Kotiesittely

Vähän naistenlehtimäistä esittelyä uudesta kodistamme.
Edelleen pohdin, missä vaiheessa tästä tulee vain koti.... 

Miten asut?

Muutimme maalta kaupunkiin. Kuten kuvasta näkyy, tämä pieni kaupunki on kuitenkin ihanan maaseutumainen ja meillä on uskomattomat näkymät pelkille pelloille ja tien toisella puolen metsää.

Vanhassa, 40-luvulla rakennetussa rintamamiestalossa, joka on aikanaan myyty purkukuntoisena ihmiselle, joka osasi remontoida sen nykyaikaiseksi kunnioittaen kuitenkin vanhaa. Meillä on siis kaikki 2000-luvun mukavuudet vanhan kuoren sisällä. 

Kerroksia on kolme, joista yksi siis maan alla oleva kellari. Siellä on vain oikeastaan säilytystilaa ja pyykkitupa. Asuinkerroksessa on keittiö, olohuone ja ruokailutila sekä WC ja eteinen. Vintissä taas on meidän nimittämä pikkuolohuone eli TV-aula sekä yksi makuuhuone, jonka me remontoimme itse valmiiksi.


Pikkuolkkarin sohva levitettynä.
Valmiina löhöilyyn ja oleskeluun.

Tuon näkyvän oven takana on vaatehuone, jota tullaan remontoimaan.

Onko kotisi uusi vai vanha?

Vanha, kuten edellä kerrottua.

Mitä värit merkitsevät sinulle?

Pidän väreistä tehosteina. Olen sillä lailla hyvin konservatiivinen, että haluan vaaleita ja rauhallisia pintoja, joissa sitten tekstiili tms tekee väripilkullaan ilmeen. Ihailen valtavasti ihmisiä, jotka laittavat isokuvioisia ja villejäkin tapetteja, minusta sellaiset kodit ovat ihania. Itse en osaa vaan mieltää sellaista meille. (Tuossa pikkuolkkarin kuvassa oleva tapetti on minusta melko kammottava....  Se vaihdetaan jossain vaiheessa johonkin hillitympään.)


Olohuoneen ihana käsintuftattu villamatto tuo meille väriä.

Miten vietät aikaa kotonasi?

Istun todella paljon ruokapöydän ääressä. Luen tai olen koneella.

Aivan liian harvoin tulee hyödynnettyä tuota TV-olkkaria, vaikka tässä 9 kuukauden aikana, kun TV ei ollut kytkettynä kiinni, pohdin muutamaakin sarjaa, jotka haluaisin katsoa. 

Mitä paikkoja suosittelet lähikulmiltasi?

Noh, koska olen itse ulkoiluihmisiä, suosittelen ehdottomasti näitä päivittäin kävelemiäni reittejä. Lisäksi tuo vanha Alvar Aallon suunnittelema keuhkoparantola on hieno ja sinne tehdään kiertokävelyitä, joilla en ole vielä ehtinyt itsekään käydä. Tiettävästi sairaalaan on sisustettu jokin huone pelkästään Aallon kalusteilla ja se on muutenkin alkuperäisessä asussaan.

Koska vanha pääkaupunki Turku on vain kivenheiton päässä, suosittelen ehdottomasti myös piipahtamaan siellä. Jokirantoja kävellen ja välillä jossain kahvilassa piipahtaen pystyy viettämään hurmaavan päivän. Museot, näyttelyt, Linna yms ovat siinä ihan kävelymatkan varrella.

Mitä design-kalusteita teiltä löytyy?

Eipä taida löytyä.

No jaa, onhan meillä parikin Aalto-vaasia ja jotain muutakin astiaa, jotka kenties lasketaan designiin. En ole kovin innostunut varsinaisista design-kalusteista. Mielestäni meille ei sovi Lokki-valaisimet tai muut enkä niitä mitenkään havittele.

Mikä soi kotonasi?

Radio Nova, jos joku sattuu radion avaamaan. Harvoin avaa. Pidän siitä, että saan keskittyä ihan vaan hiljaisuudessa. Tosin ruokaa laittessani saatan sitten luukuttaa kunnolla.

Keittiöön on tarkoitus kiinnittää vanhasta kodista tuttu auton soitin. (Kyllä, kuulostaa hullulta, mutta toimii!) Siinä annan sitten mennä CD-levyjä vähän riippuen fiiliksestä. Nightwishistä joululevyihin ja Katri Helenaan, kaikki käy. 

Miten sisustat?

