Saunoista, sisustelua (Saunaa en sentään sisusta!)

Minähän olen saunahullu. Voisin saunoa vaikka joka päivä.
No jaa, en ehkä. Mutta joka toinen. 


Meillä saa aina saunaan kaverit. 

Kauan sitten edesmennyt Mummokoira Karo ei saunasta piitannut. Se ei tullut sinne edes houkuteltuna eikä ollut vähääkään pahoillaan jäädessään yläkertaan nukkumaan, kun me mentiin saunaan.
Pappakoira Edu taas halusi lämpöön jo pienestä pitäen. Sen mielestä saunassa oltiin rauhallisesti ja hiljaa, makailtiin pää tassuilla eikä hötkyilty. Välillä käytiin viilentymässä pihalla, kesät talvet, ja sitten palattiin. (Ja juotiin löylyvettä, johon oli kaadettu tilkka olutta. Se oli Edun bravuuri ja se oli syvästi loukkaantunut kun saunoin yksin miehen iltavuorossa, koska en juo olutta....)

Edu koulutti Bonon aikanaan tähän käyttäytymiseen ja sen myötä myös juniorisarja on oppinut olemaan rauhassa. Boogie tuli ensimmäistä kertaa saunaan kun oli asunut meillä ehkä viikon ja hoksasi heti mikä on homman juju. Näistä kukaan ei härvää tai häslää mitään, vaan asettuvat kuten kuvassa, makailemaan rauhassa. Ja kyllä, tulevana kesänä todennäköisesti laajennamme lauteita ihan vaan, että sinne mahtuu mukavammin.... 😀

Erityisesti näin syksyn viileillä ja kosteilla keleillä mikään ei ole yhtä ihanaa kuin lämmin sauna, jossa ei ole liian kuuma. (Minulle ihannelämpö on siinä 60 asteen tuntumassa, koska silloin voi istua ja olla rauhassa, heittää aika ajoin löylyä ja silti pystyy hengittämään.) Saatan makailla jalat kohti kattoa vaikka puolikin tuntia ihan vaan hiljaa.
Tai sitten parannamme maailmaa sen kanssa, kuka nyt saunassa sattuukaan olemaan kanssani. Mies tai joku ystävistä.

Meillähän on tässä uudessa kodissa pihasauna. Milloinhan muuten lakkaan kutsumasta sitä uudeksi kodiksi? Milloin uudesta kodista tulee vaan meidän koti? Kun siinä on asuttu vuosi? Kaksi vuotta tai enemmän?
Pihasauna oli erityisesti miehen unelmien täyttymys. Ja täytyy sanoa, että mitä useammin sen itsekin lämmitän, sitä enemmän siitä kerta kerralta tykkään. Lisäksi tämä on ensimmäinen kerta kun meillä on puukiuas ja löylyt ovat kostean pehmeät.

Meidän saunassa on täysin kantovesi. Kiukaassa on ympärillä vesisäiliö, eli peseytyminen tapahtuu joko perinteisesti vadissa kauhomalla tai sitten ladattavalla retkisuihkulla, joka on hankittu metsäkeikkoja varten ja ehkä maailman kätevin laite tuolla. Vesi kannetaan sisältä. WC:n bideesuihkulla valutetaan ämpäreihin ja kirjaimellisesti kannetaan. Säiliöön uppoaa joku 3-4 ämpärillistä ja lisäksi kylmä vesi. Muutaman keikan saa tehdä.

Kiuas vaihdettiin sen jälkeen kun olin päättänyt pestä ja järjestää kiuaskivet uudestaan ja löysin savutorvesta muutamia läpipalaneita kohtia. Koska kyse on puilla lämmitettävästä, en totisesti halua pikkuhiljaa savustaa itseäni hengiltä....
Tämä nykyinen kiuas onkin äärettömän tehokas ja lisäksi siihen tosiaan tuli tuo vesisäiliö, kun ennen oli erikseen pata. Vesisäiliön olemassaolo taitaa olla se klikki, mikä tekee löylyistä pehmoisen kosteat, koska säiliössä oleva vesi tietenkin höyrystyy koko saunan ilmaan.

