keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Lomat pätkissä vai pitkinä

Ylen uutissivulla joku työterveyslääkäri oli vakavasti sitä mieltä, että alle kolmen viikon loma on hukkaanheitettyä lomaa. Alle 8 päivän lomasta ei kuulemma ole vastaavaa hyötyä, koska rentoutumisen tunne ja hyvä fiilis alkavat vasta tuossa 8. päivän tienoilla.

Missä tämä tohtori oikein on lomaillut ja kenen seurassa??

Olen eri mieltä!! Vahvasti!

Lomahan on ihmisen parasta aikaa: ensin on se ihana loman odotus, sitten itse loma, jälkeenpäin voi vielä muistella miten kivaa olikaan.... yhdessä paketissa saa kuulkaas kolme lomaa. Tavallaan.Edellisessä työpaikassa olin sillä lailla sitoutettu kuukauden päiviin, että tietyt asiat (veroilmoitus) tuli tehdä tiettynä päivänä kuukaudesta, joten lomailla piti vain niiden aikojen välissä. Meille ei voitu ottaa kesätyöntekijää paikkaamaan, koska opettamiseen olisi pitänyt ensin varata koko kevät, mikä oli käytännössä mahdotonta. Näin ollen kaiken minkä jätit tekemättä, löysit edestäsi loman jälkeen.
Käytännössä loma tarkoitti kolmea viikkoa heinäkuussa, koska heinäkuu oli (ainoa kesäkuukauden) viiden viikon mittainen kausi kolmannen kvartaalin alussa.
Siinä työpaikassa ei ollut puhettakaan, että jouluna olisi voinut olla pois viikon. Hah, eräänkin joulun tein vuositilinpäätöstä tapanina kun kvartaalin päätös osui siihen päivään, joten sitä edeltäviä toimia sai pyörittää vapaasti myös muut joulun pyhät.Kun 2009 hyppäsin pois siitä juoksupyörästä, muistan kuin eilisen päivän keskustelun isäni kanssa. Äiti oli kuollut edellisenä syksynä ja isä oli yksin.
Isä oli lähdössä Thaimaahan syksyllä ja ajatteli olla siellä kevääseen. Häntä harmitti se, että meidän lapset oli vielä melko pieniä ja hän olisi joulun pois, Skypen varassa. Siinä jutustellessa jotenkin päästin suustani "niin, mullahan olis nyt ensimmäistä kertaa ikinä mahdollisuus pitää vaikka kolme viikkoa lomaa joulun aikaan...." Isän ilme muuttui metkaksi enkä edes heti tajunnut mitä olin sanonut. Loppu on sikäli historiaa, että silloin lensimme ensimmäistä kertaa viettämään joulua lämpimässä.Nykyisessä ammatissa en ole koskaan vielä pitänyt yli kahta viikkoa lomaa yhtä soittoa. Opiskeluaikana kaikki kesät meni töissä niin, että valmistumisen jälkeen tajusin olevani aika poikki, koska en ollut pitänyt kahden viikon talvilomia pidempiä pätkiä kertaakaan vuosien 2009-2012 välisenä aikana. Kevätloma 2013 tulikin todella tarpeeseen!

Minä nautin yli kaiken siitä, että lomia on paljon ja monta. Vaikka työ on hektistä ja tehdään älyttöminä aikoina vuorokaudesta, pystyn silti heittäytymään täysillä loma-moodiin tunnin varoitusajalla ja nauttimaan vaikka vain pe-ma välisestä pitkästä viikonlopusta.

Mikä siinä muuten on, että vaikka tässä ammatissa saan paljon vapaapäiviä nimenomaan arkena, vapaapäivät ei tunnu yhtään samalta kuin lomapäivät, vaikka niitä olisi sama määrä peräkkäin kalenterissa?Myönnän kyllä, että joskus on ollut niin rankkaa, että väsyttää ja tuntuu kuin koko vapaa valuisi hukkaan pelkän nukkumisen ja univelkojen kuittaamisen vuoksi. Tästä syystä pyrin yleensä loma-aikoina tekemään edes vähän jotain muuta kuin hengaamaan kotona, vaikka olen muuten sitä mieltä, että koti on ihmisen paras paikka.

Minulle mini-loma on päivän reissu ystävän luo toiselle puolen Suomea tai patikointireissu kansallispuistoon aamuvarhaisesta iltaan. Loma ei tarkoita aina hienoa, edeltäsuunniteltua reissua tai jotain kallista. Edellämainituille tulee tietenkin bensan hinta, mutta jos sitä ei lasketa, ainoa ostettava asia noissa olisi pakolliset suklaakeksit termarikahvin seuraksi.  =)   (Kyllä, on olemassa sellaista kuin pakollinen suklaakeksi. Ei retkeillä voi ilman. Sanoo hän, joka ei sinällään tykkää suklaasta....)

Kaikille tämä ei sopisi. On meilläkin töissä ihmisiä, joille neljän viikon kesäloma on ehdoton.
Minulle tämä ajattelu ja käytäntö sopii nyt. Juuri tähän elämäntilanteeseen ja juuri tähän ikään ja fyysiseen kuntoon. Voihan tilanne muuttua vaikka kuinka paljon.

Lomaa odotellessa!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen peruspäivän plussat ja miinukset

Onhan näitä haasteita, joihin on pakko tarttua. Tämä on viime viikolta. TIISTAI - erittäin huonosti valvottu yö Mies tulee iltavuorossa töis...