Fiiliksellä "näyttäisikö tämä hyvälle"? 
On joitain esineitä ja juttuja, joita haluan pitää esillä, koska ne ovat muistoja tai muuten rakkaita. Esim yksi valokuvakehys on ruma kuin mikä, mutta siihen on kerätty kollaasi lapsistamme yhdellä reissulla ja se on vaan niin kiva. 

Tähän taloon teimme keittiöremontin ja siinä yhteydessä heittäydyin hyvinkin uskaliaaksi ja hankin mm. tuon meille räikeän taustan lieden taakse. Vanhaan taloon en olisi koskaan pystynyt tuota tekemään. En osaa sanoa miksi, mutta sen talon henkeen se ei vaan olisi sopinut.

Mitä ystäväsi eivät tiedä kodistanne?

Koska meillä ei ole täällä juuri kukaan vielä käynyt, todennäköisesti eivät tiedä paljon mitään. 😀

Asia, joka itseä ällötti keväällä, oli infernaalinen määrä kärpäsiä. Ilmeisesti vintissä on ollut hyvä talvehtia vanhan pärekaton alla ja sisällä. Toivon todella, että ensi kevät on tämän suhteen helpompi. 

Onko teillä viherkasveja?

On. Minulla on aina ollut viherkasveja ja tässä talossa niille on lähinnä etsitty oikeaa paikkaa. Yläkerrassa on minusta hurjan kiva tasanne, mutta se on sillä lailla ikkunasta nähden huonossa paikassa, että siihen oli pakko hankkia kasvivalo. Kuistin olemme päättäneet tarkoituksella pitää viileänä, vaikka aika ajoin on tympeää pukea vilpoisat vaatteet yllensä, mutta toivon mukaan talven viileydessä kasvilampun alla pari kasvia viihtyy tavanomaista paremmin.Kasvivalo lyö valokuvat hankalan väriseksi...

Mistä otat vaikutteita sisustamiseen?

Aika ajoin selailen sisustus- tai naistenlehtiä. Niistä jää varmasti kaikenlaista mieleen ja jossain kohtaa saatan haluta toteuttaa jotain näkemääni. Varmasti alitajuista.

En sisusta sillä lailla aktiivisesti, että vaihtaisin edes verhoja jouluksi, joten siinä mielessä nämä lehdet menevät osaltani hukkaan.

Mikä on parasta kodissanne?

Toimiva keittiö ihanine puuliesineen sekä pihasauna. ♥

Vanhassa kodissa ei ollut puuliettä enkä ole sellaista koskaan käyttänyt. Remontissa purimme pois keittiön ainokaisen patterin, joten puuhellan uunin lämmittäminen on keittiön ainoa lämmönlähde. Olin alkuun ja olen edelleen aivan myyty liedellä keitetystä kahvista. Nyt fiilistelen tuota puulämpöä. 

Vaikka olisimme molemmat aamuvuorossa ja lämmitys jäisi iltapäivään, siinä on jokin sydäntä lämmittävä tunnelma, kun pistää palikat palamaan ja kuuntelee tulen rapinaa.

Pihasauna taas, miehen salainen unelma, joka täällä toteutui. 

Vaihdoimme siihen kiukaan, jossa pata on kiukaassa ja tilaa säästyi siis padan verran. Eikä tarvitse lämmittää kuin yhtä tulipesää. 

Alkuun ei ollut helppoa. Saimme sen niukasti lämpimäksi ja veden noppiminen padasta oli jotenkin hankalaa. Toisella kerralla se ei tahtonut pysyä lämpimänä.
Sitten mies keksi miten sitä kuuluu lämmittää ja nyt se on sellainen tapa rentoutua, jota parempaa en pysty kuvittelemaan. Lämmitys kestää 1,5 tuntia ja puita pitää lisäillä 20-30 minuutin välein, mutta että se on sen arvoista.

Oletko tip-top vai boheemi?

Enemmän varmasti boheemi kuin tip-top. 
Pyrin siihen, että keittiön pöytä olisi puhdas, ja iltaisin keittiö raivataan niin, että aamulla pääsee puhtaaseen. Mutta koirankarvoja ja villakoiria vilahtelee kyllä nurkissa enkä kanna niistä stressiä.

Mistä et luopuisi?

Mahdollisuudesta puulämmitykseen. Riittävän isoista kylmälaitteista.

Minkälaisesta asumismuodosta haaveilet?

