sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Raivausta, vähän suurempi viikkosiivous

Isäni sanoi joskus kivasti "älä rakastu romuun". Tarkoittaen, että pidä unelmat, muistot, ihmiset ja mahdollisesti paikat, mutta unohda materia.
Tuli jälleen hyvä muistutus asiasta, kun halusin raivata vähän meidän yläkertaa. 

Näin 10 kk asumisen jälkeen alkaa huomata, mitkä huonekalut on ehkä vähän väärässä paikassa, väärin päin tai jotain. Lisäksi meillä on ns. kylmä peräkomero säilytystilana, ja sinne survottiin muuton yhteydessä kasseittain vaan kamaa sivuun. Ja siellä ne oli edelleen, ilman, että kukaan oli kaivannut. (Tosi tarpeellista kamaa, kaikesta päätellen!) 


Se aamu, kun koko maa odotti "Valtteria" eli lumi-infernoa.
Aamulla oli kyllä niin messevä auringonnousu, ja 
tehtiin pitkä ihana lenkki rauhassa ennen kuin lumisade alkoi.

Viikko oli ollut vähän pettymyksiä täynnä. Ei tästä enempää, ei liity aiheeseen, mutta minähän olin havitellut tuonne pikkuolkkariin sitä liukuoviseinää vaatehuoneeseen, ja kun asiasta alettiin puhua, kävi ilmi, että siinäKIN seinässä on tietysti ne pystytolpat. Huoh! Lisää pettymyksiä, eli leuka rintaan ja kohti.....
Eihän kantavaa rakennetta noin vain voi purkaa ilman, että katon tukee palkilla jotenkin, ja tässä tapauksessa purku-urakka olisi levinnyt liikaa. 

Oli unohdettava haaveet liukuovista. Mutta vaatehuone on tuollaisenaan tosi epäkäytännöllinen, koska meillä on vaatteet Elfa-koreissa. Ne eivät mahdu aukeamaan kuin pituussuunnassa ja se tarkoittaa, että toisen ( = minun) on tarvinnut aina puikkelehtia korien ohi perälle etsimään pikkuhousujaan yms. Tympeää!

Otettiin kaikki ulos, imuroitiin huone ja sitten pohdittiin mitä seuraavaksi.
Aika nopeasti se alkoi hahmottua. Perälle valokuva-albumit, koska niitähän riittää..... Meillä on teetetty paperikuvia oikein urakalla kaikkien lasten syntymien jälkeen, ja albumeita on pilvin pimein. Niistä en raaski luopua, ja niiden säilytys on pohdittava, etteivät homehdu tms.

Mutta vaatehuoneen takaseinä on ihan oivallinen paikka. 
Siihen eteen sitten tanko, johon vähän juhlavammat kuteet, joita käytetään harvoin. Sen kerran, kun pikkumustaa tai muuta kukkamekkoa tarvitsee, voi kaivella vähän syvemmältä. Jes!
Tankovaatteiden eteen toiset Elfat ja siihen jäikin näppärästi väli ja toiselle puolelle toiset kaksi. Meidän pikkuvaatteet mahtui heittämällä tähän ja taakse mahtui vielä kenkäteline, johon sellaisia kausikenkiä (kuten vaikka paljasjalkatossut näin tammikuussa....)


Koska olin aivan fiiliksissä tästä, purettiin sitten peräkomeronkin sisusta olkkariin, paitsi kesäkalusteiden pehmusteet. 
Käytiin jokainen pussi ja nyssykkä läpi ja lopulta kaksi isoa jätesäkillistä pelkkää tekstiiliä päätyi lähtemään keräykseen. (Kysyn vaan itseltäni, mitähän hittoa olen ajatellut, kun tänne on muutettu mm. seitsemän - kyllä, 7 kpl, erilaisia täkkejä, kun meitä nukkuu täällä kaksi! Lisäksi ne on vanhoja kuin taivas, ja vaikka ihan käyttökelpoisia, mulla nyt ei ole tapana vaihdella peittoja sillä lailla sesongin mukaan... joten iso huoh itselleni!)

Täällähän on uusi laitos, jossa käsitellään tekstiilijätettä kierräystä varten. Siinä toki karahti kiville siltä osin, että mokoma laitos ei huoli yksityisiltä mitään, joten nuo vanhat peitot, tyynyt, lakanat, huovat, pyyhkeet yms päätyvät sekajätteeseen, mikä itseäni kyllä pännii. Mitä hukkaan heitettyä kamaa!!!
Noiden säkkien lisäksi kaksi isoa pahvilaatikollista kaikenlaista pikkusilppua ja roinaa lähti ihan luvalla sekajätteeksi, samoin pahveja yms.
Saatiin mahtumaan tuonne komeroon mun entinen toimistokaappi, jonne siis keittokirjat, tärkeät paperit, kansioita, joissa jotain säästettävää yms.
Ja päätyyn vielä yksi Elfa, jonne voi laittaa jotain säilytettävää. Mies haaveili heti laittavansa siihen esim. kesäksi lapaset, pipot yms, jottei niitä tarvitse säilyttää eteisessä. Ei huono idea!


