sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Kierrätystä


Meillä on tyhjennetty tuo piharoskis "Sulo" joka toinen viikko nyt sellaiset 20 vuotta. Aika ajoin roskis on ollut aivan ääriään myöten täynnä, joskus on jouduttu laittamaan viereen toinenkin säkki. Roskafirma luonnollisesti laskuttaa extraa tällaisesta....

Lehdet, pahvit, lasin ja metallin olen kuljettanut jo vuosia aina molokiin. Varsinkin posti kantaa naurettavan määrän roskaa. Kun postia ei muutenkaan enää jaeta järkevästi, piruako jakavat jotain "Postinen" -lehteä, joka on täynnä mainoksia. Lisää jätettä vaan luukusta sisään, vaikkei asiapostikaan kulje. PAH!
(Ja ei, en voi laittaa laatikon päälle lappua, ettei ilmaisjakelua, koska silloin jäisin ilman myös sitä yhtä paikallista uutislehtistä, joka jaetaan joka talouteen.)

Vuoden vaihteessa päätimme kokeilla miten paljon jätteen määrä vähenee, jos kierrättäisimme muoviroskan itse. En olisi tähän muuten ryhtynyt, mutta aivan sairaalan vieressä on muovinkeräysastia, joten sen enempää en joudu erikseen niitä kuljettamaan. Meidän omassa kylässä on nimittäin sellainen täysin naurettava juttu, että noita nykyisiäkin astioita (paperi, pahvi, metalli ja lasi) vähennetään ja puhutaan koko ajan, että lopetettaisiin.

Tämä asia saa minut ihan raivoihini! Täällä asuu monta tuhatta ihmistä eikä suinkaan edes joka toisella ole välttämättä asiaa kaupunkiin edes viikottain. Mutta annetaan vaan ymmärtää, että kaupunki on se ympyrä kilometrin verran torilta ja sinne kuuluu jokaisen haluta.
Peruspalvelut meillä on.  Lähes jokaista laatua kauppaketjun liike, pankkeja, asiamiesposti ja tätä nykyä jopa Smartpostin laatikot, on yksi pieni vaatekauppa, kampaajaa ja parturia joka kulmalla, Suomen paras Kebab-paikka ja tietenkin autokoulu.

Ja kierrätyksestä halutaan luopua!!?  Syy ei ole allekirjoittaneelle valjennut.


Kerään muoviroskan tuollaiseen pipariämpäriin. Turhake sekin sinällään, koska kertaalleen tyhjäksi syötynä se on liian iso minkään säilyttämiseen eikä ne taida kaupassa antaa sitä täyttää..... Irtopiparimyyntiähän sitä kaivattaisiinkin joulun alla. Heh!  Idean saa varastaa vapaasti!

Tuo ämpäri on täynnä joka ikinen päivä. En ollut ajatellutkaan miten paljon muovia kertyy ennen kuin konkreettisesti näki.
Miksi hitsissä teepussit pitää pakata ensin yksittäin, sitten pahvilaatikkoon, joka kierretään vielä muoviin? Kun ne pussit on jo yksittäispakattu foliopintaiseen pussiin. Ärh!!

Koska meillä syödään paljon rahkaa, rahkapurkkeja tulee päivittäin. Ostan 500g purkkeja ja jätän ne lavuaariin niin, että kun siinä huuhdellaan jotain muuta, vesi valuu purkkiin ja sen voi huuhtoa niillä ylimääräisillä vesillä. Siinähän ei nimenomaan järkeä olisi, jos käyttäisi sitten litratolkulla vettä erikseen niiden pesemiseen.
Huuhdottava ne kuitenkin on, alkavat äkkiä haista ja mies oli jo pari hiirulaista tavoittanut varastosta nakertamasta yhtä pussia kun siellä oli jotain lihan muovia......
Niin, kippaan siis muovit ämpäristä muovipussiin ja kuljetan ne siinä astiaan. Aina useampi pussi kerrallaan. Pussit avaan ja ravitselen roskat irtonaisena säiliöön, koska automaattinen silmä ne erittelee lajin mukaan sitten kierrätysasemalla.

Niin, harvensimme tyhjennysvälin nyt neljään viikkoon ja kun purkki tyhjennettiin ensi kertaa, se oli hädin tuskin puolillaan.
Sen sijaan olen kyllä saanut viikottain viedä roskia eteenpäin, pelkkää muovia.

Ei ihme, että maailma on hukkumassa muoviin!


Ihana ystäväni oli askarrellut sytykeruusuja. Antoi minulle niitä ison pussillisen (jonka Bono söi rikki ensimmäisen tilaisuuden tullen, luullen noita hyvänmakuisiksi....)  Nyt ovat saaneet olla rauhassa, kun on todistettu, että ei ole syötävää. Takan päälle en uskalla laittaa. Sulaisivat siellä.

Koska meille ei kerry kynttilänjämiä, olen miettinyt voisiko sitä soijakynttilärouhetta sulatella vastaaviin ja käyttää sytyttämiseen. Sen pitäisi olla luontoystävällisempääkin!

Järkeähän tässä ajatuksessa ei ole. Soijarouhe oli kallista ja näihin pitäisi hukata turhaa ja ylijäänyttä. Mutta minulta jäi soijarouhetta vähän. Jos se sitäpaitsi toimii, onhan se nyt sitten sillä lailla halvempaa kuin ostaa erikseen sytykepaloja, jos itse pystyy tekemään. Minun sytykkeiden ei tarvitse olla näin kauniita ja tasaisesti peiteltyjä, koska ne on vaan tarvekapineita. En ole ajatellut laittaa niitä esille minnekään.


Munakennoja meiltä kyllä löytyy. Ostan lähes aina kananmunat näissä isoissa kennoissa.
Minä kun en askartele, olen viime aikoina saanut pelottavan paljon ideoita kaikkeen käsillä tekemiseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Pieni loma, Las Palmas

Oli tosiaan vähän tavanomaista rankempi työputki päällä ja takki alkoi tyhjetä. Onneksi olimme jo sopineet työnantajien kanssa palkattomista...