Olemme asuneet kerrostaloissa ja paritalossa ennen kuin ostimme edellisen kotimme. 
Omakotiasuminen on meille passeli asumismuoto. Pidämme ajatuksesta "oma tupa, oma lupa", vaikka esim. vuosi sitten kun etsimme asuntoa, harkitsimme myös rivitaloasuntoja. Isäni eritoten suositteli vaihtamaan helpompaan, koska emme tästä nuorene. 

Mutta enpä tiedä jaksaisinko esim. jatkuvaa keskustelua taloyhtiössä siitä, kenen vuoro milloinkin on tehdä mikäkin pihatyö yhteisten alueiden osalta. Kauhutarinoita näistä kuulee ihan riittämiin.

Lisäksi meillä koirien olemassaolo tekisi asumisesta hankalaa, jos seinän takana saati ylä- tai alakerrassa kuuluisi ääntä. Koirat ovat kuitenkin tottuneet hiljaisuuteen tältä osin ja minua harmittaisi, jos niiden haukkuminen haittaisi naapureita.

Olemme siis omakotiasujia ja nautimme mahdollisuudesta puuhastella pihalla ja sisällä oman mielen mukaan.

Minkälainen remontoija olet?

Innokas ja kärsimätön.
Olemme rempanneet aika paljon 20+ vuosien aikana ja tiedämme suunnilleen mitä pystymme tekemään itse ja mihin on järkevää ottaa ammattilainen. 

Meillä toimii vähän periaate minulla on ideoita ja mies osaa ne toteuttaa. Mies kyllä kertoo oman mielipiteensä ja monesti yhdistelemällä saadaan erinomaisia juttuja aikaan. Esimerkkinä vaikkapa edellisen kodin sauna ja terassi.Yläkerta on nyt tosiaan valmis. Tällä viikolla tulee liukuovet, joilla tehdään tuohon alemman kuvan alkoviin komero. Siinä on jo tanko vaatteille sekä yksi korihylly-systeemi lakanoille ja pyyhkeille.
Pikkuolkkarin seinää on tarkoitus purkaa ja tehda siihen samanlainen, mutta korihyllyille. Siinä on nyt pieni vaatehuone, johon menee ovi. Hankala käyttää ja jopa minun mittaiselle hukkapätkälle kovin matala.

Kommentit

 1. Kivaa luettavaa oli tämä postauksesi. Ihanalta kuulostaa asumismuotonne ja on varmaan juuri se oikea teille. Tuo kärpäsjuttu on mullekin tuttu keväinen ilmiö mökiltä. Kun olemme olleet siellä pari päivää ja lämpö on ollut päällä normaaleissa lukemissa, niin kärpäsiä ei ole. Mutta kun sitten muutaman päivän poissaolon jälkeen tulemme mökille, niin kärpäsiä (sekä eläviä, että raatoja) on varmaan satamäärin! En tajua mistä ne ilmestyvät, sillä mitään ruokaa tai muita jätteitä meillä ei siellä ole.
  Teillä jatkuu siellä remontoinnit. Mukavaa onkin aina kun saa jonkin paikan kuntoon. Mukavaa päivän jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Luulen myös, että jokainen löytää oman tapansa asua ja oikeastaan kukaan ei siitä tavasta voikaan olla eri mieltä, koska nämä ovat niin henkilökohtaisia juttuja. Tästä syystä olen itse pyrkinyt olemaan neuvomatta ketään asumismuodon suhteen, edes omia lapsiani. Löytävät oman tapansa!

   Nuo kärpäset ovat inhottavia. Ilmeisesti kyse on ullakkokärpänen-nimisestä lajista. Se nimenomaan pesii noissa rakenteissa.
   Todennäköisesti lakkaavat pesimästä nyt, kun yläkerta on koko ajan lämmityksessä ja käytössä, mutta siihen voi mennä vielä kauan, että löytävät kaikki ulos.

   Meillä ei saunaan tule kärpäsiä, mutta viime kesän kuumuudessä nokkosperhoset hakeutuivat sinne varjoon ja juomaan. Niitä kävi sääliksi, kun räpistelivät sitten kuumassa saunassa verhojen takana...

   Poista
 2. Kivaa, kun päästiin kierrokselle kotiinne! Vanhat talot on ihania ja kivat maisemat teillä siellä - samaistun täältä peltojen keskeltä tuohon peltomaisemaanne. Tykkään tosi paljon tuosta keittiön seinästä! ♥ Puuhella on myös tosi ihana, itsellä ei sellaista ole, vaikka vanha talo on tämäkin. (Mies on aikanaan tämän sisätilan järjestyksen uudistanut ja siinä samalla keittiö ja peräkammari vaihtoi paikkaa ja puuhella lähti.)

