Koronasta (olisiko viimeinen osa?)

En olisi itsekään reilu vuosi sitten uskonut, että edelleen tänä vuonna ollaan tässä tilanteessa moisen taudin suhteen. Vähättelin ja kutsuin sitä vähän tavanomaista tiukemmaksi influenssaksi. Paljonpa tiesin.

Ihmiset käyttävät tosi hienosti maskeja. Jos viime vuonna oli kummajainen mennessään kauppaan kuonokoppa päässä, tänään sitä kiinnittää huomiota niihin, joilta se puuttuu. 
Henkilökohtaisesti en niistä millään tavoin tykkää, minusta ne ahdistaa pidemmän päälle ja ilmeisesti en ole vielä löytänyt oikeaa mallia, koska jotkut ovat niin isoja, että tunkevat silmille ja toisaalta toiset tahtovat mennä suuhun puhuessa..... (Epäilemättä vika on naamassa eikä maskissa...)

Pahaa pelkään, että ainakin töissä tullaan vielä pari vuotta kulkemaan jatkuvasti maski naamalla. Toivon vaan, ettei jää pysyväksi tavaksi. Jotkut tietyt kiinalaismerkit aiheuttavat hillitöntä ihottumaa kasvoihin, toiset haisevat rotanraadolle, kun muovipakkauksen avaa....  Mutta niin vaan on meilläkin kuistilla pari pakkausta maskeja ja siitä otetaan mukaan kauppaan lähtiessä yms.


Kävin rokotuksella, kun vuoro tuli. Ikävuoro, työnantaja ei edelleenkään pysty näitä henkilökunnalle tarjoamaan, koska jossain valtiotaholla on tehty päätös, ettei terveydenhuollon henkilökuntaa tarvitse mitenkään priorisoida rokotusten suhteen. Se on mukavaa tietää olevansa tarpeellinen valtiovallankin mielestä. 

Lähipiiristä ei onneksi ole sairastunut kuin jenkkisisko perheineen. Siellä siskon mies käytti 2 kk happipulloa joutuessaan kulkemaan portaat yläkertaan, koska ei pystynyt muuten liikkumaan.  Tämä siis niin sanotun toipumisen jälkeen....  Edelleen ovat jonkin verran rajoittuneita rasittavamman liikunnan suhteen ja sairastivat siis viime kesänä!

Olen tässä vuoden varrella paitsi hoitanut koronapotilaita (tosin vain sen aikaa, että heidät on siirretty varsinaiseen koronayksikköön), nähnyt muutamien "toipuneiden" keuhkokuvia, keuhkopolilla kun töitäni olen tehnyt. Melko karua katsottavaa. En olisi uskonut minkälaista jälkeä se tosiaan jättää perusterveenkin ihmisen elimistöön ja mitä tuhoa tekee keuhkoissa, kun taudin kunnolla sairastaa. Keuhkokudoksesta tulee juustomaista, sellaista pienireikäistä Oltermannia. Näin mielellään liikkuvana ihmisenä sitä arvostaa kummasti toimivia keuhkoja....

Sanotaan, että jos tupakoitsijalle näyttää kuvan tervakeuhkoista, se ilmeisesti harvemmin motivoi tupakoinnin lopettamiseen. Noiden koronakeuhkojen näkeminen taas minusta olisi ihan terveellistä niille, jotka vähättelevät tautia edelleen ja toteavat voivansa sen tuossa ohimennen sairastaa. Toki jokainen päättää itse, mutta tekisin vastuuttomasti, jos en toisaalta kertoisi tässä mielessä omakohtaista kokemusta. Lisäksi on epäreilua ottaa riski, että sairastuu ja samalla tartuttaa muita. Kaikki kun eivät ole perusterveitä.  Tuo tauti tappaa ihan oikeasti!

Rokotuskokemus: onnistuin eksymään uuden paikkakunnan terkkarissa. Pysäköin auton juuri sille parkkikselle, joka oli osoitettu rokotukseen tulijoille, näin siinä ihmisiä ja ajattelin tyytyväisenä, että seuraan heitä ja päädyn oikeaan paikkaan. Ja kun seuraavassa hetkessä katseeni nostin, olivat kadonneet. Pufff!

No, otin jalat alleni ja päätin, että kyllä moinen ovi jostain löytyy. Kiersin ja ihmettelin, kokeilin ovia.... 
Lopulta päädyin ilmeisesti normaalin lääkärivastaanoton tiloihin, josta ystävällinen hoitaja saattoi oikeaan paikkaan. Sen oven edessä, mistä mentiin sisälle, oli pysäköity pakettiauto ja se blokkasi näkyvyyden oveen, jossa toden totta oli iso kyltti: rokotukset. 😁
Odottelin vuoroani viitisen minuuttia, nimellä kutsuttiin, Kela-kortti tarkistettiin, hiha ylös, neula käteen, laastari ja kiitos. 
Vartin istuskelu odotustilassa ja kiitokset. Ainakin täällä oli järjestetty tosi asiallisesti, että yhdestä ovesta sisään (miinus allekirjoittanut...) ja toisesta ulos. Sellainen läpijuoksu-politiikka. Toimi erinomaisesti. Paikalla oli SPR:n vapaaehtoisia jutustelemassa ihmisten kanssa. Tarjosivat vettä ja mehua iäkkäimmille ihmisille ja kysyivät tasaisin väliajoin jokaiselta onko vointi ok. 