Perällä pihakalusteiden pehmusteet.
Pahvilaatikossa pojan kitaran raato. Hän tulee sen hakemaan
rakentaakseen kitaran loppuun. Oli ihan liikuttunut, kun
kuuli, että se on muutettu tänne eikä paiskattu roskiin.


Ovesta vasemmalle Elfa, sen vieressä kolme ylimääräistä
keittiön tuolia, ja niiden päällä retkeilyreput.
Mun toimistokaappi ja väliaikaisesti nojallaan
pyykinkuivatustelineet.

Sitten kun nämä raivaukset oli saatettu valmiiksi, innostuin vielä kääntämään olkkarin toisinpäin, eli TV irrotettiin seinältä ja siirrettiin.
Jotta sille saatiin paikka, piti yksi kirjahylly vielä kantaa alas.....  Raivaus siis laajeni myös asuinkerrokseen.


Hiukan vielä hakee paikkaansa. 
Esim. tuo lamppu on pähkähullu tuossa.
Mutta tilaa tuli huimasti lisää.

Sohva on aivan älyttömän kätevä nyt tuossa ikkunan edessä. Testattiin katsomalla pari jaksoa Sorjosta illalla. Takassa on tähän asti poltettu vain kynttilöitä, koska yläkerrassa on riittävän lämmin ilman lämmitystäkin. 


Sorjosen lopputekstit. 
Bono on tuossa oikealla huovan alla ja nukkuu. 

(Ja pölynimurin johto.....😅)

Jotain siis saatiin viikonlopun aikana aikaiseksi. Sen lumi-infernon aikana/jälkeen. Tosin täällä suunnalla lunta tuli sen verran kuin nyt normaalisti talvella tulee. Jäin ihmettelemään miksi siitä öyhötettiin niin paljon joka paikassa. 
Tosin näin pari kuvaa mm. Kotkan suunnalta, jossa lunta oli sitten tullut metrin verran, ja aloin pikkuhiljaa ymmärtää..... 😁

Ja ehkä se pahin pettymyskin laantui.
Aina ei pysty sanomaan kaikkien aivoituksista ja on vaan asioita, joille ei itse mitään voi. Turha niitä kai on jäädä märehtimäänkään.

8 kommenttia:

  1. Eikö mikään löytöeläintalo ottaisi niitä peittoja, huopia, pyyhkeitä yms? Täällä myös eläinlääkäri huolii esim pyyhkeitä. Tai sitten jäteasema kerää niitä sinne laitokseen vietäväksi?

    Ihmiset tuntuu nyt kovasti innostuneen nurkkien raivailuun. Ihanaa lukea sellasia juttuja! Meillä on noi tolpitetut, avatut vinokatto-osuudet yläkerrassa, niiden peittona on verhot ja hyvin on toiminu.

    Täällä Kouvolassa tuli lunta ihan kiitettävästi. Meillä täällä keskellä peltoja oli mielettömiä lumidyynejä, riippuen oliko ollut jotain edessä ja tuuli pyöritellyt lunta. Tie oli todennäköisesti ihan tukossa. Aura käy pihassa ja teki kyllä tovin hommia, että sai ne paksut tiiviit penkat siirreltyä. Mä aattelin lähteä loppuja kolailemaan jossain vaiheessa, vaikka ei kyllä suuremmin innosta ajatus... lunta kun on tullu aina vaan lisää (ja tulee koko ajan) ja sitä on niiden penkan rippeiden lisäksi varmaan 15-20cm mattona joka paikassa...

    Tsemppiä sinne niihin juttuihin, jotka mieltä painaa, mitä ikinä ovatkin! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että jokin taho niitä huolisikin. En vaan jaksa alkaa selvitellä asiaa. Harmittaa kyllä, että eivät huoli kierrätykseen.... Tai no, mies käy tänään jäteasemalla viemässä muuta kuormaa ja sanoi siellä ottavansa asian puheeksi, koska ne on tosiaan järjestään ihan kierrätykseen sopivaa tekstiilijätettä.

      Minäkin olen huomannut, että moni on tehnyt jonkunlaista alkuvuoden siivousta. Meillä tuskin aletaan tällaista show'ta vetämään läpi vuosittain, mutta mistäs sen tietää.... Pyrin jatkossa siihen, etten hilloaisi noita romuja nurkkiin vaan käyttäisin ajatusta ja järkeä sen suhteen.

      Joo, lunta tuli idemmässä oikein sitten kunnolla.
      Täälläkin huomaa, että kun tuuli pääsi puhaltamaan peltoa pitkin, juuri aurattu tie oli nopeasti puolimatkaan tukkoinen, kun lumi siirtyi pikkuhiljaa pellonreunasta tielle.