  Ymmärrän koirien kannalta oikein hyvin, että oma talo on helpoin ratkaisu. Paitsi että saavat vapaasti olla rauhassa naapureiden kolinoilta, on myöskin ihanaa, kun voi vaan avata oven ja päästää koiran pihalle pissalle. Ainakin siis meillä voi, kun ei ole lähinaapureita ollenkaan, pelkkää peltoa vaan joka suuntaan.

  Ja hei, mullakin on kokemusta noista kärpäsistä... meillä on käsittämättömästi aina keittiössä lamppujen kuvuissa kärpäsiä. Samoin yläkerran ikkunanväleissä - se on tosi aurinkoisin seinusta, johtunee siitä. Mutta en silti ymmärrä, mistä hitosta ne sinne ikkunan väliin tulee!! Aitta meillä on kylmillään ja sitten, kun sitä satunnaisesti lämmittää (kylmään aikaan), se onkin yhtäkkiä täynnä kärpäsiä... Ja ollaan tosi huonoja saunojia (meillä on siis pihasauna), sitten välillä kun sitä lämmittää (myöskin siis talviaikaan) niin kappas vaan, kun kärpäsiä sielläkin mönkii ja tipahtelee siihen kiukaalle käryämään...

  Mukavia remppoja sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, vastasin jo edelliseen tuosta saunasta ja kärpäsistä. Sen siitä saa, kun lukee vastaukset yhtä soittoa. =)

   Peltomaisema on tosiaan rauhoittava! Tosin aika ajoin, kun tuuli pääsee oikein puhuroimaan pellolta, on kyllä sitten oikein rivakka viima...
   Meilläkään ei ollut vanhassa talossa puuhellaa. Sieltä oli 60-luvun remontissa hävitetty kaikki "vanhanaikaiset jutut" eli tulisijat. Silkkaa hulluutta sikäli, että onhan tässä ollut Tapaninmyrskyt yms.

   Pihakin on kiva. Joskin tuo pelto houkuttaa peuroja ja ne ovat niin nokkelia, että loikkivat 80 cm aidan yli popsimaan pensaita yms. Jonkun kerran hauvat ovat aika rähinällä ajaneet ne pois.

   Poista
 3. Jee, kiva päästä kotikierrokselle.

  Teidän keittiö on kyllä tosi kiva ja näkee, että on vasta rempattu, mutta silti näyttää siltä, että olisi voinut olla olemassa aina. Eli hienosti sopii kokonaisuuteen.

  Meidän talo on rakennettu -55 ja hyvin samanlaiselta kuulostaa tuo alkuperäinen kerros- ja huoneluku kuin teilläkin. Sillä erotuksella, että meiltä puuttuu peltomaisema ja puulämmitysmahdollisuus, mikä on tosi sääli ja oikeastaan aika pelottavaakin, kun ei ole sähkökatkojen varalta mitään varalämmitysmahdollisuutta. Pönttöuunit oli purettu ennen kuin me muutettiin. Enkä välttämättä olisi pönttöuuneja halunnut lämmittää, mutta jonkunlainen takka olisi silloin ollut helpompi vaihtaa tilalle, kun piippu oli vielä lämmityskunnossa. Nykyään pitäisi varmaan jo uusia sekin, kun on ollut niin pitkään kylmänä.

  Jaa niin, myös miehen unelma pihasauna puuttuu :). Siitä joskus mainitsinkin.

  Olen nykyään niin muistamaton, että en enää tiedä, olenko toivottanut hyvää uutta vuotta, mutta ei varmaan haittaa, vaikka sen suhteen tulisi toistoakin, joten toivotan uudelleen <3. Ja koska ihan kohta on kesä, toivon siitä vähän vähemmän kärpäsellistä :)

  VastaaPoista
 4. Kävin lukemassa tämän jo aiemmin, mutta en ehtinyt silloin kommentoida, ja sitten koko homma unohtui.

  Teillä on kyllä ihana maalaisidylli. <3 Tunnistin itsessäni monta samaa juttua, kuten tuon, että mieluummin vain niitä väriläikkiä (vaikka värejä noin muuten rakastankin) kuin esim. villi tapetti. Erityisesti värikkäät matot on mun mielestä ihania! Mutta mikään sisustajahan minä en ole koskaan ollut, eikä minusta koskaan sellaista tulekaan. :-D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helpotusta arkeen

Kulkutaudin jälkeen