Edellisessä kodissa oli sauna, jota ihailin kaikki vuodet, ja olen edelleen sitä mieltä, että siitä tuli yksi parhaista itse tehdyistä kohteista siinä talossa. 


Tässä saunassa oli, ja on toivottavasti edelleen, sähkökiuas, joka oli hetken mielijohteesta ostettu, kun kerran oltiin hakemassa jotain ihan muuta rautakaupasta (ja jätettiin se jokin ihan muu vielä ostamatta...) 
Tuossa Harvian Cilindrossa oli riittävästi pöhinää tuohon melko suureen löylyhuoneeseen, mutta samalla sen löyly oli pehmeä eikä se kuivattanut ilmaa liiaksi. Parasta tässä saunassa oli isot U-malliset lauteet ja tuo koko saunan kattava keskimmäinen laude. 

Tuo sauna suunniteltiin täysin hatusta siten, että poika (perheen pisin) istutettiin tuolille ja mitattiin hänen yläkropan pituus penkistä. Näin päädyttiin asemoimaan ylälauteet korkeudelle, jossa hänen on mukava istua eikä pää ota kattoon, ja loput lauteet sitten niiden mukaan. 

Onhan tuo sisäsauna ehdottomasti maailman näppärin. Mikään ei ollut hauskempaa kuin vesisadepäivänä laittaa sauna lämpenemään kun lähti koirien kanssa lenkille. Palattuaan kylmissään ja märkänä sai heti mennä lämpimään.
Meillä on tässä talossa periaatteessa myös kellarissa pieni sauna, mutta se on auttamatta aivan naurettavan pieni, jopa yhdelle. Se on laivan hyttimalliin tehty komponenttina taloon kannettu eikä vaan toimi. Koska pihasauna on niin kiva, tuskin tulemme kellarin saunaa käyttämään muuhun kuin tavaran säilytykseen... 


Taitaa mennä mauttomuuden puolelle, mutta ostin vähän saksan marketista jouluvaloja. En arvannut miten riivatun pitkä on tuhannen valon ketju. Olin ajatellut, että se riittää niukasti tuohon pukuhuoneen ikkunan ympärille (oikea reuna) ja ehkä vähän oveen..... mutta nyt on koko piharakennus huolella jenkkityyliin valaistu. Pitänee lähteä liioittelemaan ja vetäistä lisää räystäisiin ja kulmiin. Ei puutu kuin teko-joulupukki kapuamassa tikapuita katolle. Valaistuna tietenkin.

Valoista tuli mieleen, että joulukin tulla jolkottaa.
Minun tuli lähes huoli, että mistä karkkihylly. Eihän voi tulla joulua ilman moista. Siitä tekemällä tehtiin perinnettä vanhassa kodissa ja jokainen muksu, joka meille jouluna tulee, odottaa takuulla löytävänsä taas äidin kaikki kirpputoreilta ostetut purkit täynnä herkkuja....¨


2019 karkkihylly valoineen

Apuun onneksi astui luottomarket ruotsalaisessa kuosissa. Olin nähnyt jossain kuvan ja vähän ideoinut sitä itse:


Tykästyin nimenomaan tuohon peiliin kaapin yläpuolella. No, kaappi oli haettavissa samantien kun nettisivuja tarkistin, mutta peili löytyi vain mustana. Seuraavalla viikolla ilmoittivat, että nyt löytyy peiliäkin ja koska mies oli ajamassa muutenkin Ikean ohi, hän lupasi noukkia sen tullessaan. 
Siinä kävikin sitten niin, että hän otti numeroa isomman ja sehän onkin hieno! 

(Onpa muuten metka efekti tuo perspektiivi: kaapin ja peilin välinen tila on todellakin sentilleen samankokoinen molemmissa päissä, mutta tästä kuvakulmasta näyttää, kuin jompikumpi olisi vinossa...)

