keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Helppoa kasvisruokaa

En pitänyt lihatonta tammikuuta (en kyllä tipatontakaan....) enkä sen koommin myöskään vegaanista helmikuuta. Molemmat ovat olleet pohdinnassa.
Näiden puutteesta huolimatta olen pyrkinyt edes kerran viikkoon tekemään annoksen pari jotain kasvisruokaa, ja sitä helpottaakseni kokeilin tällaista ruokakaupan halpismyyntiä "Matsmart".


Tuosta Matsmartista:

Olen nyt parisen kertaa sieltä jotain tilannut. Sen ongelma omasta näkövinkkelistäni on, että heiltä tulee jokin älyttömän hyvä tarjous (tiskikonetablettilaatikko, ISO laatikko, 3 eur!!) mutta niitä saa tietenkin vain yhden per huusholli, ja juuri sillä hetkellä ei hirveästi muita tarpeita ole. Joten sortuu sitten vähän siihen ja tähän ja tuohon.....

Koska en halunnut tilata turhuuksia (lue: karkkia, koska sitä saisi hyvään hintaan vaikka mitä....), tilasin muutamia tuollaisia pussikeittoja sekä noita riisikakkuja. Jonkun kerran tilasin jotain keksejä, mutta jos laatikossa on esim. säilyketölkkejä, keksit päätyy kyllä melko murusina perille. Jostain syystä riisikakut ovat kestäneet kuljetusta hyvin.

Tuo ideologia sopii itselleni: ei tehdä turhaa jätettä, koska näen käyttöpäiväykset kyllä jo tilatessa enkä tilaa sellaista, mikä pitää käyttää viikossa. Ja säilykkeissä on tosiaan ollut liki vuoden päiväykset.
Erityisesti olen satsannut noihin pahvipurkkipapuihin. Niitä on mälsää kantaa kotiin kauppareissulla painon vuoksi, kun tässä ne tulevat ikään kuin vahingossa. Lisäksi meillä syödään melko paljon papuja niin kuluvat kyllä pois. Ne ovat hyvää ruokaa pitää jemmassa mahdollisia tulevia myrskyjä varten.


Sen sijaan, koska emme viettäneet mitään teemakuukautta, olipa kerran maanantai-ilta, jolloin jääkaapissa ei ollut mitään ruokaa valmiina ja pitkän (8,8 km) lenkin jälkeen pohdin, että seuraavanakin päivänä olisi töissä kiva jotain syödä. En jaksanut millään alkaa sulattaa pakastimesta jotain kanaa tms vaan käännyin luottokomeroni puoleen. Hetken penkomisen jälkeen käsissä oli purkillinen valmista Uncle Ben's kastiketta (thai chili) sekä purkki kikherneitä ja toinen kidney beaneja ja lisäksi maissia.


kuva lavastettu jälkeenpäin....

Nämä kattilaan sekaisin ja viereen kiehumaan Ipanan suosittamaa täysjyväriisi-ohraa. Sen verran lämmitin, että kiehahti, ei tarvitse keittää, kaikki ovat jo valmiita.

Nättiä se ei ole, mutta todella hyvää!!
Pavut pitävät proteiinilisänä hyvin nälkää ja oma vatsani tykkää.


Kun tällaista mätti menemään parina päivänä töissä, ihmettelin itsekin, ettei ollut nälkä ja jaksoi hyvin. Kyllä siinä jokin vinha perä on, että kun syö oikein, kroppa jaksaa paremmin.
Enpä yleensäkään vedä vatsallista jotain hiilarihöttöä, että olisin ihan tyrmätty, mutta tiedän kyllä kokemuksesta myös sen tunteen.

Tähänhän voi oman makunsa mukaan ujuttaa joukkoon vaikka pakastekasviksia, jos sattuu huvittamaan. Tai jättää valmiin Ben-sedän kastikkeen laittamatta ja sekoittaa tomaattipohjasta itse oman maun mukaan soossin.

4 kommenttia:

  1. Minä en ole tilannut vielä mitään tuolta Matsmartilta. Juurikin mainitsemastasi syystä, että aina on vain tyyliin yksi juttu mikä kiinnostaa. Karkkia, muroja ym. juttuja sieltä saisi vaikka kuinka, mutta kun en sellaisia viitsi tilata, kun tulee sitten turhaan syötyä.

    Pavut ovat kyllä huippu juttu! Ujuttelen niitä vaikka mihin ruokiin ja itse tykkään kovin niiden suutuntumasta. Monesti teen tortillatäytteen chili sin carnen tapaan ilman lihaa pelkistä pavuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo juuri Matsmartin ongelma on.
      Pavut, nami!! Minä tungen niitä myös vähän minne vaan, salaatteihinkin. Tykkään lisäksi yhdistellä eri värisiä papusia.
      Ainoa, jonka makuun en ole päässyt sinuiksi vieläkään on härkäpapu. Harmittaa vähän, mutta kaikesta ei vaan voi tykätä.

      Poista
  2. Mun täytyykin tänään käydä täydentämässä papuvarastoja, kun meni viimeinen pahvipurkillinen taco-täytteeseen luomujauhelihan kaveriksi lauantaina. Pitää mullakin hyvin energiat, eikä tulee yhtään ähky, eikä enää ihan alkuaikojen turvotustakaan. Lidlissä (muistaakseni) myytiin sellaista valmista papu-tomaattimurskaseosta, joka on aikas kätevä.

    Ja vaikka helmikuu on kohta lopuillaan, mulle jäi siitä tammikuun vegekokeilusta niin hyvät fiilikset, että en ole vieläkään kertaakaan syönyt esim. broileria, koska ei vaan tee mieli. Ennemminkin ällöttää. Kalaa on ollut muutaman kerran lautasella ja tuo lauantain luomujauheliha, mutta siinä kaikki. Enkä usko, että tästä muuksi muuttuukaan, koska on tosiaan sopinut mun kropalle niin hyvin.

    Hyvää loppuviikkoa ja viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, pavut on herkkuruokaa. Olen joskus miettinyt, miksi yleisesti varoitellaan, että ne eivät olisi vatsalle ystävällisiä. Ehkä joku on kotona kuivista liottanut huonosti tai keittänyt liian vähän.... mene ja tiedä.
      Minä kuitenkin käytän niitä paljon ja varsinkin nuo GoGreenin pavut ovat olleet kaikki hyvin sulavia.
      Ainoa papuruoka, joka ei uppoa on englantilaiseen tyyliin valkoiset pavut tomaattikastikkeessa ja paahtoleivällä.... =)
      Tuokin soosi menisi varmasti ruokana.

      Poista

Kiitos lämpimästi!! Kiva, kun kommentoit!

Virallisesti kevät

Eikös pääsiäinen ole se kevään taittumisen merkki? Ja ainakin, edelleen typerääkin typerämpi tapa, kellojen siirto.  Omalta osaltani jälkimm...