maanantai 18. maaliskuuta 2019

Ilmastonmuutos ja lentäminen

Todellakin, tuli taas tehtyä turhuuksia ja tuhmuuksia ja lennettyä lomalle. Niin. Enkä edes maksanut ylimääräistä hiilijalanjäljen kattamiseksi. Hyi olkoon!


Ruotsalainen "pikkutyttö" Greta Thurberg on ehdolla Nobelin palkinnon saajaksi pitämästään puheesta ilmastonmuutoksen puolesta. Suomessa koululaiset lakkoilivat päivän samasta syystä ja kävivät eduskuntatalon edessä protestoimassa ja heiluttamassa kylttejä.

Mutta.

Kuinka moni näistä äidin pienistä tissiposkista olisi edelleen ilmastonmuutoksen puolesta puhujia siinä tapauksessa, että:

- heidän pitäisi luopua kuukaudeksi

 • kännyköistä
 • pleikkareista
 • tietokoneista
 • mopoista
 • mopoautoista
 • tietsikkapeleistä
 • konsoleista
 • kiinasta rahdattavasta halparoinasta
 • merkkivaatteista
 • lomamatkoista etelään

- JA pitäisi kävellä tai fillaroida kouluun, harrastuksiin ja kavereille

Ihan vaan kysyn.  Onko kukaan muistuttanut heille itselleen, että ei tämä ole yksin meidän keski-ikäisten syy ja seuraus.

5 kommenttia:

 1. Joo, täällä yksi lähes viisikymppinen , joka ei ole koskaan lentänyt . Tiedän, olen dinosaurus! 😂
  Mutta ihan asiaa kirjoitat. Kuuntelin töissä Tamperelaisia nuoria, joita radioon haastateltiin. Kun heiltä kysyttiin juurikin noita asioita, mistä olisivat itse valmiita luopumaan, lähes jokainen vastasi olevansa valmis luopumaan yksityisautoilusta. Eihän heillä ollut edes ajokortteja kellään! Helppo vastaus, kun ei ole edes aloittanut yksitysautoilua. Samaten kaikki vastasivat lisäävänsä kasvisruokaa ruokavalioonsa. Yhtään persoonallista ja perusteltua vastausta en kuullut. Tosin, enpä itsekkään olisi 15-kesäisenä varmaan parempaan pystynyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole yhtään paha olla lentämättä. Minäkin koetan nyt enenevässä määrin kiertää eri puolilla omaa maata ja ihmetellä mitä kaikkea mielettömän hienoa MEILLÄ on Suomessa.

   Mutta juu. Lievästi tekopyhältä tuo kuulostaa, vaikka onkin hirveän vakava asia ja pitäisi suhtautua sen vaatimalla vakavuudella. Myös nuorten, niin kuin meidän vanhempienkin.

   Poista
 2. Kymmenen pistettä tästä postauksesta!! Mietin monesti noita ekoilija instailijoita seuratessani, että he tuntuu olevan koko ajan siellä instassa, joillain on siis ihan tauotta storeja, joka päivä monta monta monta lisäystä sinne... Että liekö heillä tiedossa tämä valtaisa sähkönkulutus, mitä some aiheuttaa... En usko, että tämän asian tiedostavatkaan ihmiset (nuoret) tosiaan niistä kännyköistään luopuisi. Itsellekin vaikea ajatus sellainen...

  VastaaPoista
 3. Mä laittelin tänne viestiä aiemmin, mutta se ei vissiin tullut perille? Joka tapauksessa oli siis aikomukseni sanoa, että tämä oli tosi hyvä postaus aiheesta!! Mä oon miettinyt, seuratessani useampaakin ekoilevaa instaajaa, että onko kukaan heistä tietoinen siitä, miten paljon se jatkuva somettaminen - vaikka se olisikin täyttä ekoasiaa - kuluttaa sähköä ja sitä kautta myös niitä luonnonvaroja... se hiukan välillä häiritsee sen kaiken muun ekoilun, dyykkailun ja muun "viherhihhuloinnin" seassa (jota siis kovasti kyllä muuten kannatan ja ilolla seuraan). Osa noista instaajista laittaa noita storeja koko ajan, monta kertaa päivässä, joka päivä... heitä seuraa paljon ihmisiä, jotka puolestaan sitten tietenkin on siellä omilla puhelimillaan ylen aikaa (itse myös...) jne.

  Ristiriitaista tämä kieltämättä. Myös omalla kohdalla mietityttää, kun aina vaahtoan lähipiirille ilmastojuttuja (keski-ikäiset miehet ei ole oikein kauhean vastaanottavaisia siinä asiassa...) ja sitten kuitenkin olen itse paljon puhelimella (josta nämä samaiset hemmetin ukkelit sitten mulle huomauttelee, köh köh...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän se on.
   Myönnän itsekin sortuvani pahemman laatuiseen tekopyhyyteen vouhottamalla aiheesta, kun samalla itse lennän. Mutta en toisaalta kyllä kannustanut omaa tytärtäni lakkoon tai muuhunkaan.
   Ja ainakin joskus edes yritän tehdä pieniä tekoja luonnonvarojen säästämiseksi.

   Poista

Kolmen peruspäivän plussat ja miinukset

Onhan näitä haasteita, joihin on pakko tarttua. Tämä on viime viikolta. TIISTAI - erittäin huonosti valvottu yö Mies tulee iltavuorossa töis...