Sain noissa kaapeissa lisää kaipaamaani säilytystilaa. Hankin niihin sisälle käteviä kannellisia muovilaatikoita, joissa pysyy paperit, kynttilät, nenäliinat yms pikkusälä, mitä on pakko jossain kuitenkin hillota. Laatikot pinoutuvat päällekkäin ja istuvat kätevästi kaappiin, koska sen syvyys on niin hyvä.
Eikä tuosta laskutasosta haittaa suinkaan ole..... 😏

Kaapit ovat samaa sarjaa kuin jo aikaisemmin ostetut astiakaapit. Ne ovat nyt vastapäisellä seinällä, mutta päällä on vielä vitriinit. Tuo peili heijastaa aivan valtavasti valoa ja tuo huoneeseen uskomattomasti avaruutta. 

(Ja käytyäni tässä taannoin ystävän kanssa kirpputorilla, pystyin kuin pystyinkin vastustamaan muutamia suloisia purkkeja, koska totuus on, että mulla todellakin ON riittävästi karkkipurkkeja eikä niitä minnekään ylimääräisenä mahdu....)

Kommentit

 1. Sulla on kyllä ihanaa saunaseuraa. Ihana kun koirulitkin ovat saunomiseen tykästyneet.
  Meillä on mökillä puulämmitteinen pihasauna, eikä missään saa niin pehmeitä ja kosteita löylyjä kuin siellä. Meillä lämmitetään siellä vesi erillisessä padassa. Kotona on sähkökiuas, eikä mulla siellä tahdo edes hiki tulla, on niin kuiva ilma.
  Karkkihylly, mikä ihana ajatus. Olen näihin törmännyt varsinkin ruotsalaisissa sisustuslehdissä. Mutta meillä tuollainen hylly olisi aina tyhjä. Jos meillä on jokunenkin karkki, niin minähän en voi koskaan vastustaa kiusausta syödä niitä.
  Peili on kaunis tuossa kaapin yläpuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne hauskoja. Ja tosiaan, on tuo puulämmitteinen ihan erilainen.
   Karkkihylly toimii hyvin. Ja kuulkaa, minä kyllä valitettavasti ihan itse aika huolella sitä myös verotan.... =D Siksi hankin karkit purkkeihin vasta joulukuun alussa ja toivon, että lapset käy usein.

   Poista
 2. Meillä on pihasauna, mutta ollaan todella huonoja saunojia. En edes muista, milloin olisin viimeksi saunonut siellä! En varmaan vuoteen... kahteen... Syy saunomattomuuten on pitkälti siinä, että mies ei välitä saunomisesta. Ei sitä sitten itselleen viitsi koskaan lämmittää tai muutenkaan siellä aina yksin käydä. Uskon, että jos meillä olisi sisäsauna, joka vaan napsautetaan päälle, saunoisin kyllä ainakin joskus, vaikka yksinkin.

  Kivalta näyttää tuo kaappi ja peili! Ja ajatus karkkihyllystä ei onnistuisi täälläkään (kuten Kristiinakin tuossa kommentoi): mä söisin kaiken. Mä en ymmärrä, miten joillain ihmisillä on niin hyvä itsekuri, että voivat karkkipurkkeja tai -kätköjä kotona pitää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pariin vuoteen 8O <- Olen shokissa. =D
   Minä en ehkä selviäisi näissä keleissä ilman saunaa. Mutta kieltämättä on myönnettävä, että jos siellä pitäisi yksin saunoa aina, ei sitä ehkä lämmittäisi. Jaa-a. Onneksi en ole joutunut kokeilemaan.

   Karkkihyllyä kannattaa kokeilla. Kerrasta jää koukkuun. =D Ja kuten vastasin Kristiinalle, olen todennäköisesti sen pahin verottaja itse.

   Poista
 3. Saunominen on ihanaa! Varsinkin ulkosaunassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä. Ihan erilainen tunnelma. Myös siksi, että meillä on siellä valona led-myrskylyhty melko himmeällä valolla. Aivan erilaista kuin sähkövaloissa.
   Ja on se erilaista tassutella viimassa ja vihmovassa sateessa pihan poikki saunalle, jossa ihana lämpö syleileee....

   Poista
 4. Taidan olla vähän niinkuin Mummokoira Karo, joka ei niin löylyistä piittaa ja on ehkä ihan tyytyväinenkin siihen, että muut menee saunaan ja saa sen aikaa olla kaikessa rauhassa 😁 (tai ainakin minä olen).

