keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Ihmettelen ja opin uutta

Ihminen on oppivainen olio. Ja kun ihmettelee asioita, voi saada tietää jotain uutta.

Joulun jälkeen yövuoroissa oli levotonta. Erityisen rauhattomat kaksi yötä, olin tosi uuvuksissa niiden päätteeksi ja jälleen kerran vannoin, että haluan jatkossa tehdä vain yhden kerrallaan. Levottomuus kumuloituu omiin päiväuniin niin, että nukuin vain viitisen tuntia ja sen jälkeen piti vielä valvoa taas lähes vuorokausi.....


kuva netistä

Sain tietenkin sen Ipanan taudin kuitenkin. Aattona olin jo vähän räkäinen, ja nuo yövuorot meni puolittain toiveikkaasti lämpöä mittaillen, että jos olisinkin niin sairas, että voisi jättää tulematta. (Iso osa tällä ajattelulla johtui kyllä siitä levottomuudesta...) No, eipä se kuume noussut, mutta räkä kyllä virtasi. Olo on muutenkin ihan terve jos tukkoisuutta ei lasketa. Höh!

Otan siis osan ilmastonmuutoksesta tässä omalle vastuulleni: puoli hehtaaria metsää pistetään taas pilkkeiksi pehmytpaperin vuoksi, että meikäläinen voi niistää.....  *huoh*
Toisaalta ehkäpä tämä on se niitti siihen Suomi nousuun -ideologiaan? Paperiteollisuudella ainakin pitäisi mennä hyvin.
(Huonoa huumoria rään keskeltä.)

Joka tapauksessa jälkimmäisenä yönä kaivoin jostain jemmasta pari naistenlehteä selailtavaksi, että pysyisin hereillä. Toinen oli joululehti lokakuulta ja siinä oli itse asiassa tosi ihania vinkkejä joululeivonnaisiin. Taidan kopioida jotkut ohjeet ensi vuotta varten.

Samassa lehdessä oli sitten juttu Cocochili-blogin kirjoittajasta ja vegaanijoulusta. (En ole itse tuohon blogiin tutustunut ennen kuin nyt googlatessani sen. Pari ohjetta kiinnosti tosissaan.)
Tästä juttelimme parin työkaverin kanssa pitkään. Siis noista vegaaneista jouluruuista.

Heräsi kysymys: miksi seitanista pitää tehdä "kinkku", ostaa soija"nakkeja" tai tehdä porkkanasta "kalaa"?


kuva netistä

Jos on kerran päättänyt olla syömättä eläinkunnan tuotteita, miksi vege-valmisteista pitää tehdä kopioita ns. normaaliruuasta? Eikö ne voisi olla vaikka vaan eri makuisia kuutioita tai vaikka palloja, lättyjä, levyjä, kikkareita? Tämä siis ihan vilpittömänä kysymyksenä, ei irvailuna tai minään ikävänä kommenttina.

Onko tässä ajatuksena se, että tällainen sekasyöjä kokisi sen jotenkin syötävämmäksi, kun pöytään kannetaan "kinkku" joka ei ole lihaa nähnytkään? Vai onko niin, että siitä massasta on helpointa muotoilla tuollainen pötkylä ja sitä sitten vaan nimitetään "kinkuksi" yksinkertaisuuden vuoksi?

Samassa yhteydessä, kun jaoin parin uuden potilaan lääkkeitä, juolahti moinenkin asia mieleen, että mitä vegaani tekee päätyessään sairaalahoitoon, kun antibiootin seuraksi jaetaan Gefilus-kapseli tai vaikka Tamiflu influenssan hoitoon? Niissähän on liivatetta eikä korvaavaa valmistetta ole.
Gefilukset tosin voi avata ja ripotella mutta Tamiflulle niin ei voi tehdä. Myös muita lääkkeitä on, jotka tarvitsee nielaista kokonaisena kuorrutteesta huolimatta....

Mutta, kun joku tästä asiasta jotain tietää, kuulen mielelläni!

2 kommenttia:

 1. Miten loistavia kysymyksiä ja muuten uneton mieli teettää kummia kysymyksiä ja päähänpistoja, saatikka flunssainen. Ehkä söisin vegaania kinkkua, jos se maistuisi kinkulta, tulisi parempi mieli, etten syö söpöä nasua. Luultavasti jos kävisin makkaratehtaalla, lihan syöminen loppuisi siihen paikkaan, sen verran eläinystävä olen. Mutta ihminen on tarkoitettu lihansyöjäksi, mutta eläintä ei ole tarkoitettu teollistettavaksi ja kärsimään. Hirmu vaikeita kysymyksiä nämä.

  Kurjuus tuo pahalainen flunssa, täällä nyt mies makoilee raatona ja yli viikon se itselläkin kesti ja päätä jyskyttää vieläkin.

  Zemppiä kovasti ja mukavaa loppuvuotta <3

  VastaaPoista
 2. Jep. Toi vegaanijuttu on mun mielestä syvältä. Vietettiin viikko lapissa yhden sukulaisen kanssa ja voin kertoa, että hermo meinas mennä eräänkin kerran. Pelkästään automatkat olivat ongelmallisia ja lounaan noutamisen takia toinen autokunta joutui koukkaamaan parintunnin ylimääräisen lenkin menomatkalla. Mökin keittiö oli kaaoksessa kaikkien ihmeellisyyksien takia. Yhden ihmisen ruoanlaittoon meni järjetön aika ja vaiva ja eräänkin kerran metsästetiin tarveaineita vaikeimman kautta. Syntymäiväaterialla muut meinas kuolla ravintolassa nälkään, kun henkilökunnasta joku lähti kauppaan kesken kaiken hakemaan jotain puuttuvaa juttua. Hävetti ja keljutti! Mun ymmärrys riittää allergioihin, muttei tollasiin periaatteisiin. Ikävä kyllä, tämän sukulaisen jätin kutsumatta rippijuhliin, en vaan jaksanut panostaa tarjoamisiin. Kasvisversion olisin ollut valmis huomioimaan, mutten vegaanijuttuja.
  -päkä-
  ps. Tää tautikin on syvältä. Ihan voimaton olo. Nyt tuntuu siltä, et joudun skippaamaan ostoshelvetin...

  VastaaPoista

Kolmen peruspäivän plussat ja miinukset

Onhan näitä haasteita, joihin on pakko tarttua. Tämä on viime viikolta. TIISTAI - erittäin huonosti valvottu yö Mies tulee iltavuorossa töis...