      Kiitos tsempeistä! Ei mitään merkillistä, koirajuttuja. Koiraihmisissä on niitä kahta sorttia porukkaa: niitä tosi kivoja, joiden kanssa yhteistyö sujuu ja sitten niitä toisia.... Lähinnä etukäteen pelkään niitä jälkimmäisiä. =) Ei mitään vakavaa!

      Poista
    2. Lisätietoa kierrätyksestä: se astia noille tekstiilijätteille on kuin onkin tosiaan jäteasemalla. Eivät halua ottaa riskiä, että sinne ajautuu jotain sinne kuulumatonta, niin on valvonnan alla. Mies oli siis tullut oikein katsomaan mitä säkeissä on ja antanut luvan laittaa meidän tekstiilit sinne. Mutta ilmaiseksi siis kierrättävät!

      Olin oikein ilahtunut kun mies kertoi tästä!

      Poista
    3. Arvelinkin, että kierrätyslaatikko löytyy. Tekstiilien kierrätyshän on tulossa pakolliseksi ja nyt jo moni jäteasema niitä huolii. 😊

      Poista
  2. Siellä on oltu tosi ahkeria! Ihan mahtavaa! Annukan blogiin jo kirjoittelinkin, että kun lukee näistä muiden raivauksista, melkein rupeaa itsekin innostumaan järjestely- ja siivouspuuhista – ainakin ajatuksen tasolla. ;-D

    Mua nauratti nuo täkit, sillä ne toi mieleen meidän matkalaukut. Viimeksi kun laskin meidän matkalaukut alakerran varastossa, niitä oli 7 isoa ja 4 pientä. Tosin ukkeli oli silloin Intiassa, enkä muista, laskinko sen hänen mukanaan olleen laukun mukaan, eli onko niitä isoja laukkuja sittenkin 8 kappaletta. Sanoisinko, että meidän varastokopissa on aika kattava valikoima laukkuja. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kohtalotoveri!! =D Meinaan meillä on edelleen pari isoa matkalaukkua liikaa, mutta niistä en tällä erää luopunut, koska lapsilla ei vastaavasti ole yhtään. Jossain sopivassa käänteessä sitten siirrän ongelman seuraavaan kämppään tyrkkäämällä yhden laukun jollekin muksulle "omaksi".

      Poista
  3. Jess ja kääk :D. Jess tulee urakalle, jonka olette jo tehneet ja toi kääk tulee siksi, että tuli niin mieleen oma vuoden takainen vintin raivaus, joka oli ihan tappava projekti.

    Peitot ei täällä kelvanneet mihinkään. (Enkä kyllä itsekään haluaisi kenenkään vanhoja peittoja). Soitin löytöeläinkotiinkin, mutta heillä oli jo ylitarjontaa peitoista ja pyyhkeistä, eivätkä halunneet ottaa vastaan. Onneksi soitin, enkä lähtenyt sen kuorman kanssa liikkeelle.
    Vietiin sitten kaatikselle energiajätteeseen, josta ne käsittääkseni päätyy polttoon.

    Mutta niistä pystytolpista vielä. Meillä on kanssa vintin sivuilla molemmin puolin ja toiselle puolelle asennettiin liukuovia koko seinän mitalta niin, että asennettiin ne ovet tolppien eteen, ei väliin. Siis niin että ovien liukukiskot on kiinni katossa ja lattiassa ja tolpat jää sinne ovien taakse.
    En ihan hahmottanut, onko teillä sama tilanne vai eri, mutta halusin kuitenkin mainita tuon, jos olisi vaikka siitä apuja ja ratkaisua tilanteeseen.

    Lokoisan näköinen telkkarinurkkaus siellä. Kelpaa ihailla aikaansaannoksia Sorjosen ohessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli kyllä niin hyvä mieli tästä urakasta, vaikka olihan se aika homma!

      Onneksi me saatiin ne peitot pois käsistä tuolla lailla järkevästi. Näin kun pyrin kierrättämään muutenkin kaikkea, tuli hyvä mieli, kun ne sai asiallisesti kiertoon.

      Juu, siihen olisi saanut ne liukuovet kyllä. Mutta ongelmaksi tuli se, että liukuovien leveys oli suurempi kuin tolpan välien ja Elfa-korien käyttö olisi ollut järjettömän hankalaa, kun jossain kohtaa olisi ollut ovi sitten edessä, vaikka "reikää" seinässä olisikin ollut. Toisaalta en halunnut tilata kolmen oven levyiseen aukkoon viittä ovea pelkästään tästä syystä.... tai no, ei se olisi välttämättä auttanutkaan, koska ovet ovat vain tietyllä rajallisella määrällä kiskoja, ja näin ollen eivät siis liu'u toistensa lomaan....

      Olipa hankala selittää.
      Mutta onneksi vaatehuone nyt tuli järkevästi käyttöön ilmankin. Sitäpaitsi ilman remonttia, mikä on sinällään plussaa.

      Poista

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Pieni loma, Las Palmas

Oli tosiaan vähän tavanomaista rankempi työputki päällä ja takki alkoi tyhjetä. Onneksi olimme jo sopineet työnantajien kanssa palkattomista...