  Mies saunoo meillä joka päivä ja on mulle varmaan ikuisesti katkera siitä, että tehtiin iso piharakennus, mutta ei pihasaunaa. Ja kieltämättä on kyllä itsellekin tässä parin viime vuoden aikana tullut mieleen, että olishan se pihasauna ollut kiva, kun olis voinut kuvitella olevansa jossain mökillä. Lomapaikoissa kun tulee munkin saunottua, vaikka kotona ei (meidän oma sauna on tehty matalaan kellariin ja on ihan liian kuuma).

  Teidän vanhan kodin saunasta tuli kyllä kaikkien käänteiden jälkeen todella kiva 💛. Aika paljon oli tapahtumaa siinä matkalla, mutta lopputulos palkitsi ja uskon, että on tehnyt vaikutuksen uusiin omistajiin.

  Tykkään kanssa peileistä ihan muussa tarkoituksessa kuin itseni peilaamisessa. Meillä on pieni koti, mutta peilien heijasteilla tuntuu avarammalta. Mutta vähän (paljon) joutuu kyllä miettimään sijoittelua siinä mielessä, että millaisen näkymän haluaa peilin kertaavan. Esim tuplasuuri kenkäröykkiö eteisessä ei peilin kautta katsottuna silmiä hivele 😬.

  Karkkihylly ei mulle tuottaisi ongelmaa. Justiin annettiin viime kaikki viime jouluna lahjaksi saadut suklaarasiat Halloween-keppostelijoille ja olin kiitollinen, että pääsin niistä eroon heittämättä roskiin (tarkistim ensin parasta ennen päiväykset, ettei tule vahingossa aiheutettua kenellekään vatsanväänteitä).

  Ps. Iso kiitos blogin mobiiliversiosta 🙋‍♀️. Nyt on helppo lukea 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan ymmärrän senkin, että on ihana saada omaa aikaa, kun muut saunoo. Mutta sauna vaan on ♥

   Mitä, pihasaunan olisi voinut tehdä, mutta jäi tekemättä? Auts. Toisaalta, ymmärrän sen sikäli, että jos molemmat eivät ole siitä hirveän innostuneita, ehkä toinenkin ajattelee, että samalla vaivalla lämmittää sitten vaikka kellarissa olevan. Minähän EN ollut aluksi ihan hirveän riemuissani pihasaunasta. Ajattelin, että se on jotain hyvin työlästä kantovesineen ja kantopuineen. Mutta kaikkea muuta. Siitä ehkä tulee se oma tunnelmansa. Fiilistelen saunakertaa jo lämmittäessä.

   Vanhan kodin sauna oli huikea. Valitettavasti ostajien kanssa on ollut sellaista, että toivon heidän lähinnä tukehtuvan pullaansa. Tästä myöhemmin lisää.....

   Peilit on kivoja ja avaruutta tosiaan tuli heti ensisilmäyksellä niin paljon, että olin ihan itsekin että "wau".

   WHAT? Veit syömättömät karkit pois?? Oi että. Olisipa tuollainen itsekuri. =D
   Mutta mikä mobiiliversio? Olenko tehnyt jotain blogille vai mitä ihmettä?

   Poista
  2. Olet 😁. Tai sitten joku muu on, mutta ennen sun blogista avautui puhelimella ”internet”-versio, jota oli hankala zuumata riittävän suureksi, että näkee lukea ja että osuisi silti kerralla näytön leveyteen. Nyt aukeaa niin tosi nätisti heti oikean kokoisena ja bannerikin näyttää uudelta, mutta sitä en uskaltanut sanoa ääneen kun arvelin että on voinut olla jo pidempään, mutta on jäänyt multa pitkän tauon aikana näkemättä.

   Poista
 5. Ihana pihasauna ♡ Saunominen on ihanaa! Saunassa rentoudun, kaikki kiire ja hösellys taukoaa. Meillä on tavis sähkösauna. Vanhempieni mökillä on rantasauna ja siellä kylpeminen on ihan luksusta ♡

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pientä remonttia ja sisustamista

Mummi ja ukki!!!

Anonyymien mielensäpahoittajien kiukkua ja vihaa kommenteissa