy lähinnä biojätteestä...

  Mä tosi pitkään kans poltin kaiken mitä pystyi. Enää en, vaikka meillä on puulämmitys ja siis vois helposti polttaa. Mä ajattelin olevani ekologinen, kun en kanna kaatsille roskia, mutta ei se polttaminen mitään kierrätystä kuitenkaan ole. Nyt vien siis kartongit kierrätykseen, jossa niistä voi tehdä uutta kartonkia ja säästyy siltä osin ees vähän luonnonvarat.

  Mä ostan hevit usein vanhoihin pusseihin, jos ne on sellasia mitkä pussia tarvii. Laitan uuden lapun vanhan päälle vaan. Ja sit jossain kohtaa käännän koko pussin nurin ja taas on paikka lapulle. Koitan muistaa laittaa pusseja kauppakassiin valmiiksi aina. Ja laitan montaa eri sorttia per pussi, en ota jokaiselle omaa pussia. Välillä hiukka huokasuttaa, kun kattelee miten ihmiset pakkaa sipulin, punasipulin ja valkosipulin jokaisen omaan pussiin... ihan hyvin menisivät samassa. Mulla menee helposti vaikka tomaatit ja omenatkin samassa, jos vaan mahtuvat. Tai siis ihan mitkä vaan mitä ostan, ainahan ne kuitenkin vähintään pestään ja kotona puretaan pussista pois, ettei ehdi hajua tms ottaa.

  Nuudeleita en suostu ostamaan koskaan... En oikein tiiä edes että miksi. Mutta minun mielestä tavallinen makaroni ajaa ihan saman asian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä mielenkiintoinen aihe. Koen itseni sillä lailla hyvällä tavalla "vihreäksi", että minusta kierrätys on pääasiassa helppoa ja kannattavaa. Olin toki kyllä ensimmäisenä tekemässä kirjallista valitusta, kun tämän kaupungin ah-niin-viisaat-päättäjät ajoivat paikkakunnalle "roskaveron" eli yleisen jätemaksun (minkä päälle maksan tietysti paljon roskiksen tyhjentämisestä), vaikka samanaikaisesti kierrätysmahdollisuuksia karsittiin tällä meidän paikkakunnalla, ja lisäksi sen kerran kun vien jätepaperia tai pahvia kierrätykseen, moolokit on järjestään täynnä ja tursuavat jo yli. Olen kahdesti soittanut ko. firmalle ja valittanut asiasta, ja vastaanotto on ollut tympeä. "Ei ole meidän ongelma, olemme ulkoistaneet käytännön palvelun toiselle yrittäjälle". Aivan, näin voi pestä kätensä vastuusta. *kele*

   Joo, totesin itsekin, että maito kuin maito, noiden purkkien kanssa. Tosin epäekologista täällä on sekin, että jos haluaisin kierrättää maitopurkkeja oikeaan keräykseen, joudun ajamaan niiden kanssa 25km suuntaansa. Muuta pahvia toki kerätään tälläkin kylällä, mutta kartonkia (en ole selvittänyt millä tavoin erilaista kuin pahvi) vain tuolla kaupungissa.

   Rahkapurkit onneksi nuolee puhtaaksi koirat. =)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anonyymien mielensäpahoittajien kiukkua ja vihaa kommenteissa

Pientä remonttia ja sisustamista