maanantai 11. helmikuuta 2019

Lunta

MUOKKAUS 12.2.: Kirjoitin tämän tekstin aiemmin ja latasin koneelle vasta alkuviikosta.
Nyt kun ollaan jälleen siinä tilanteessa, jota Varsinais-Suomalaisessa talvessa vihaan: .loskapaskaa on maailma täynnä, joka askeleella lipsuu ja/tai uppoaa ainakin yhden kengänsyvyyden verran. 
Juu, kiitos, nättiä oli ja nyt sitten kevät!

******
Vielä en myönnä millään tavoin kyllästyneeni tuohon valkoiseen, mitä taivaan täydeltä putoilee...


Nättiä on. Kerrassaan.
MUTTA. Minne sitä enää laittaisi, kun pihasta alkaa loppua tila? Noiden kinosten yli on tosi vaikea enää saada vietyä eteenpäin ja kulkuväylät kuitenkin pitäisi pitää puhtaana.
Pihalle tehdyn polun vierellä hanki ylettää itseäni hyvinkin polveen. Arvioin, että siinä on kevyttä pakkaslunta pinossa ainakin 50-60 cm.

Tekee vallan hyvää viime kesän kuivuuden jäljiltä maalle ja pohjavedelle. Sikäli kun ei tule sitten oikein märkää kevättä, jolloin joka paikka tulvii ja on yhtä kuraa.


Tein lumienkelin lenkillä.


Metsään ei ole enää päässyt hetkeen.
En jaksa rämpiä polkuja auki yksin ja siellä ei tunnu muut kävelevän.
Pihapolku

Onneksi on lumilinko. Mies ajoi sillä pihasta alaspäin menevän polun auki, jotta Ipana pääsee kouluun uppoamatta polvia myöten. (Kun muistetaan vielä teinien tapa kulkea nilkat paljaana...)
Sitten mies huvitteli tekemällä pihaan vielä ison kahdeksikon, että koirilla olisi lenkki, mitä juosta.
Niinkuin ne juoksisivat ilman, että siellä pinkoo edellä. Mutta idea oli hauska.

Mehän teemme myös isän pihassa lumityöt talvisin, kun ovat pois. Kun molemmissa osoitteissa on melko iso piha (meillä pitkä pihatie), on siinä oma hommansa. Linko on oivallinen apu, varsinkin kun lumi on märempää ja painavampaa.

Kokeilin vähän puskea sitä nyt kun on liki nollaa, mutta ei tällä kädellä kyllä siirrellä lunta kuin hyvin niukasti kerrallaan. Asento tuon lumentyöntimen kanssa on niin hölmö: toinen käsi on kaukana varren päässä ja sieltä pitäisi löytyä voimaa työntää. Työnnin on siis varmaan 80cm liian pitkä itselleni....  joten jätän odottamaan työstä palaavaa, joka käynnistänee koneen avuksi.

Yhden päivän plus-merkkinen lämpötila teki lumesta kaameaa sohjoa. Nyt jalkakäytävät on jälleen liipattu peilinkirkkaiksi ja siihen päälle tiputeltu karkea sora vaan pyörii jalkojen alla. Raskaita kokkareita on kaikki tien pientareet täynnä.

2 kommenttia:

 1. Ton lumen kanssa on vähän sellanen juttu mun mielestä, että aikansa kutakin. =D Syksyllä ja alkutalvesta sitä oottaa kuin kuuta nousevaa ja ensilumi on aivan ihana juttu. Sitten keskitalvella ihailen ihan täysillä upeita hankia ja lumen tuomaa valoisuutta. Mutta tänä talvena, kun lunta vaan sataa ja sataa aina uudestaan, vaikka ennaltaankin on jo hanget niin isot, ettei enää tosiaan tiedä mihin sitä lunta laittaisi, alkaa jo tulla sellanen "nonni, tää olis nyt jo niin nähty"-ajatus...

  Mekin kolataan appiukon pihaa välillä ja olen ollut jonkun kerran aivan uuvuksissa siitä hommasta, vaikka se periaatteessa ihan kivaa onkin. Ja meillä ei ole linkoa, ihan on käsivoimin väännettävä lumet jonnekin. Meillä on toisaalta iso piha, mutta siitä kolataan vain toi keskialue ja aurakin onneksi ottaa aika mukavasti jo sitä, jos vain ei ole autot tiellä - meillä on 400m tietä tuolta varsinaiselta kadulta tänne kotipihaan, joten meillä käy aura.

  Ihan hullua jotenkin tämä säiden vaihtelu kyllä: mä ajoin viime viikolla keskiviikkona mitä upeimmassa talvisäässä kotoa Jyväskylään. Ihailin itsekseni (jopa ääneen), miten upealta näyttää, maisemat on valkoiset, puut on lumisia, iik miten ihanaa!! ♥ Seuraavana päivänä ajoin sieltä kotiin mitä hirveimmässä lumimyräkässä. Ja sitä seuraavana päivänä olikin jo lumet sulaneet, puut oli lumettomat, loska roiskui... Sanotaan nyt vaikka niin, että kevät ei kuulu vuodenajoissa mun top kolmoseen! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KYLLÄ!! Korjasinkin juuri tekstiä siltä osin.... =)

   Poista

10 positiivista

Nopeasti 10 iloista ja positiivista asiaa elämässä juuri nyt: Kanelikarkkeja!!! ♥ Tilasin näitä toden totta Amazonilta, koska ...