keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Muutosten tuulia

Kuten jossain kohtaa mainitsin, talo ei olekaan enää kaupan.
Sen sijaan koetamme taklata tiettyjä asumismukavuutta heikentäviä juttuja itse.


Emme lähde muuttolinnun lailla muualle.....  (edes korttelin päähän!)

Vähän jäi kaivertamaan pari sellaista asuntoa, joita olisin halunnut katsomaan siinä mielessä, että niiden pohjakuvat antoivat ymmärtää, että niistä olisi voinut jotain tehdä. Mutta jos kysyttäessä ottavat pois myynnistä, ei kai siinä sitten mitään....

Niitä juttuja, joita tässä on pähkäilty:

1. Pihan hoito

Kuulkaas, sitä jengi käyttää kotisiivoojaakin. Miksen muka voisi satunnaisesti käyttää ns. kotitalkkaria hoitamaan tuota riivatun nurmikonleikkuuta, ettei siitä tulisi stressi? Se kun ON iso juttu kesäisin. Ei ole kiva olla viikkoa tai edes viikonloppua pois ja löytää kotiintullessa jumalaton työmaa...


Kotitalkkari kävi jo sen verran, että saatiin klapikoneella pätkittyä ja halottua nuo puut. Ne olisi muuten jääneet.
Kotitalousvähennettävä lasku, nopea ja miellyttävä tapa saada valmista aikaan ilman henkilökohtaista painetta asiasta. Höh! Kylläpä olen ollut blondi kun tämän keksimiseen meni näin kauan.

Tai kuten olemme jo vähän aloittaneet: poistaa osa harmia aiheuttavista jutuista, kuten kymmenistä marjapensaista (joiden satoa kukaan ei käytä), jotka haittaavat ruohon leikkaamista, ja hankkia esim. sellainen kunnon ajettava leikkuri. (Jää nähtäväksi tuoko joulupukki tai synttärikeiju sellaista...)


Tästä kaadettiin puolilaho kriikuna ja yksi mustaherukka. Keittiö on nyt älyttömän valoisa (kun puu on pois ikkunan edestä) ja tilalle laitettiin viisi syyshortensiaa sekä 180 kpl sipulikukkia kevääksi.

2. Yläkerran asumismukavuus

Täytyy myöntää, että meidän vinttikerros on tässä talossa se, jota inhoan eniten.
Alkovi-tila on yhtä roinankeräys ja -jemmauspaikkaa.
Ehkä voisin opetella olemaan hilloamatta kamaa, myydä loputkin mahdollisimman pikaisesti pois kirpputoreilla ja keksiä tuolle matalalle tilalle jotain älykästä käyttöä?
Ja mitä ei saa myytyä, kenties joku taho huolii ne ilmaiseksi vaikka myyntiin, koska en vaan raaski niitä roskiinkaan heittää.

3. Sijainti

Taloa emme pysty siirtämään eikä noita kahta puolta tonttia meneviä teitäkään ole varmasti sulkeminen....
Toisaalta niistä ajoista, kun ohitse kulki "umppa-umppa" -auto joka ilta pimeän jälkeen kun oltiin menty nukkumaan, ollaan päästy eroon. Onhan siinä liikennettä, mutta eipä se varsinaisesti häiritse.

Ainakin toistaiseksi työpaikat on järkevän ajomatkan päässä.

4. Kerrokset

Ei me varmasti tässä pystytä asumaan ns. loppuun saakka, koska makuutilojen sijainti vintissä ja toisaalta pesutilojen kellarissa, edellyttää tietyn tason kykyä kulkea portaita.
Juuri tällä hetkellä se ei kuitenkaan ole ongelma.

5. Remonttitarpeet

Ensi keväänä tulee 19 vuotta siitä, kun tähän muutimme. Silloin tehtiin perusteellinen remppa, mutta sehän tietää sitä, että jotkut paikat jo repsottaa.
Toisaalta näiden vuosien aikana on opittu tekemään omin käsin monenlaista, kun on vaan alettu töihin. Lisäksi meillä oli jossain vaiheessa ajatus etsiä nimenomaan remonttikohde, josta olisimme tehneet itselle uuden pesäkolon.


Remonttitarve päivän selvä

Kylppäriin liittyen: paikallinen firma tekee mikrosementtiasennuksia, ja otin yhteyttä heihin. Saimme erittäin kivan tarjouksen koko kylpyhuoneen sementoinnista ja tartumme siihen.Joku oli sitä mieltä, että revitty/syöty sopimus kylpyhuoneremontista tarkoittaa, ettei sitä tehdä.
Taidettiin livauttaa suustamme, että se ei tule pääsemään mun isän kämpille saunaan remontin aikana, joten suivaantuneena pisteli sopparin päreiksi.   =)

Keittiöremontti jossain vaiheessa on sellainen, että sen pystymme tekemään itsekin. Samoin lattioiden kunnostus tai vaihto....