No, pisto nyt ei kummasti tuntunut. Mutta iltapäivästä olo oli outo, vetämätön. Lisäksi hillitön päänsärky iski päälle ja totta puhuen seuraavana aamuna olo oli jokseenkin kammottava. Töihin päädyin vain näkemään sahalaitoja silmissä ja lopulta oksentamaan. Passittivat migreenicocktailin jälkeen kotiin....
Jos tämä ensimmäisestä, kieltämättä nyt jännittää melkoisesti se toinen. Kuuleman mukaan nimenomaan Pfizerista on porukka ollut tosi kipeää jälkimmäisen jälkeen. Noh.... jos tämä paskiainen saadaan maailmasta torpattua tällä, on se sen arvoista. 

Kommentit

 1. Pahaa pelkään, että tämä on tullut jäädäkseen; välillä laantuen, välillä ryöpsähtäen. Pfizer-rokotteen molemman piikit olen saanut eikä mitään oireita onneksi tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama. Luulen, että tästä tuli "uusi influenssa", jonka kanssa painimme tästä eespäin vuosittain. =/
   Onneksi rokote ilmeisesti edes torppaa ne vaarallisimmat taudinkuvat. Niinhän se vähän tahtoo olla sen influenssankin kanssa: aina vuoden paras arvaus minkälainen rokote pitää laatia.

   Poista
 2. Mulla on rokotus vielä edessä (2.6.) mutta mies jo sai, kun on minua vanhempi. Se sai tuon saman rokotteen ja elokuussa sitten toinen osa. Ei ollut muita vaivoja kuin kipeä käsi. Saa nähdä kuinka mun käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varma, että hyvin se menee.
   Meilläkin mies sai vaan vähän lihaskipua.
   Itselläni osui neula verisuoneen (se kerta tapahtuu ehkä 1/10000) ja hoitaja veti takaisin ennen kuin pisti lääkkeen. Mahdollisesti se verenkierrossa vähän tavanomaista suurempana annoksena aiheutti tuon.
   En ole muuten huolissani, mutta moni on jälkimmäisestä saanut kuumetta ja kovan päänsäryn, joten ehkäpä uusinta elokuussa. Huoh!
   Parempi kuitenkin piikistä kuin taudista.

   Poista
 3. Voihan kääk. Nyt mua alkoi jännittää oma rokotus entisestään. On tämän viikon perjantaina ja olen ihan satavarma, että en pääse siitä yhtä helpolla kuin koko muu maailma (oma lähipiiri ja tutuntut) tuntuu päässeen, koska heille ei kenellekään tullut yhtikäs mitään oireita, ei edes kipua käteen. Mutta siis minähän en vielä tiedä, saanko sen Pfizerin vai Modernan ja sekin jännittää, vaikkei sinällään väliä kumpi se edes on. Hitsi vieköön, oltaispa päästy tästä ilman tätä rokotushommaa, mutta kun ei. Eikä mun jännitystä auta yhtään se, että tunnen myös muutaman ikäiseni koronan sairastaneen ja kaikki he selvisivät suunnilleen jollain nuhalla. Siksi tulee väkisinkin ajateltua, että jos he, niin miksen minäkin, mutta sitten taas toisaalta kun ei voi yhtään tietää, millainen arpa lopulta osuu kohdalle. Plaah.
  Toivottavasti sun olo koheni nopeasti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan outo tauti. Koska se kesti jotakuinkin tasatunnit piston jälkeen ja ihan kirjaimellisesti havahduin tunteeseen "jaaha, missä on bileet, voisin lähteä" eli täysin normaali, jopa ylienerginen.
   Käytin energian sitten siivoamiseen. Miten tylsää ja tavanomaista! =D

   Poista
 4. Ei koronasta varmaan eroon päästä, mutta jos kuitenkin päästäisiin niin hyvään tilanteeseen, että maskien käytön saisi lopettaa!! Kaupassa käynti yms. on ihan ok, mutta opettaessa se on kyllä ihan kamala kapistus: kun puhuu koko päivän maski naamalla, niin päivän päätteeksi ääni on ihan käheä, huulet rohtuneet ja usein vähän päätäkin särkee, vaikken muuten ole päänsärkyihin taipuvainen.

  Mä sain Modernan piikin pari viikkoa sitten ja ainoa oire oli kipeä käsi parin päivän verran. Moderna on kuulemma parhaiten siedetty, joten olin onnekas sen suhteen. Toivottavasti sun toinen annos menee vähän paremmin, etkä saa noin pahoja oireita 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, opettajilla se maskin käyttö on varmasti ihan yhtä tukalaa kuin meillä. Se onkin ensimmäinen asia, josta olisin itse valmis luopumaan.
   En niinkään kaipaa festareita (konsertteja kyllä, teatteria, leffoja, joo....) mutta maskittomana kulkeminen töissä ja/tai jossain julkisella paikalla olisi aika hitsin hienoa. (Pienet on ilot!)

   Eiköhän siitä piikistä selviä. Ainakin ajan kanssa.
   Satun olemaan lomalla silloin niin on aikaa sairastaa. =/

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kierrätyksestä

Anonyymien mielensäpahoittajien kiukkua ja vihaa kommenteissa

Pientä remonttia ja sisustamista