keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

Tiskirätit ja niiden syvempi sielunelämä

Satu nosti aiheen esiin jo joitain viikkoja sitten. Sittemmin myös Hesari osallistui keskusteluun, ja myönnettäköön, että oli ihan pakko laittaa jo otsikkoon tuo provosoiva sana "rätti", josta sekä Martat että muut tahot ovat kommentoineet, miten se jo kuulostaa niljaiselta.


Hesari la 27.3.2021

Silloin kun muutin omaan kotiin, ostin muistaakseni Chifonetteja. Ne kuivuvat äkkiä, ovat helposti repäistävissä rullasta ja näppäriä käyttää. Niiden imukyky on ihmeellinen (hyvä!) ottaen huomioon liinan materiaalin (ohuuden). 
Sittemmin testasin myös Wettex-liinaa, joka mielestäni imee tosi hyvin eli sillä on erittäin kätevä kuivata vaikka pöydälle kaatuneet mehut, mutta se kuivui nihkeästi ja tuppasi nopeasti haiskahtamaan.

Joitain vuosia (-kymmeniä?) sitten ostin syysmarkkinoilta sellaista keltaista pesuainetta, jännää kuivaa hankausjauheen tapaista (en saa millään nimeä mieleen....)  ja samalta kauppiaalta isoja oransseja liinoja paketin. Leikkasin liinoista sopivia paloja ja käytin niitä itse asiassa tosi monta vuotta. Kun riepuja on kaapissa pinoittain, niitä pystyi heittämään pyykkiin vähintään joka toinen päivä ja ottamaan aina uuden. Pesin ne pikkupyykin (sukat + alushousut) kanssa 60 asteessa ja niiden imuteho sen kuin parani kun niitä pesi. 


Aivan hirveä kuva ja hirveä roskiin joutuva riepu... 
Oudosti haalistunut, tosin saattaa olla, että
pyykkäsin näitä myös kloriitilla

Nyt ihan viiden vuoden aikana ostin uuden setin liinoja, ja kas, nehän eivät olleetkaan enää yhtään hyviä. Ne tuntuivat heti alkuun metkan kovapintaisilta ja niiden imuteho oli huono. Pesin liinat jo ennen leikkaamista kertaalleen ja vaikka niitä oli käytössä, ne ei ikään kuin pehmenneet ollenkaan. 
Mikä lie materiaalin muuttanut vuosien varrella, mutta olin pettynyt. 

Tässä melko hiljattain muutama käsitöitä harrastava ystäväni alkoi jakaa someen kivoja kuvia värikkäistä itsevirkatuista liinoista. Bambu tuntui olevan päivän sana, sen nimeen vannottiin.
Minäkin sain muutaman ja nehän olivat toimivia. 
Viime syksynä sitten parikin eri ystävääni virkkasi erilaisia liinoja, ihan puuvillalangasta. Näistä käytössä kätevimmäksi on osoittautunut melko tiuhaan isoäidin neliöön virkatut. Ne on ilmavia ja kuivuvat äkkiä. Toisaalta puuvillalanka tuntuu olevan ominaisuuksiltaan sellainen, että se paranee käytössä. Käytän näitäkin nyt korkeintaan pari päivää ja paiskaan pyykkiin. 

Lisäksi huvittelen sillä, että voin valikoida pinosta sesongin väriin sopivimman.... 😂
Pääsiäisen aikaan keltaista, jouluksi punaista. Ihanaa kun ihmiset osaa noita erilaisia silmukoita.
(En edes tiedä miksi niitä kutsutaan, siis tuota
käsialaa, kun tulee erinäköistä pintaa.)


Siinä on väriä ja kuosia.

Nätti pitää olla, vaikka puhutaankin tiskirätistä. 😁

Töissä käytetään "kertakäyttöisiä". Tosin kertakäyttöisyys tarkoittaa tässä tapauksessa päivä kerrallaan-mallia. Ne on jotain kuitukangaliinoja. Itse asiassa vahvasti Chifonetin kaltaisia, ohuita ja nopeasti kuivuvia. Tosi miellyttäviä käyttää. 
Voi olla, että sairaalaoloista johtuen myös keittiössä liinat vaihdetaan päivittäin eli heitetään roskiin. Aika ajoin laitoshuoltajat saa hetken rauhassa istua ja viikkailee niitä liinoja pinkkoihin. 

5 kommenttia:

 1. Bamburätit ovat kyllä hyviä! Ja minulle kyllä tiskirätti on rätti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ihanan tuntuisia kädessä. =)
   Kyllä, rätti se on.
   Erikseen on sitten vessanrätti ja lattiarätti.... ja muita rättejä. =D

   Poista
 2. Rätti se on minullekin. Pitäisikin tehdä itse bambulangasta.

  VastaaPoista
 3. Minäkin sanon rätiksi, vaikka aikoinaan talouskoulussa opettaja sen kuullessaan suivaantuikin. =D

  Mulla on käytössä kaksi itse kudottua (neulottua, miten kukin senkin sanoo) rättiä, oliskohan just bambulankaa. Toiset siis virkkaa ne, mutta minä en osaa joten kudon. Pesen aina viikonloppuna lakanapyykin kanssa. Vararättinä on vanhoista froteepyyhkeistä leikattuja palasia, jotka on aivan tosi hyviä myöskin. Oon suunnitellu siksakkaavani muutaman rätin reunat, nyt ne tuppaa purkautumaan ja se on vähän ärsyttävää.

  Mullakin oli muuten tosi pitkään aikanaan ne Sifonetit käytössä, jotenki ne oli sellaset "ainoat oikeat" sillon. Nykyään tykkään kyllä enemmän noista omatekemistä.

  VastaaPoista
 4. Heh, kyllä! Kaikki samat on elämän aikan tullut kokeiltua. Sifoneteistä en ole koskaan tykännyt, minusta ne ei kuivaa tarpeeksi hyvin. Wettexit on mun makuun. Virkattujakin muuten löytyy, pitäisköhän taas ottaa käyttöön! Olishan se nyt kiva ottaa aina käyttöön "viikon väri" :)
  Ja rätti se on mullekin.

  VastaaPoista

Kolmen peruspäivän plussat ja miinukset

Onhan näitä haasteita, joihin on pakko tarttua. Tämä on viime viikolta. TIISTAI - erittäin huonosti valvottu yö Mies tulee iltavuorossa töis...