***
Tyytyväisyyttä lisääviä juttuja:

1. Asuinkerroksen järjestelyt

Asuinkerroksessahan on lähes kaikki palikat kohdallaan. Sisääntulosta pääsee näppärästi heti keittiöön. Toisaalta koko kerroksen ympäri pääsee kulkemaan, on avaraa ja tilavaa.
Nykyään on jopa työhuone, mitä ylellisyyttä.
Olohuoneesta on saatu avarampi, kun ihan kaikki kamat ei ole siellä, tykkään siitä, että on tilaa.


2. Mun ♥ pantry ♥

Need I say more?? Tuo on nyt pari vuotta tuossa ollut, ja olen edelleen in löööve! 
Mikään, siis mikään, kaappisysteemi ei viehätä minua yhtä paljon kuin tämä.
Paitsi että sinne saa hukattua käsittämättömän määrän kaikenlaista pakollista säilytettävää, se on niin käytännöllinen ja kätevä, että ihmettelen miksi niistä 60-luvun jälkeen on luovuttu.Liukuovista johtuen sisäkuvaa ei saa kuin kapeasti. Tilaa on kuitenkin runsaasti.

3. ♥ Sauna ♥

Myös sauna on omaa käsialaamme ja olen siihen edelleen niin tyytyväinen.
Löyly on pehmeä ja hyvä. Minähän elän sillä, että sauna lämpenee vaikka joka päivä kun sellainen aika tulee.
Makaan lauteilla, nostan vaikka jalat seinälle, annan kiukaan puhista omiaan, olen hiljaa ja ajattelematta mitään.  Koirat makaa omilla paikoillaan, nekin hiljaa ja rauhoittuen.
Saunassa lonkero, ehkä, ja saunan jälkeen paljon piparminttuteetä. AHHH!!


4. Maalämpö

Kovin arkista mutta välttämätöntä näillä leveysasteilla.
Koska siihen investoimme paljon silloin pari vuotta sitten, nyt lämmitys on käytännössä ilmaista.
Olen edelleen ihan sanaton miten halpaa tuo on. Sähkönkulutuksemme ei ole kasvanut kuin n. 1000 kWh/vuodessa koska edelleen tietenkin käytän sähköä myös muissa kodin asioissa.

Verrattuna öljyyn, en ikinä vaihtaisi pois. Koska lämmityskulut on olleet niin edullisia, olemme itse asiassa kuolettaneet kustannuksista hyvin ison osan jo nyt. (Siitäkin sai yli 2/3 verovähennyksiin, koska suurin osa työstä oli - noh, työtä.)

Hajuton, mauton, huomaamaton, toimiva. (Sähkökatkon tullessa kaikki mu/utkin lämmitysmuodot pettävät.)

5. Omakotitalo yleisesti

Me saisimme varmasti häädön mistä tahansa kerrostalosta alta kuukauden. Kiljusen herrasväki ei pystyisi asumaan niin hiljaa ja huomaamattomasti, kun on tottunut siihen, että elämää saa olla ja meteliä maailmaan mahtuu....
Onhan se ylellistä, että on tilaa ja lääniä.

5 kommenttia:

 1. Viisaita ajatuksia Vivi. Mutta koiralle oli ihan pakko nauraa, kun näyttää kuvassa jotenkin niin anteeksipyytävältä ja katuvalta :D. Että oliko se sittenkään viisasta syödä se soppari :D.

  Meillä on parikin sellaista jossain vaiheessa eteentulevaa pakkoremonttikohdetta, jotka kumpikin ahdistaa paitsi ajatuksena, myös rahamielessä. Toinen on katon uusiminen ja toinen on kellarissa saunan yhteydessä oleva kylppäri, joka ei selvästikään ole kunnossa. Ei siinä mitään, jos olisi lohkaista semmoiset rahat jostain, mutta kun ei ole. Ja ukkeli ei oikein noista remonteista perusta, eikä ymmärrä, että joskus on parempi tehdä ennemmin kuin silloin, kun on liian myöhäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihmisen pitää tosiaan ottaa järki käteensä. Jos on itselleen tehnyt ja onnistunut saamaan melko hyvät oltavat, onhan se älytöntä "aloittaa alusta".
   Kylpyhuone ja keittiö, ne kurjimmat remonttikohteet hinnoittelunsa puolesta.... puuuh! On kyllä totta, että tämä ennakointi on sikäli helpompaa, että ehkä pääsee vähemmällä kuin jos ensin sattuisi jotain...

   Poista
 2. Tää oli kiva listaus ja teillä on nätti koti!

  Mun pitäis tehdä joku positiivisuus -lista tästä meidän talosta, jos se auttaisi jatkuvaan asennevammaan ;) Aika paljon tulee parjattua tätä pientä taloa, vaikka onhan tämä ihan kiva. Aina se ihan jees, ei vaan ole tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!!
   Se on niin totta. Tulee ruikutettua asioista, jotka on kuitenkin oikeastaan aika pieniä.... Sitä varmaan sokeutuu niille omille hyville puolille ja näkee vaan ne huonot.

   Poista
 3. Talkkari on varmasti mainio arjen helpottaja. Me olemme käyttäneet puutarhuria :)

  VastaaPoista

Uuden pihan muodot

Keväällä kun pakkasin, selvittelin myös somen ihmeellisestä maailmasta, että ilmeisesti uudella paikkakunnalla ei olisi lehtokotiloita. Näin...